2 pavojai, migdant mažylį su buteliuku lovytėje

2 pavojai, migdant mažylį su buteliuku lovytėje

18. Aug 2012, 07:00

Jei mažylis geria pienuką ar pieno mišinuką iš buteliuko, dažnai su juo yra ir užmigdomas. Tokiu būdu vaikas ir pavalgo, ir nusiramina. Tačiau specialistai tokiam tėvų elgesiui pasakytų "stop".

 

Vaikų gydytojai sako tvirtą „ne“ vaiko migdymui su buteliuku, pilnu pieno ar pieno mišinuko. Nes tai labai pavojingas veiksmas. Kur tas pavojus slypi?

 

Užspringimo pavojus

 

Pasak Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės vaikų ligų gydytojos Vidos Uleckienės, kai vaikas žinda buteliuką horizontalioje padėtyje, labai didelė rizika užspringti buteliuko turiniu.

 

Kadang jis dar kūdikis, pats pagalbos sau suteikti negali – jis gali tik kosėti arba nekosėti. Po užpringimo gali būti ir plaučių uždegimas arba dar rimtesnės pasekmės. Tai labai pavojingas veiksmas. Tad susimąstykite.

 

Gydytoja pataria rinktis saugesnį variantą – paimti vaiką ant rankų, priglausti prie krūtinės ir duoti jam buteliuką į rankytes. Didelis malonumas vaikui ir mamai.

 

Dantukų karieso pavojus

 

Odontologai taip pat nepritaria tokia tėvų elgesiui - vaikutį migdyti su mišinuko buteliuku rankose. Mat taip darant, atsiranda didelė pirmųjų dantukų ėduonies rizika.

 

Odontologai pataria pirmiausai vaikutį pamaitinti, po to išvalyti dantukus (drėgna marle, o jei didesnis vaikutis - ir dantų šepetuku) ir tik tuomet guldyti miegoti.

 

Sugalvokite saugesnių ritualų prieš miegą

 

Žinoma, buteliuko įdavimas vaikučiui buvo jums patogus nuraminimo būdas prieš miegą, tačiau galite atrasti kitų ritualų - supimas, paglostymas, lopšinės padainavimas, nepamirškite ir lengvų maudynių prieš miegą.