"Pieno bankas": kaip teisingai jį kaupti?

"Pieno bankas": kaip teisingai jį kaupti?

29. Jun 2015, 10:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kokiais būdais galima pririnkti pieno iš krūties ir kaip tai tinkamai daryti - apie tai konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Daiva.

1. Pieno galite pririnkti:

-Nutraukdama pieną rankomis ar pientraukiu, pvz., ryte kai krūtys ypač pilnos, arba kai pastebite jog vaikas pilnai neištuštino krūties.

-Žindydama kūdikį: maitinimo metu iš kitos krūties pienas irgi bėga, surinkite šį pienuką naudodama Medela pieno surinkimo gaubtelį, arba laisva ranka pridėkite iš anksto paruoštą švarų indą. Prieš ištraukdamos pieną rankomis ar pientraukiu, būtina nusiplaukite rankas.

2. Naudokite indus (konteinerius) ir pientraukius, kurie buvo išplauti šiltu muiluotu vandeniu, gerai išskalauti ir išdžiovinti. Jei turite galimybę, galite naudotis indaplove. Indaplovės, kurios papildomai pakaitina vandenį, gali užtikrinti papildomą švarą. Jei neturite galimybės naudotis indaplove, rekomenduojama išplovus konteinerius, juos išvirinti. Virtinti būtina ypač ten, kur nėra švaraus vandens.

3. Laikykite pieną mažomis porcijomis, kad mažiau prarastumėt, jei liks nepanaudoto MP. Dauguma žindomų kūdikių suvalgo apie 60–120 ml pieno, kai imami maitinti alternatyviu būdu. Jei laikysite MP po 60 ml indeliuose ir siūlysite kūdikiui papildomai, jei jis dar alkanas, nereikės išpilti daug nepanaudoto pieno.

4. Galima pasiruošti nedidelių pieno atsargų – po 30–60 ml nenumatytoms situacijoms. Toks mažas kiekis gali numalšinti alkį, kol vaikas bus pažindytas ar sutaupyti primaitinant po pagrindinės porcijos.

5. Viename konteineryje galima išsaugoti tos pačios dienos pieną, ištrauktą per kelis kartus. Atšaldykite naujai ištrauktą porciją šaldytuve ar kameroje ir supilkite į konteinerį su anksčiau ištrauktu iš atšaldytu pienu.

6. Nepilkite šilto ištraukto pieno ant sušaldyto, nes šiltas pienas jį dalinai atitirpdys.

7. Skirtingų dienų pieną laikykite skirtinguose konteineriuose/induose.

8. Nepripildykite indo sklidinai, palikite viršuje tuščios vietos, nes šaldamas MP plečiasi.

9. Sužymėkite konteinerius aiškiai. Geriausia tiktų vandeniui atsparus rašiklis.

10.Ant indelio užrašykite pilną datą: metus, mėnesį ir dieną.

11.Atvėsintas pienas, o taip pat, atšildytas sušaldytas pienas susisluoksniuoja, nes nėra homogenizuotas. Riebalai sukyla į paviršių ir atrodys tirščiau ir balčiau, nei apatinė pieno dalis. Prieš maitindama vaiką ištrauktu pienu, švelniai suplakite jį inde, kad riebalai vienodai pasiskirstytų. Stenkitės stipriai neplakti.

12. MP spalva gali keistis. Priklausomai nuo mamos dietos, jis gali atrodyti melsvas, gelsvas ar rusvas. Užšaldytas pienas, taip pat, gali įgyti specifinį kvapą.

13. Pakitusi spalva ir kvapas, jei vaikas pieną geria, nėra priežastis nenaudoti MP.

Kokios yra pieno laikymo sąlygos

1. Pienas gali būti laikomas kambario temperatūroje (iki + 25°C) apie 6-8 valandas. Šiltesnė aplinka gali nebebūti saugi laikyti pieną.

2. Konteineriai turi būti uždaryti ir laikoma kiek įmano šalčiau., pvz.: uždengiant šaltame vandenyje sumirkytu rankšluosčiu.

3. MP gali būti saugomas šaltkrepšyje su šaldymo elementais iki 24 valandų.

4. MP gali būti saugiai laikomas šaldytuve prie + 4°C iki 5 dienų.

5. Laikykite indus su MP šaldytuvo gilumoje, kur žemesnė temperatūra.

6. Šaldiklio tipas dažnai nulemia užšaldyto pieno laikymo terminą. Bet kuriuo atveju laikykite pieną šaldiklio gilumoje, nes ten yra šalčiau ir mažiau kintanti temperatūra.

7. Saugu laikyti pieną ilgesnį laiką pagal žemiau nurodytus terminus, tačiau yra duomenų, kad ilgiau laikomame MP prastėja riebalų kokybė: