Vėstantys savaitgaliai: jaukūs receptai su rudenį pamėgtais ingredientais

Vėstantys savaitgaliai: jaukūs receptai su rudenį pamėgtais ingredientais

17. Sep 2021, 09:59 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rugsėjui perkopus į antrą pusę, artėjančio savaitgalio orai žadą dar daugiau vėsumos ir lietaus. Esant tokiems orams, norisi jaukumo, laiko namie ir, žinoma, šiltos sriubos lėkštės.

„Turbūt labiausiai su rudeniu mums asocijuojasi šiltos ir jaukios sriubos. O ko gero pačios paprasčiausiai pagaminamos sriubos yra trintos. Be to, jos turi daug naudingųjų medžiagų, kurias mūsų organizmai pasisavina greičiau nei įprastų sriubų“, – sako duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių įmonės „Mantinga“ vyriausiasis technologas Darius Anelauskas ir dalijasi trintos moliūgų sriubos receptu.

MOLIŪGŲ SRIUBA SU VOVERAITĖMIS IR SŪRIU APKEPTA BANDELE 

Jums reikės:

1 kg moliūgo;  

1 svogūno;

200 g voveraičių;

1 šaukšto sviesto; 

1 l vištienos sultinio; 

300 ml grietinėlės; 

šlakelio alyvuogių aliejaus;

druskos, juodųjų pipirų; 

prancūziškų šviesių bandelių patiekimui;  

tarkuoto fermentinio sūrio;

šviežių čiobrelių papuošimui. 

Moliūgą perpjaukite į kelias dalis, išimkite sėklytes ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą. Kepkite iki 185 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Tuomet moliūgo minkštimą atskirkite nuo odelės. 

Puode su aliejumi ir sviestu švelniai apkepkite pjaustytą svogūną ir voveraites. Įberkite druskos ir pipirų. Dalį kepintų voveraičių atidėkite papuošti. Į puodą sudėkite keptą moliūgą, supilkite sultinį ir grietinėlę. 

„Viską sutrinkite ir užvirkite. Bandeles gausiai apibarstykite tarkuotu sūriu ir apkepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje kelias minutes. Sriubą papuoškite atidėtomis keptomis voveraitėmis, čiobreliais ir patiekite su apkeptomis bandelėmis“, – sako D. Anelauskas ir siūlo nepamiršti prancūziškų šviesių bandelių, kurios padės sriubos skoniui atsiskleisti.

VEGETARIŠKAS MĖSAINIS SU GRYBAIS

Jums reikės:

1 „Portabello“ grybo arba kelių didelių pievagrybių;

½ raudonojo svogūno; 

1 šaukšto sviesto; 

šlakelio aliejaus;  

½ avokado;

1 šaukšto citrinos sulčių; 

kelių griežinėlių pomidoro; 

gabalėlio bri sūrio; 

mėgstamų salotų lapų; 

1 didelės mėsainio bandelės su sezamais; 

druskos, juodųjų pipirų. 

„Portabello“ grybą supjaustykite plonomis juostelėmis. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje su sviestu ir aliejumi apkepinkite grybus ir svogūnus, pabarstykite druska ir pipirais. 

Avokadą sutrinkite su citrinos sultimis, bri sūrį supjaustykite juostelėmis. Bandelę lengvai paskrudinkite iš vidinių pusių ir apatinę aptepkite trintu avokadu. Uždėkite salotų lapą, pomidorus, sūrį ir kepintus grybus. Uždėkite dar kelis žalumynus ir uždenkite mėsainį likusia bandele. 

CEZARIO SALOTOS SU NE CEZARIO PADAŽU IR DUONOS KRUTONAIS (SKREBUČIAIS) 

Jums reikės:

30 g tamsios itališkos duonos CIABATTA;

30 g romaninės salotos;

10 g špinatų lapų; 

10 g kietojo sūrio; 

100 g vištienos filė; 

30 g vyšninių pomidorų; 

Alyvuogių aliejaus; 

Česnako skiltelės. 

Padažui: 

10 g kietojo sūrio;

30 g graikiško jogurto; 

20 g kalendros; 

20 g apelsinų; 

Druskos ir pipirų.  

Salotas ir pomidorus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Duoną supjaustykite kubeliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, kapotais česnakais ir kepkite orkaitėje 180°C temp. apie 7 min., kol duona apskrus. 

Jogurtą, kietą sūrį, kalendrą, druską, pipirus, apelsino žievelę ir apelsinų sultis sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. 

Vištienos filė marinuokite druska, pipirais, aliejumi ir kepkite keptuvėje, kol vidinė temperatūra pasieks 75°C, o išorė apskrus (apie 5–7 min.). Norėdami patiekti dar gražiau, į lėkštę sudėkite salotų lapus, pjaustytus pomidorus, pašlakstykite padažu, sudėkite keptą vištieną, duonos krutonus ir užtarkuokite kietojo sūrio“, – priduria D. Anelauskas, „Mantingos“ vyriausiasis technologas.