“Labas, mama” arba Pirmasis naujagimio mėnuo

“Labas, mama” arba Pirmasis naujagimio mėnuo

21. Feb 2012, 10:00

Gimus kūdikėliui prasideda naujas gyvenimas. Ne tik jam, naujajam Žemės gyventojui, bet ir mamai, kuriai tai irgi naujas, nežinomas patyrimas. Šiame straipsnyje apžvelgsime naujagimio, t.y., kūdikio iki mėnesio raidą ir svarbiausius dalykus, rūpimus kiekvienai šeimai.

 

 Labas, pasauli,


Išnešiotu vadinamas vaikas, gimęs 38 - 41 savaitę, jo vidutiniškas svoris 3200 -3500 g, o ūgis – apie 50 cm. Naujagimiu pasaulį išvydęs kūdikis turi teisę vadintis pirmąjį mėnesį, vėliau jis tampa tiesiog „kūdikiu“. Per pirmąsias dienas po gimimo vaikutis netenka maždaug iki 10-15 proc. svorio, kuris atsistato per pirmas dvi savaites. Pavyzdžiui, 4000 g svorio gimęs kūdikis gali „pamesti“ iki 400 gramų. Naujagimio galvos apimtis vidutiniškai 32-37 cm. Kiti įdomūs naujagimystės faktai:

 

- Skrandžio talpa tik gimus - 7 ml, o 10 dieną – jau apie 80 ml

- Kvėpuoja naujagimiai maždaug tris kartus dažniau, negu suaugusieji

- Pulsas ką tik gimusio vaikučio siekia 120-140 per minutę

- Bambutė užgyja maždaug 10 gyvenimo dieną

 

Valgo, miega ir „kakoja“


Naujagimis žindomas tada, kai išalksta. Gydytojų terminais tariant, pagal poreikį. Vieni valgo kas valandą, kiti – rečiau, o dar treti nuo pirmų dienų laikosi  maždaug 2-3 valandų ritmo. Motinos pienas - ir maistas, ir vaistas. Glaudžiamas prie krūties vaikelis ne tik vystosi fiziškai, bet ir psichiškai. Kitu metu, kai nevalgo, naujagimis dažniausiai miega.

 

Nors kiekvienas mažylis yra asmenybė ir turi „savo“ režimą, paprastai naujagimiai miega 20-21 valandą per parą. Svorio pirmą mėnesį naujagimis priauga apie 600-800 g, nors pasitaiko ir tai yra normalu, kad priauga daugiau kaip kilogramą. Neretai pasitaiko, kad didelio svorio naujagimiai priauga mažiau, o gimę mažesnio svorio – daugiau.  Tačiau tai ne taisyklė.

 

Tuštintis naujagimiai gali po kiekvieno maitinimo. Mamos pieną valgančio mažylio išmatos skystos, gelsvos spalvos, rūgštaus kvapo. Pasitaiko, kad mamos pieną valgantis vaikas tuštinasi kartą per kelias dienas.

 

Kasdieniai ritualai


-Kartais pirmosios maudynės vaikučiui būna dar gimdymo namuose. Jei ne, naujagimis maudomas grįžęs iš gimdymo namų. Kol neužgijusi bambutė, yra keletas patarimų dėl maudynių: vieni medikai siūlo virinti vandenį maudynėms, kiti sako, kad nereikia, o treti į vandenį pataria įdėti kruopelę kalio permanganato (kad vanduo būtų rausvos spalvos). Rekomenduojama maudyti kasdien, bet galima ir kas antrą dieną.

 

-Kiekvieną rytą nepamirškite kasdienės naujagimio higienos – išvalyti kūdikio paausius, nosytę, raukšles apie lytinius organus ir bambutę.

 

-Kada keliauti į lauką, priklauso nuo metų laiko už lango. Jei tai gražus pavasaris ar vasara - galima jau antrą dieną grįžus namo. Tačiau jei už lango žiema ir ne šalčiau kaip 5 laipsniai, į lauką galima po 7-10 d. Pirmą kartą pabūkite keliolika minučių, vėliau laiką ilginkite.

 

Žaisliukai dar palauks


Svarstote, ar naujagimis jus atpažįsta? Taip! Pirmiausia – iš balso ir kvapo. Šie du pojūčiai yra geriausiai išsivystę. Jau įrodyta, kad praėjus valandai nuo gimimo, kūdikis puikiai atskiria mamos balsą. Nuo pat pirmųjų akimirkų jis atpažįsta ir mamytės kvapą. Gimusio vaikelio uoslė yra geriausiai išsivysčiusi iš visų pojūčių.

 

Gimimo momentu ir pirmomis gyvenimo savaitėmis kūdikis mato tik daiktų kontūrus, akių raumenys dar nevisiškai išsivystę. Pirmąjį mėnesį jis mokosi fokusuoti žvilgsnį, tačiau rega tobulės dar pirmus mėnesius.

 

Pagrindinis mamos ir vaikučio ryšys užmezgamas per lytėjimą. Ne veltui sakoma, kad lietimas naujagimiui reikalingas kaip oras ir maistas. Sakoma, kad 4 kartus per dieną reikia apkabinti vaiką, kad jis išgyventų, 8 kartus – kad pasakytum, jog jį mylite, 12 – kad jis augtų pilnavertis, tobulėtų.

 

Pirmą gyvenimo mėnesį naujagimiui žaisliukų nereikia. Geriausias „žaisliukas“ yra tėtis ar mama. Kuo daugiau kalbėkite vaikučiui, mylėkite jį ir myluokite.

 

3 KODĖL: Kas rūpi paklausti naujagimio mamai?

 

KODĖL kūdikis atpila?

 

Atsako šeimos gydytoja Rasa Katkevičienė:


Daugiau ar mažiau atpila visi kūdikiai Jei svoris auga pakankamai, jaudintis nereikėtų. Sveiko kūdikio, maitinamo krūtimi, gausus atpylimas gali būti dėl labai lengvai tekančio pieno, kai kartu kūdikis nuryja daug oro. Arba priežastis - labai geras apetitas, kai kūdikis suvalgo daugiau, negu telpa į skrandį. Kartais dėl to kalta nesubrendus skrandžio motorika. Tokiu atveju medikamentai skiriami tik išimtiniais atvejais. Jei dėl atpylinėjimo sumažėja kūdikio svorio augimas, reikėtų pasitarti su vaikelį prižiūrinčia gydytoja.

 

KODĖL pučia pilvuką?

 

Atsako šeimos gydytoja Rasa Katkevičienė:


Visiems kūdikiams, o ypač berniukams iki 3 – 4 mėnesių žarnyne kaupiasi dujos dėl nevisiškai subrendusio virškinamojo trakto. Pilvuką pučia ir natūraliai, ir dirbtinai maitinamiems kūdikiams. Tačiau jei mama valgo vidurių pūtimą sukeliantį maistą, pilvuko diegliai sustiprėja. Vidurių pūtimą gali sukelti ne tik pupelės, kopūstai, žirniai, bet ir švieži agurkai, vynuogės, arbūzai, gazuoti gėrimai, didelis kiekis sulčių ar gausiai vartojant šviežių vaisių.

 

aikučiui palengvinti pilvo pūtimą padeda ne tik simetikonas – dujų burbuliukus mažinanti medžiaga. Kartais galima pridėti gerųjų bakterijų (pvz. „bifolac“). Be to, padeda specialūs pratimukai, pilvuko masažas, guldymas sau ant krūtinės ar pilvuku ant delno.

 

KODĖL traiškanoja akytės?


Atsako Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Vaikų akių ligų skyriaus vedėja Salomėja Ignotienė: 

 

Paprastai gimus naujagimiui akių ašarų takuose esančios plėvelės plyšta, ir ašarų takai atsiveria patys. Kartais dėl kažkokios priežasties kanalai neatsiveria, todėl juos reikia atverti chirurginiu būdu. Tai yra uždaro tipo chirurginė intervencija, atliekama stacionare.