Visa tiesa apie margučius: kviečiame į margučių ristynes

Visa tiesa apie margučius: kviečiame į margučių ristynes

10. Apr 2018, 06:52 Stebulė Stebulė

Vasario mėnesį rašiau, kaip mane užpuolė Užgavėnės. O štai margučių elgesio užpuolimu nė nelaikyčiau, nors marginu juos mažiausiai tris kartus per metus. Nesidomintys baltų kultūra čia mane sustabdys – palauk palauk, tris kartus? Bet juk reikia marginti tik per Velykas.

O čia ir didžioji daugelio pamiršta tiesa apie margučius – mūsų protėviai juos margindavo visą laikotarpį nuo pavasario lygiadienio iki Jorės šventės, kuri įvyksta balandžio pabaigoje. Nagi pagalvokite: prisikėlė Jėzus – marginame margučius. Ar tikrai tai turi kokią nors loginę sąsają? Prie ko gi čia tie margučiai? 

O mūsų protėviams jie buvo svarbiausias pavasarinių švenčių simbolis neatsitiktinai. Mitas pasakoja, kad atskirdo didžiulė antis, padėjo kiaušinį, šis galiausiai skilo ir iš jo išsirito… visa mūsų visata. Šiandieninis mokslas irgi pasakoja panašiai – įvyko didysis sprogimas (suskilo kiaušinis) ir atsirado vis dar besikeičianti, auganti (besiplečianti) mūsų visata, o su ja – erdvė ir laikas. Ir dabar pavasarį sprogsta pumpurai, per Jorės šventę viskas atgyja, sužaliuoja – įvyksta didysis pumpurų sprogimas. Visiems šiems sprogimams atminti baltai margina margučius ir jais žaidžia, ridena, dalinasi, taip pagerbdami mūsų pasaulio atsiradimą, atsinaujinimą, sužydėjimą.

Jei vis dar norite suspėti į šias margučių ristynes, kviečiu atvykti į Jorės šventę Kulionyse, etnografinėje sodyboje (netoli Molėtų observatorijos). Daugiau informacijos apie Jorę bus galima rasti čiaJorės šventės metu kasmet budinama žemė, atliekamos senovinės apeigos prie ugnies, stebimos viduramžių karių kovos, žaidžiama, skanaujama apeiginio viralo, klausomasi koncertų, lankomasi parodose, periamasi pirtyje, klausomasi įvairių paskaitų, kūrenami laužai.

O Šeimų romuva šiemet jus kviečia į didžiąsias šeimų margučių ristynes Jorės šventėje, sekmadienį, po didžiojo viralo paskanavimo. Žaidynėse dalyvausiančių šeimų laukia dovanos. Tik nepamirškite atsivežti pintinėlės margučių!

Jūsų laukia:

  • Gražiausio margučio rinkimai.
  • Margučių ridenimo rungtis
  • Stipriausio margučio rungtis

Organizatoriai pasilieka teisę ir pareigą iki Jorės sugalvoti ir daugiau tradicinių žaidimų.