Žindymas, vartojant antibiotikus

Žindymas, vartojant antibiotikus

09. Nov 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar galima tęsti žindymą, pradėjus gerti antibiotikus nuo gripo?

Atsako Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą ”Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius

Mamai sergant gripu ar kita kvėpavimo takų liga, tos ligos sukėlėjai nekeliauja į mamos kraują, todėl ir į jos pieną nepatenka. Užsikrečiama oro-lašeliniu keliu, t.y., čiaudint, kosint. Taigi per pieną vaikelio neužkrėsite. Atvirkščiai, žindydama mama su pienu siunčia specialias medžiagas saugančias kūdikį nuo tų užkrėtėjų ir net gyvas ląsteles, naikinančias mikrobus. 

Nereceptiniai vaistai nepavojingi

Dauguma nereceptinių vaistų žindomiems kūdikiams reikšmingo pavojaus nesukelia. Jeigu karščiuojate ar kenčiate skausmą, jau laukdama pagalbos galite išgerti vaistų nuo temperatūros ar skausmo. Acetaminofenas (paracetamolis) ir ibuprofenas žindomam kūdikiui nepakenks, nes į motinos pieną patenka tik labai maža motinos išgertų šių vaistų dalis.

Be to, jie nėra toksiški ir tinka net naujagimių gydymui. Taip pat saugus yra ir aspirinas (acetilsalicilo rūgštis), jeigu vartojamas ne ilgai, o tik vieną kitą kartą. Kosulį raminantys ir atsikosėti padedantys vaistai su ambroksoliu ir acetilcisteinu jokio pavojaus žindomam kūdikiui nekelia.

Antibiotiką galima pasirinkti

Gydytojui būtinai pasakykite, jog esate kūdikį maitinanti motina ir žindymą norite tęsti. Jis parinks tokius vaistus, kurie nepakenktų kūdikiui. Jeigu prireiktų antibiotikų, tai galima rinktis, pavyzdžiui, iš tų, kuriais būna gydomi ir susirgę vaikai.

Retai pasitaiko alergija antibiotikams, o gydymui tęsiantis ilgiau, kūdikį reikia stebėti dėl galimos pienligės ar viduriavimo. Tačiau rizika nedidelė, nes motinos pienas padeda žarnyne išlaikyti normalią mikroflorą. 

Vaisto poveikį kūdikiui galima sumažinti

Stenkitės vaistą panaudoti taip, kad būtų išvengta didžiausios jo koncentracijos motinos piene? Paprastai tai būna tarp 1 – 3 valandų po vaisto priėmimo. Tokiu atveju geriau būtų vaistą vartoti tuojau pat po žindymo ir kitą kartą kūdikį žindyti praėjus bent 3 valandoms.

Arba vaistą išgerti (jeigu jis vartojamas tik kartą dienoje) prieš ilgiausią kūdikio miego epizodą. O jeigu to laiko neužtektų, duoti atsibudusiam išalkusiam kūdikiui iš anksto (dar prieš vaisto pavartojimą) ištraukto mamos pieno.