Viktorija gėrybių paruošimo paslapčių semiasi iš mamos ir anytos

Viktorija gėrybių paruošimo paslapčių semiasi iš mamos ir anytos

31. Aug 2010, 08:20

Prisipažinsiu, kad apie konservavimą buvau tiek visko girdėjusi, tiek visko skaičiusi, bet dar nė kartą neteko nieko pačiai daryti.

 

Vyras net pajuokavo: "Ar žinai iš kurios pusės prie to konservavimo prieiti?":) Bet šiemet mamytė pamokė šio išties nesudėtingo recepto. Siūlau ir Jums jį išbandyti.

 

Burokėliai su obuolių sutimis

 

Mums reikės:

burokėlių,

naminių obuolių sulčių (geriausia antaninių),

kvapnių ir paprastų pipirų,

lauro lapų ir druskos.

 

Pirmiausiai išverdame burokėlius.

Nulupame juos ir sutarkuojame stambia tarka.

Sudedame į stiklainį. Išverdame marinatą: paimame 5-6 kvapnius pipirus, paprastus pipirus, lauro lapus, druskos pagal skonį, jeigu mėgstate, galima dar ir gvazdikėlių, ir sudedame į verdantį vandenį.

 

Tuomet pakaitiname. Užvirus vandeniui, įpilame naminių obuolių sulčių.

Vėl užkaitiname ir užpilame burokėlius.

Viskas. Skanaus Jums žiemą:) Žinote, nerealiai mėgstu pomidorų sultis, o jau pomidoriukams savo sultyse niekada negalėjau atsispirti.

 

Pomidoriukai savo sultyse

Šio recepto taip pat išmokau iš savo mamytės.

 

Taigi, mums reikės:

mažų kietų pomidoriukų ir didelių prinokusių pomidorų,

druskos pagal skonį.

 

Pirmiausiai įdedame mažus pomidoriukus į stiklainį. Paruošiame pomidorų sultis: sumalame didelius prinokusius pomidorus mėsmale, į gautą tyrelę įdedame druskos pagal skonį, užkaitiname, bet neužviriname.

 

Užpilame gautomis sultimis mažus pomidoriukus. Įdedame stiklainį į puodą su šiltu vandeniu. Stiklainį sterilizuojame tame puode (reikia laikyti stiklainį maždaug 10 min. nuo vandens užvirimo). Išimti stiklainį ir uždėti jį šiltai.

 

Viskas, pomidorai savo sltyse paruošti žiemai. Skanaus:)

 

Sultys žymiai skanesnės, bent jau man asmeniškai, jos išgeriamos kone per minutę, o pomidorai tūno stiklainiuke dar porą val.:)

 

 

Sluoksniuoti pomidorai

Šį skanų receptą gavau iš savo anytos. Ji sakė, kad vaikystėje mano vyras nerealiai mėgo juos. Taigi, nutariau susižinoti ir pramokti:)

 

Taigi, mums reikės:

kietų pomidorų,

svogūnų,

pipirų,

cukraus,

druskos.

 

Iš pradžių reikia smulkiai supjaustyti svogunūs, o pomidorus skiltelėmis. Toliau dedame pomidorų sluoksnį, svogūnų, vėl pomidorų ir svogūnų ir taip iki viršaus. Tada įdedame pipirus, druskos ir šiek tiek cukraus.

 

Tuomet paliekame šį stiklainiuką per naktį. Kitą dieną pripildyti pilnai stiklainį, įdėti jį į vandenį ir pakaitinti maždaug 20 min. Uždedame dangtelį. Ištraukiame stiklainį iš puodo ir sandariai uždarome. Šie pomidoriukai labai skaniai valgomi su virtomis bulvėmis.

Skanaus:)

 

Obuolienė

Šį receptą irgi sužinojau iš savo anytos. Taigi, mums reikės: obuolių ir 1kg cukraus

 

Prilupame obuolių, smulkiai juos supjaustome. Į maždaug 10 l kibirą sudedame obuolių sluoksnį, apibarstome cukrumi, vėl obuolių sluoksnis, tada cukrus ir taip iki pat viršaus. Viršų irgi apibarstome cukrumi.

 

Paliekame kibirą 1-2 dienom. Nupilame gautas sultis ir verdame jas. Verdame iki tol, kol skystis pradės putuoti. Įdedame obuolius ir verdame ant stiprios ugnies.

 

Reikia pasakyti, kad šis receptas tinka tik jeigu Jūs virsite ant tikros ugnies (!). Tai yra svarbiausia. Virti reikia maždaug 1-1,5 val. nuolat maišant (tam tinka aliumininis puodas).

 

Tuomet įdedame į stiklainius, palaikome iki 60 C, užsideda plutelė ir steriliai uždengiame. Skanaus:)

 

Bruknės su cukrumi

Nepatikėsite, bet šio recepto mane pamokė irgi mano anyta. Taigi, mums reikės: žalių bruknių ir cukraus.

 

Nuplikykite bruknes verdančiu vandeniu. Sumalkite jas mėsmale. Tuomet trumpai pavirkite jas su cukrumi (10-15 min.). Kai prisirinks putos, jas nuimame, o bruksne sudedame į stiklainius. Viskas. Skanaus:)

 

Slyvų kompotas

Mano anyta - auksinė šeimininkė ir šis receptas buvo gautas iš jos magiškos skrynios:) Taigi, mums reikės: slyvų ir 1 kg cukraus.

 

Ant 3-4 l vandens mums reikės 1 kg cukraus. Gautu verdančiu sirupu užpilame slyvas, jų reikia visai nedaug. Palaikome maždaug 10 min. Tuomet nupilame sirupą, užviriname ir vėl užpilame slyvas. Sandariai uždarome. Viskas. Skanaus:)

 

Obuolių kompotas

Taigi, mums reikės: obuolių ir 1kg cukraus.

 

Ant 3-4l vandens mums reikės 1kg cukraus. Gautu verdančiu sirupu užpylame obuolius. Palaikome maždaug 10 min. Tuomet nupilame sirupą, užviriname ir vėl užpilame slyvas. Sandariai uždarome. Viskas. Skanaus:)

 

Prisipažinsiu, kad konservavimas man - kaip naujas dar neatrastas pasaulis, pilnas netikėtumų ir įvairių stebuklų. Oi, kiek man dar teks visko išmokti, bet MK dėka ši pažintis jau prasidėjo. Ir ta pradžia buvo be galo smagi:) Ačiū MK už postūmį:)

 

Štai kas užkonservuota žiemai (bent jau kol kas) :)

Bet lengviausias ir greičiausias būdas žiemos atsargoms - tai šaldymas. Šiemet man padėjo ir mano mylima mažylė. Aš nuploviau morkas ir išdėliojau jas džiūti. Tuo metu mano deimančiukui vardu Gabija pasirodė, kad morkos neteisingai sudėtos, tad ji nutarė man pagelbėti. Ji vertė jas iš vienos pusės į kitą, kol galiausiai aš jų neperdėjau kitur.

 

Kai morkos išdžiuvo, aš jas supjausčiau, sudėjau į maišelius ir įdėjau į šaldiklį. Viskas. Skanaus Jums žiemai.

Panašiai aš užšaldžiau žirnelius, pupeles, petražoles, krapus ir, žinoma, įvairias uogas, mėlynes, braškes, serbentus, agrastus, slyvas ir t.t.

Žinote, reikia pasakyti, kad serbentus ir braškes aš mėgstu šaldyti sumaišytas blenderiu. Tai daroma taip: paimate braškes, serbentus ar kitas Jūsų mėgstamas uogas, išplaunate jas ir išdėliojate išdžiūti. Tuomet sudedate ir sumaišote blenderiu. Sumaišytą masę įdedate į specialius indelius ir įdedate šaldyti.

 

O dar vienas būdas, tai vietoj plaktuvo naudojate grūstuvę. Tokiu būdu užšaldytos uogos, pvz. braškes, gaunasi skanesnės. Šaltą žiemos vakarą išimi vieną uogų indėlį, palauki, kol atšils ir skanauji, prisimindama šiltus smagius vasaros vakarus...mmmm.

 

Na, o trečias būdas, apie kurį aš išgirdau per televizorių (prisipažinsiu, kad dar nesu bandžius, tad, deja, neprikabinsiu jokių fotografijų), kaip reikia laikyti morkas ir burokus per žiemą.

 

Sumaišome molį su žemėmis iki grietinės konsistencijos. Tuomet įdedame morkas ir burokus į tą masę ir pakabiname ant saulės, kad išdžiūtų. Tokias daržoves galima laikyti visą žiemą šaltoje vietoje, kaip pvz. rūsyje.

 

O dar pasakojo, kad galima paimti dėžę, dugną iškloti popieriumi, paskui pabarstyti smėlio, o jau tuomet dėti morkas. Šalia morkų pridėti burokų, nes morkos išskyria drėgmę, o burokai ją sugeria. Morkų ir burokų sluoksnį gausiai apibarstyti smėliu, tuomet galima dėti kitą daržovių sluoksnį, vėl smėlis, vėl daržovės ir taip iki galo. O viršutinį sluoksnį dar sumaišome su svogūnų lūkštais ir statome į šaltą vietą.

 

Skanios Jums žiemos:)

01. Sep 2010, 11:45

tai pabandysiu as ir taip zaliaake,gerai tu cia sugalvojai😀saunuole,o burokelius jau dariau,netilpo viskas i stiklainius liko truputy tai mano gabijyte taip skaniai suvalge😃

31. Aug 2010, 19:12

ATSARGOMIS,PASIRŪPINTA ŠAUNU

31. Aug 2010, 18:25

egluze1027 žinok, aš tiesiog jas išdėlioju ir leidžiu joms pačioms išdžiūt, čia tam, kad nesusidarytų vandens kristaliukai po šaldymo😉 paskiau tiesiog supjaustau kaip pačiai norisi, įdedu į maišelį ir į kamerą, viskas😀 tą patį darau ir su kt daržovėmis, jau šaldymas man pats mieliausias, ypatingai kai daržovių būna daugiau negu kad spėjam tuo metu suvalgyti, geriausia - palikt atsargas žiemai😀
regina aga, gal, kt metais Gabytė ir konservuoti man pagelbės, kas žino?😀

31. Aug 2010, 18:23

Vaiduk, išties pamėgink ką žiemai pagamint, žinai kaip paskiau smagu bus, atidarai, valgai ir prisimeni kaip vasarą/rudenį konservavai😉 pasaka😀

31. Aug 2010, 14:45

saunuole 😉 ir pagalbininke svarbiausia turi

31. Aug 2010, 14:02

o kaip tu morkas dziovini?palieki pacias savaime kad dziutu ar orkaite vis paskaitini ir ten morkos dziuna?as ir taip pabandyt noriu😀nes labai daug ziema valgom saldytu darzoviu,nereiktu pirkt😃

31. Aug 2010, 13:43

ot saunuole,kad prisiruosus atsargu ziemai 👍 😉

31. Aug 2010, 12:22

smagu kai tiek visi padeda😀 as taip pat dar niekada nieko nedariau pati na gal kada gyvenime reiks ir man ka sumeistraut😀

31. Aug 2010, 08:44

Liuks! Aš irgi pasinaudosiu tavo receptukais. Tokie paprasti ir laaabai skanūs atrodo. 😀
Ačiū.