Žolelės mūsų virtuvėje: česnakai

Žolelės mūsų virtuvėje: česnakai

30. May 2014, 14:47 InetaBu InetaBu

Kas dieną nubudusios pasižadame sau, kad gyvensime sveikiau ir skirsime tiek savo šeimai, tiek sau daugiau dėmesio. Mus supa begalė žalumynų, augalėlių, bet kaip išsirinkti, kas mums gali padėti? Pradėsiu ciklą straipsnelių apie žoleles, kaip jas vartoti, naudoti, kam skirtos ir kuo mums gali būti naudingos.

Pakalbėkime apie mums visiems gerai pažįstamą augalėlį – valgomąjį česnaką. Manoma, kad česnakas kilęs iš pietvakarių Sibiro, bet jau senovėje paplito Azijoje ir Europoje. Česnakas medicinoje naudojamas daugiau nei 5000 metų ir žinome, kad jis mažina širdies smūgio pasikartojimo riziką ir cholesterolio kiekį kraujyje. Česnakai yra natūralūs antibiotikai, tad jais gydomas peršalimas, kataras, kvėpavimo takų infekcijos. Česnako dalis, kuri naudojama gydymui – pats svogūnėlis. Jame gausu eterinių aliejų, fermentų, vitaminų A, B, C ir E, mineralų, flavanoidų.

Česnako gydomasis poveikis:

  1. Sultys – du kartus per dieną gerkite po šaukštelį su medumi ar vandeniu sumaišytų sulčių infekcijoms, aterosklerozei gydyti ar trombo rizikai mažinti.
  2. Šviežios skiltelės – prieš naktį nupjauta skiltele patrinkite pūlinukus, spuogelius, jei nunyks. Jei kasdien su maistu suvalgysite po 2-3 skilteles česnako – pagerinsite širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, sumažinsite cholesterolį, apsisaugosite nuo peršalimo ligų.
  3. Kapsulės, tinktūra ar milteliai – juos vartokite pagal paskirtį, dažniausiai imunitetui stiprinti, širdies smūgio prevencijai.

Svarbus įspėjimas –česnakas gali dirginti skrandį, tad turintys jį jautrų, atsargiai vartokite. Česnakas labai tinkamas kraujotakos ligoms gydyti, taip pat yra puikus kvėpavimo takų antiseptikas. Vartokite varginant viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, bronchitui, peršalimui, gripui, ausų infekcijoms ir katarui. Vartokite žalius, su maistu. Primename, kad net ir termiškai apdorojus česnakus, jie gerai išlaiko skonį.