2 priežastys nenaudoti čiulptuko

2 priežastys nenaudoti čiulptuko

03. Jul 2012, 07:40

Apie čiulptukus esame kalbėję ne kartą, ir nuomonės šiuo klausimu išsiskiria. Vienos mamos pasisako UŽ, kitos – PRIEŠ.

 

Kategoriškumas auginant vaikus – nėra pats geriausias patarėjas. „Mamyčių klubas“ supranta, kad pasitaiko įvairių situacijų gyvenime, ir svarbiausius sprendimus priima tėvai. Mūsų pareiga – priminti priežastis, dėl kurių čiulptuko geriau nenaudoti.

 

1 priežastis: Čiulptukas – ne draugas mamos pienui

 

Į klausimą „Ar čiulptukas turi įtakos žindymui, tiksliau - pieno mažėjimui?“, Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą „Nepakeičiamas kaip motinos meilė”  autorius, atsako taip: „Taip, čiulptuko naudojimas labai dažnai būna žindymo nesėkmių ir pieno mažėjimo motinos krūtyse priežastimi. 

 

Kad mamytės iš krūties maitinamas kūdikis galėtų sočiai pavalgyti ir sparčiai augti, jis turi efektyviai ŽĮSTI. Žįsdamas krūtį, kūdikis pieną iš jos ne siurbia, o stumia liežuvio raumenų banga, prasidedančia nuo liežuvio galiuko ir slenkančia link jo šaknies. Taigi, žindimo metu kūdikio liežuvis yra pagrindinis “darbininkas”. Žmonės įprastai žodžius “žįsti” ir “čiulpti” laiko tą patį reiškiančiais sinonimais. Išties tai yra esmingai skirtingi veiksmai. Įsidėmėkime: žįsti – tai ne čiulpti!

 

2 priežastis: Atpratinti nuo čiulptuko nėra lengva, ir neretai sukelia streso abiems pusėms – vaikui ir tėvams

 

Liaudies patarlė sako: „Pripratimas yra antras prigimimas“. Ji visai tiksli, kai kalbame apie čiulptukus. Pripratus prie čiulptuko, jo sunku atsisakyti. Mamos pastebi, kad kuo ilgiau buvo duodamas čiulptukas, tuo sunkiau būna nuo jo atpratinti. Kartais jis gali užtrukti ne savaitę, o mėnesį ar pusė metų. Atpratinti nuo čiulptuko galima įvairiais būdais, tačiau bene visus juos galima suskirstyti į dvi dalis:

 

-Greitas ir staigus atpratinimas

 

-Lėtas atpratinimas

 

Greitas atpratinimas – kai tėvai užsibrėžia dieną ir nuo tada nebeduoda čiulptuko. Išmeta jį pro langą, atiduoda šuniukui, jį nugraužia pelytė – žodžiu, čiulptukas arba sugadinamas, arba prarandamas amžiams.

 

Lėtas atpratinimas būna keleriopas: vieni tėvai laukia laiko, kol vaikas pats atsisakys čiulptuko, arba naudoja jį tik tam tikrais atvejais: einant miegoti, keliaujant į darželį. Visą kitą laiką vaikas jo tarsi ir nepasigenda.

 

Tai patyrusios mamos gali paliudyti, jog atpratinant nuo čiulptuko vaikas išverkia ne vieną kibirėlį ašarų, jo miegas kurį laiką pasidaro neramus, jis gali būti irzlesnis, neramesnis, negu įprastai. Kraštutiniais atvejais gali tekti pasikonsultuoti su gydytoju dėl raminamojo sirupėlio skyrimo, arba net klausti psichologo patarimo.

 
Kokia tavo nuomonė apie čiulptukus?

 


 

Sužinok, kaip Huggies Newborn sauskelnės su drėgmės indikatoriumi ir specialia iškirpte bambutei gali rūpintis tavo naujagimiu

03. Jul 2012, 14:49

na neeme ir mano dukrytes,bet isiulem vyresnele paeme nuo 2 men, mazoji nuo 1 men, labai dziaugiuosi nes kitaip be sansu kazkur iseiti, ypac kai mazoji labai nerami kankino pilvuka.vyresnelei artejant 1 metukams mes naudojom tik miegui kol galiausiai virs metu ir keliu men jos nebedavem aisku buvo kuri laika nepatenkinta bet priprato, va dabar kai gime mazoji kartais pagaunam kad ir noretu ta soske paragauti.o mazaja tikiuosi lengvai atpratinsim.nes man nieko nera baisiau uz vaikstanti vaika su soske, bet cia mano nuomone mamytes neisizeiskit

03. Jul 2012, 14:04

ne ciulpuko ne vienas vaikas neime ,bet beda turejau su buteliuku.Aciu dievui baiges

neri neri 03. Jul 2012, 12:02

mūsų nė viena nepripažino ,tai ir nedavėm 😀

03. Jul 2012, 11:39

pirmam vaikui daviau soske nuo keliu savaiciu,nes buvo neramus,visa nakti verkdavo,kai suejo metai,soske paemiau is jo ir nebedaviau,o jis net nesuregiavo i tai.
o dabar mazyliui savo duodu soske tik tada kai kur isvykstame ilgesniam laikui,ir tik tuo atveju kaip pradeda verkti.

gintarerei gintarerei 03. Jul 2012, 10:43

as buvau kategoriskai pries ciulptukus kol laukiausi, bet amno kategoriskumams teko pasitraukti, ki isbandeme visus uzmigdymo budus ir 4 valandas neglejome paziuko uzmigdyti, del pilvuko skausmo ir jautrumo...taigi daveme ciulptuka ir maziukas per kelias minutes uzmigo ir ji isspjove! Dabar stengiames duoti tik migdant ir tik tada, kai kitos priemones nepadeda! Taigi gaunasi, kad ne nuolatos. Labai nenoriu piknaudziauti ir duoti bet kada...kol kas nepastebejau, kad pradejo zisti kazkaip kitaip, viskas lyg ir gerai...ziuresime toliau pagal situacija!