Žalia žinutė norintiems gyventi ekologiškiau

Žalia žinutė norintiems gyventi ekologiškiau

22. Oct 2018, 16:15 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Kokios asociacijos jums kyla išgirdus žodį maišelis? Projekto Žalia žinutė įkūrėjai Monikai tai darnesnio gyvenimo simbolis ir ji ragina kitus pradėti rūpintis aplinka nuo mažų dalykų: pakeisti vienkartinius plastikinius maišelius daugkartinio naudojimo medžiaginiais.

Su šia nuostabia mergina susipažinau visai atsitiktinai ir susižavėjau tuo, ką ji daro. Pamėginau atlikti mažą interviu ir dabar noriu su jumis pasidalinti rezultatais bei supažindinti su Monikos projektu.

Kodėl kalbu apie ekologiją?

Dažnas šiandien susimąstome apie aplinką, kurioje gyvename mes ir mūsų vaikai. Stengiamės vartoti ekologiškus produktus: tiek maisto, tiek buitinius. Bijome konservantų ir agresyvių cheminių komponentų, renkamės saugius produktus savo šeimai. Rušiuojame atliekas, tačiau rušiuojama per mažai arba nežinoma, kaip rūšiuoti teisingai.

Truputis liūdnos statistikos:
Daugiau nei 400 kilogramų – tiek mišrių komunalinių atliekų per metus sukaupia vienas gyventojas. Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus duomenimis, 2017 metais iš sostinės gyventojų surinkta daugiau nei 168 000 tonų tokių atliekų – šis skaičius prilygsta beveik 4 Titanikų svoriui.
Deja, iš surinktų atliekų tik kiek daugiau nei 11 000 tonų antrinių žaliavų buvo tinkamos perdirbimui.

Kaip Monikai kilo idėja siūti daugkartinius maišelius ir kam jie skirti?
Monika jau seniai rūšiuoja atliekas ir skatina aplinkinius tai daryti. Tačiau to irgi pasirodė per mažai. Pašnekovė atvirauja, jog imtis ekologiškų daugkartinių maišelių siuvimo ją inspiravo kasdienis ėjimas į parduotuvę. "Tu ateini ir matai, kaip žmonės suka ir suka tuos plastikinius maišelius iš ritinėlio, dėl to man labiausiai skauda, nes plastikas nesuyra, jis užteršia aplinką", pasakojo mergina.
Žalios žinutės siūnami maišeliai neteršia aplinkos. Jie gaminami iš naudotos tekstilės, lengvai skalbiasi. Todėl juos galima naudoti ilgai, tausojant aplinką.
Maišeliai tinka sveriamoms daržovėms ir vaisiams, riešutams.

20181022160629-85721.jpg

Kas gi yra ta Žalioji žinutė: ekologinis projektas ar verslas?
Iš Mažeikių kilusi ir idealiste save vadinanti mergina sako gyvenanti savotiškame burbule, ją supa tokios pat mąstysenos žmonės, tačiau ji supranta, kad daugybei žmonių toks gyvenino būdas yra naujiena.

Ėmus siūti maišelius sau ir draugams gimė Žalios žinutės vizija. Tačiau mergina pati šio projekto nevadina verslu, tai labiau idėjinis projektas, siekiant informuoti visuomenę apie gamtai daromą žalą ir pasiūlyti alternatyvą. Tokie projektai neturėtų būti vadinami verslu, o jei ir verslu tai socialiniu, kai svarbiau yra gamtosauga ir žmonių informavimas, socialinė atsakomybė – ir tai yra pagrindinė jo vertė. Pašnekovė svajoja, kad vieną dieną jos ar panašūs maišeliai apsigyvens prekybos centruose kaip alternatyva plastikui.

20181022160730-66324.jpg

Žalios žinutės projekto tikslas - skatinti atsakingą vartojimą, mažinti taršą, kurti aukštesnio sąmoningumo kultūrą. Be abejo, toks projektas turėtų galėti pats save išlaikyti, bet visgi, čia svarbiau idėja.

Kokios yra žmonių reakcijos ir požiūris į daugkartinius maišelius? Ar sunku įtikinti rinktis būtent šią alternatyvą?
Monika mano, kad tai tėra įpročio reikalas. Ir be abejo, pakeisti senus įpročius reikia laiko ir šiek tiek pastangų. Bet jei žmogus mato problemą ir sąmoningai ieško būdų jai spręsti, tai nėra taip sunku.
Pasaulyje sparčiai populiarėja zero waste gyvenimo būdas, kurio esmė mažinti sugeneruojamų atliekų skaičių iki nulio. Plinta jis ir Lietuvoje. Žmonės ima atsakingiau žiūrėti į tai, ką ir kaip vartoja.
Gal iš pradžių sunku atsikratyti įpročio viską pakuoti į vienkartinius maišelius, valgyti iš vienkartinių indų, tačiau būtent nuo smulkmenų ir reikia pradėti.
Pašnekovė kaip pavyzdį pateikia ir vienkartinius kavos puodelius kavinėse. Galima juos pakeisti daugkartiniais. Ji nuogąstauja, kad penkios minutės malonumo ir sugeneruojama nauja atlieka, kuri net nėra perdirbama, kaip ir plastikiniai šiaudeliai. Taigi, maišeliai yra kaip pokyčių simbolis, naujo mąstymo pradžia.
Mažesniuose miesteliuose tokia " tara" sukelia daugiau nuostabos, kaip teigia pašnekovė,
"ne visi žmonės yra priešiškai nusiteikę. Jie tiesiog nežino, kad yra alternatyvos. Plastikinis maišelis nėra niekis, jis žaloja aplinką. Bet ne visi tai žino ir supranta". Mergina tiki, kad pamažu viskas eina tik į gerą.

Iš ko gaminami daugkartiniai maišeliai ir ar saugu juos naudoti?
Daugkartinius maišelius naudoti yra visiškai saugu. Jie siūnami iš senų užuolaidų, kurių mergina dairosi padėvėtų rūbų parduotuvėse. Juose labai daug naudotos tekstilės, kurią galima prikelti naujam gyvenimui. Tiesa, ne visos užuolaidos tinka. Reikia ieškoti permatomų, neblizgių, lengvų. O spalvos gali būti kuo įvairiausios. Mergina šypsosi: " teko siūti net vaikiškus maišelius su animaciniais personažais, kuriuos graibstyte išgraibstė". Taigi, maišelis iš tiesiog maišelio produktams virsta ir tam tikro gyvenimo būdo skelbėju, stiliaus akcentu. Atsiranda daug daugiau jo panaudojimo būdų. Žalios žinutės maišelius galima pritaikyti įvairioms smulkmenoms laikyti, netgi dovanoms pakuoti.

Monika tikisi, kad jos idėjos ras atgarsį žmonių širdyse ir sužadins norą labiau rūpintis savo aplinka. O aš mielai dalinuosi informacija. Jei šis projektas sudomino ir jus, apsilankykite Žalios žinutės facebook puslapyje: 

https://www.facebook.com/zaliazinute/videos/991248941054860/

 

P.S. mano mažasis pirkėjas irgi šmėgino gražiuosius maišelius! Sakė, kad labai gražu :)

20181022161132-53210.jpg