10 patarimų, sloguojant kūdikiui

10 patarimų, sloguojant kūdikiui

30. Sep 2019, 11:27 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nors mėgstame sakyti, kad sloga – ne liga, tačiau ši patarlė negalioja, kai kalbame apie mažus kūdikius. Jiems sloga – didelis išbandymas mažoms nosytėms.

10 patarimų sloga sergančio kūdikio tėvams:

1. Nešiokite kuo dažniau kūdikį stačią, taip vaikui bus lengviau kvėpuoti, o nosytė tokioje padėtyje atsikemša lengviau, negu, pavyzdžiui, gulint.

2. Užmaukite vilnones kojinytes ant nuogų pėdučių – jos stimuliuos refleksinius padukų taškus, paskatins kraujotaką.

3. Labai svarbu, kad namuose nebūtų per sausas oras, todėl jei reikia, drėkinkite jį. Kai kambarys per sausas, nosies išskyros lieka nosytėje, ir joms sunkiau pasišalinti.

4. Valykite nosį. Kūdikiai patys nemoka išpūsti nosytės, ją turėtų gerai išvalyti mama.

5. Jūros vanduo puikiai tinka kūdikio nosytės valymui. Galima nusipirkti  paruošto jūros vandens tirpalo, tačiau galima pasidaryti ir pačioms: stiklinei vandens reikia pusės arbatinio šaukštelio druskos. Tada pipete įlašinkite po kelis lašus į kiekvieną nosies landą. Purškiamasis aerozolis veiksmingesnis tuo, kad vandens pakliūva net į mažiausius gleivinės plyšelius, ir ji gerai.

6. Išsiurbkite nosytėje esantį sekretą. Vienos mamos naudoja specialius vamzdelius snargliukų siurbimui, kitos – pompeles. Nepiktnaudžiaukite tuo ir nesiurbkite per stipriai, kad nepažeistumėte nosies gleivinės. Prieš siurbiant galite įpurkšti jūros vandens – nosytė geriau išsivalys.

7. Nelaukite, kol sloga praeis pati. Kūdikiui tai didelis išbandymas- su užsikimšusia nosimi jis negali efektyviai žįsti, todėl neprivalgo, yra neramus, blogai miega.

8. Vaistukų skiria gydytojas. Dėl vaistukų, kuriuos lašinti į nosį kūdikiui, pasitarkite su vaiko gydytoja. Daugelis lašinamų į nosį vaistukų veikia gleivinę sutraukiančiai, juos pataria naudoti ne ilgai, nes nosytės gleivinė prie jų pripranta ir nebeveikia. Prieš lašindami vaistukų, išvalykite mažyliui nosytę.

9. Vėdinkite kambarį. Kai oras vėsesnis ir šviežesnis, kūdikiui lengviau kvėpuoti. Kai vėdinate kambarį, kūdikį išneškite iš jo, kad nepasiektų skersvėjis 

10. Kuo ilgiau maitinkite kūdikį mamos pienu - jame esančios medžiagos saugo mūsų mažuosius nuo kenksmingo virusų ir bakterijų poveikio.

Kokių žinote kitų būdų, kaip gydyti kūdikiui slogą?