Verslios mamos Ugnė ir Renata sukūrė„Gėrio sapnų“ migdymo metodą

Verslios mamos Ugnė ir Renata sukūrė„Gėrio sapnų“ migdymo metodą

04. Apr 2017, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kuri mama nesvajoja, kad vaikutis gerai miegotų? Su šiomis problemomis susidūrė ir draugės Ugnė ir Renata, kurios ieškodamos sprendimo sukūrė unikalų migdymo metodą „Gėrio sapnai“  www.geriosapnai.lt.

20170404085444-67841.jpg

- Papasakokite, kas yra „Gėrio sapnai“

Ugnė:  Pasitelkusios visą savo moterišką intuiciją ir kūrybiškumą, sukūrėme veiksmingą ir lengvai taikomą migdymo metodą, kurio pagrindinis tikslas – lengvai ir greitai išmokinti vaikučius teisingų miego įpročių. Kad procesas būtų malonus ir tikrai laukiamas, tėveliams į pagalbą atskuba mielas rožinis debesėlis, vardu Gėris. 

Renata: Gėrio sapnų metodika apima keletą svarbių psichologinių aspektų, kurie yra labai svarbūs reguliuojant vaiko miegą. Visų pirma -  padeda sukurti malonų, efektyvų, tinkamos trukmės ritualą vaiko migdymui. Debesėlis Gėris – smagi žaidimo forma, kuri padės įveikti vaikučio nenorą paklusti. Kitas aspektas  -  vaikučio gebėjimas savarankiškai užmigti ir išmiegoti savo lovelėje skatinamas pozityviosios psichologijos principu – t.y. vaiko auklėjimui naudojamas paskatinimas (apdovanojimas), o ne bausmė. Tai padeda vaikui būti labiau motyvuotam atlikti tam tikrą elgesį (užmigti ir miegoti). Tokiu būdu vaikas jaučiasi saugus ir mylimas, nejaučia baimės. Paskatinimai vėl skatina vaikus pakartoti panašius veiksmus ir vėl patirti malonumą. 

- Kaip kilo mintis pasiūlyti šį migdymo būdą ir kitiems?

Renata: Su Ugne esame jau seniai pažįstamos, tačiau vieną dieną mūsų pokalbis pakrypo vaikų miego tema. Abi turėjome ką pasipasakoti, nes abiejų vaikai buvo “nemiegiukai”. Ugnė papasakojo apie savo atradimą -  debesėlį Gėrį, kuris dovanoja sapno istoriją su viena sąlyga.  Tai išgirdusi aš supratau, kad tai unikalus ir labai paprastai taikomas būdas. Juo būtinai turime pasidalinti su kitomis mamomis, kurios vargsta, nes neišmano ką daryti su miegoti nenorinčiu savo mažyliu. 

Ugnė:  Kai pradėjau pasakoti dukrytei istoriją apie debesėlį, žiūrėjau ir negalėjau patikėti su kokiu susidomėjimu Henrieta manęs klausosi.  Gėris ją tiesiog užbūrė: ji klusniai viską darė, ką aš jai sakiau debesėlio lūpomis. Sakau: „o dabar užsimerk ir klausyk, kokį sapną šiandien tau atnešiau” ir dukrytė užsimerkusi klausosi, klausosi ir užmiega! Ji tiesiog pradėjo norėti greičiau užmigti ir sapnuoti sapną, apie kurį papasakojo naujasis draugas!

Kaip galima nepasidalinti tokiu atradimu su kitomis mamomis? 

Beje, mūsų metodą puikiai įvertino psichologai ir patvirtino, kad jis grįstas pozityviają psichologija. Kūrybiškas ugdymas – pats maloniausias ir efektyviausias būdas išmokinti vaiką gerų įpročių. 

20170403184734-22201.jpg

- Iš kur sėmėtės minčių, kaip galėtų vykti pozityvus migdymo būdas? 

Ugnė: Viskas įvyko labai natūraliai, pasitelkiant motiniškus instinktus, kalbant su savo vaikais. Pirmiausiai atėjo suvokimas, kodėl dažnas vaikas taip trokšta atitolinti migdymosi procesą – 10 kartų prašo atsigerti,  į tualetą ir pan. Todėl, kad užgesinus šviesą, mama išeina ir jis lieka vienas. Miegas jam asocijuojasi su tamsa, vienatve, baime.  Mūsų tikslas buvo pakeisti  šį požiūrį, norėjome, kad miegas sietųsi su teigiamais jausmais - malonumu, jaukumu, spalvotais sapnais ir saugumu, nes vaikas turi draugą, Gėrį, kuris šalia, kad ir kas nutiktų...  Vėliau pradėjome daugiau domėtis, skaityti įvairius mokslinius straipsnius, kalbėti su psichologais, kurie ir pagrindė mūsų metodą. 

Renata: Pagrindinis pozityviosios psichologijos atstovas – Martinas Seligmanas sukūrė Išmokto optimizmo teoriją, kurioje teigiama: „Jeigu norite, kad gyvenimas pradėtų džiuginti, tapkite optimistu.“

Mūsų „Gėrio” metodas yra būtent pozityvumo programavimas vaikui ypatingai svarbiu metu - prieš miegą. Turėdama Gėrio „įrankį”, skatindama gerą elgesį ir kurdama malonų miego ritualą, mama gali vaiką tarsi užprogramuoti gerai jaustis ne tik naktį, bet kitą dieną. Ir taip diena po dienos – ir štai mes turime asmenybę, kuri pozityviai žvelgia į gyvenimą ir lengvai juo skinasi kelią į priekį...ir visa tai  MAMOS DĖKA, kuri nepatingėjo skirti tam 15 minučių kas vakarą.

- Kaip pasiskirstote darbus?

Ugnė: Renata yra visada pilna geriausių idėjų, todėl už marketingą, ryšius su visuomene daugiausiai atsakinga ji, o man labiau patinka rūpintis produktų gamyba, kurti pasakas. Tačiau visada pasitariame ir svabius klausimus sprendžiame kartu.

Renata: Ugnė yra tikra pasakų fėja (juokiasi). Labai norėčiau, kad ji tuo tik ir užsiimtų, bet dabar pats darbų įkarštis, todėl tenka stipriai prisidėti ir prie kitų darbų.

20170403184753-12184.jpg

- Į visą šį procesą įtraukta ir daugiau daiktų - kas juos gamina? 

Ugnė: Visas idėjas ir vizijas, kaip tie daiktai turi atrodyti sukuriame pačios. Vėliau pasitelkiame į pagalbą savo srities specialistus – siuvėjus, dizainerius, programuotojus ir pan. Mūsų tikslas, kad daiktai būtų itin kokybiški, o svarbiausia – patiktų patiems vaikams! Renkamės natūralias, ekologiškas medžiagas, kurios būtų 100% saugios net ir alergiškiems vaikams. Puikiai suvokiu to svarbą, nes mano pačios dukrytė serga astma.  

Renata: Kūryba yra mūsų stiprioji pusė, todėl viskas gimsta labai natūraliai – iš pačios širdies gelmių. Labai norisi kuo daugiau padaryti pačioms. Pavyzdžiui, burtų lazdelę dekoravome pačios. Labai labai malonus darbas...Norisi kuo daugiau prie Gėrio daiktelių prisiliesti savo rankomis, todėl sukasi mintys galvoje, ką dar galime sukurti naudingo tėveliams ir jų vaikučiams. 

- Kokio amžiaus vaikams skirtas šis metodas?

Ugnė:  Mes rekomenduojame šį metodą taikyti vaikams, kurie jau klauso pasakų ir jas gali suprasti (paprastai tai yra nuo 2-2,5 metų). Tačiau pačią pagalvę galima naudoti ir kūdikiams nuo 1 metų, nes jos aukštis reguliuojasi (nupilant dalį grikių lukštų).

- Kaip sugalvojote pavadinimą?

Ugnė:  Mūsų prekinio ženklo pavadinimas siejasi su pačiu debesėliu Gėriu, nes jis yra mūsų pagrindinis herojus! Tarp kitko, vardą debesėliui sugalvojo mano vyras (kvatoja). Net ir jis pajautė jo ypatingas savybes ir spinduliuojamą šilumą.

Renata: Turėjome keletą pavadinimų variantų, bet kai Ugnė atsargiai pasakė – gal „Gėris“, pasakiau – BINGO! Juk pats metodas yra gimęs iš gėrio, iš meilės šaltinio, geresnio pavadinimo ir negalėjo būti! 

- Kur siūlote įsigyti „Gėrio sapnus'?

Ugnė: Visus mūsų produktus galite nusipirkti el.parduotuvėje www.geriosapnai.lt arba atvykti pas mumis į ofisą Kaune, Drobės g. 62.

- Kaip reklamuojatės?

Ugnė: Kol kas pagrindinis mūsų komunikacijos įrankis yra Facebook ir pačių mamyčių, jau išbandžiusių mūsų metodą, rekomendacijos. Mūsų požiūris į reklamą nėra tradicinis – renkamės investuoti ne į reklamą, o į kokybę ir pačio produkto efektyvumą. Kol kas tai labiausiai pasiteisina, nes kaip žinote reklama “iš lūpų į lūpas” yra pati efektyviausia

Renata: Šiuo metu stebime rinką, analizuojame ką darome gerai, ką blogai, nepuolame stačia galva reklamuotis, nes norime ištobulinti savo produktus taip, kad jų nereikėtų reklamuoti. Dirbame labai moteriškai, socialiai - negalvodamos apie pelną, bet būtent tokia logika mums labiausiai patinka, nes galime laisvai kurti. 

- Papasakokite apie savo vaikučius - kokie vardai, kiek metų ir kaip suderinate darbus su jų priežiūra?

20170403184832-57063.jpg

Ugnė:  Mano princesei Henrietai 3,5 metų. Ji ir mano vyras yra didžiausi įkvėpėjai ir patarėjai.  Henrieta lanko darželį, tačiau labai dažnai serga: savaitė daržely, 2 savaitės namie. Kartais tikrai labai sunku, tačiau džiugina tai, kad laisvai galiu dirbti namuose. Nors aišku, tik prisėdu prie kompiuterio, tuoj prisistato panelė, reikalaudama dėmesio. Kartais einame į darbą kartu, todėl būti pačiai sau viršininke - nerealus privalumas!

20170403184809-42603.jpg

Renata: Mano sūnus Kipras jau 7-metis, pirmokas. Niekada neturėjau problemos suderinti darbo ir vaiko priežiūros, nes pasirinkau dirbti savarankiškai. Svarbiausia man yra laisvė ir galimybė pasiskirstyti darbo valandas pagal savo poreikius. Dėl to esu labai laiminga, nes galiu puikiai realizuoti savo idėjas ir skirti pakankamai daug laiko šeimai.  

- Ar jau išbandėte Gėrio sapnų metodiką su savo vaikučiais? Kaip sekėsi?

Ugnė: Kaip jau minėjome, visa ši metodika sukurta dėl mūsų vaikų ir puikiai veikia iki šiol. Visi produktai, prieš atsiduriant prekyboje, pirmiausiai yra įvertinami mažųjų ekspertų. Tik sulaukusios trokštamo efekto ir jų pritarimo, galime judėti toliau. Štai sukūrus Miego kalendorių, pirmiausiai su Henrieta atlikome eksperimentą: "Mama, aš užmigsiu pati", kurio metu pratinau dukrytę pačią užmigti, be mamos pagalbos ;) Teigiamas rezultatas - jau po 5 dienų, kurį aprašiau čia geriosapnai.lt/naudinga-zinoti/13_mama-as-uzmigsiu-pati-eksperimentas-su-henrieta.html

Mūsų vaikai auga ir tobulėja kartu su debesėliu Gėriu!

Renata: Mano Kipras su didžiuliu dėmesiu pasitiko debesėlį. Man buvo labai juokinga, kai jis ėmė užsimerkęs klausyti pasakos. Būdamas 7 metų jis vis dar labai labai vaikiškas ir labai noriai tiki visokiais “stebukais”. Nešiojasi debesėlio Gėrio burtų lazdelę ir neleidžia prie jos niekam liestis, kad neišgaruotų burtai (juokiasi).

Aš dabar matau kokią didžiulę reikšmę jo vaizduotei , kūrybiškumui ir minčių dydžiams padarė pasakų skaitymas. O reikėjo tiek nedaug...vos 15 min. kas vakarą. 

- Vienos mamos giria pagalvę, kitos džiaugiasi pasakėle - kuri iš proceso dalių pati svarbiausia?

Ugnė: Metodikos pagrindas yra pasaka apie debesėlį Gėrį, kurios esmė yra sukurti vaikui miego draugą su kuriuo jis jaustųsi saugus, ir parodyti, kad užmigęs jis ne panirs į tamsą ir nebūtį, bet išgyvens tikrus nuotykius - pasiners į įvairias sapnų istorijas! Taip pat pasakos skaitymas – artimo santykio su mama kūrimas. Tačiau kiti mūsų produktai turi ypatingą prasmę – Gėris ant pagalvės, pižamos sukuria vaikui visos šios istorijos realistišką įspūdį. Jis gali paliesti, apkabinti savo sergėtoją, tai jį dar labiau nuramina. 

Renata: Kaip ir Ugnė paminėjo – metodas be pagalvės ar pasakos jau nebus metodu. Mūsų tikslas  miego problematiką spręsti iš esmės. Gal atrodo keista, prie ko ta pagalvė? Bet ji yra esminė miego dalis, ant jos vaikelis deda galvytę, ji turi būti sveika ir, žinoma, ypatinga pačiam vaikeliui. Juk miego metu ant jos nutūpia debesėlis ir kartu miega su mažyliu. Ji svarbi ne tik kaip daiktas, bet kaip emocija pačiam vaikui. Su ja jis jaučiasi saugesnis, nes debesėlis čia pat.

- Ką pačios dirbote prieš tai ir kaip tai padeda dabar?

Ugnė: Po universiteto teko kelis metus gyventi ir dirbti Edinburge. Šis laikas buvo labai įdomus, nes sutikau daugybę įvairių žmonių, susipažinau su skirtingomis kultūromis, tobulinau savo anglų kalbos žinias. Kiekviena patirtis augina mus kaip asmenybes, ši ypatingai praplėtė pasaulėžiūrą. Grįžus į Lietuvą įsidarbinau kurjerinėj kompanijoje. Tačiau greitai tapau mama ir tai geriausias darbas, kurį turėjau! 

Renata: Esu kūrybininkė, jau 15 metų dirbu su įvairiais marketingo projektais. Šis projektas man yra pats ypatingiausias ir įdomiausias, nes tiek kūrybos ir gerų emocijų dar neteko patirti. Kurti vaikams – tiesiog yra Dievo dovana. 

20170404085511-76755.jpg

- Ko palinkėtumėte mamoms, kurių vaikučiai sunkiai užmiega?

Ugnė:  Mamos, atsižvelgiant į savo pačios patirtį, pirmiausiai, linkėčiau Jums nusiraminti ir atsipalaiduoti. Pamatysite, koks bus efektas! Nes vaikutis perima iš Jūsų visas emocijas ir būseną. Tikrai tai pastebėjau su savo dukryte. Toliau, pasiryžkite keisti esamą situaciją! Jei Jūs pavargote kiekvieną vakarą migdyti savo vaiką po kelias valandas, keiskite tai! 

Renata: Tikrai palinkėčiau nelaukti, nes miego problemos auga kartu su vaiku ir sunkėja.  Blogiausia, kad kenkia sveikatai ir vaiko psichikai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad:

  • vaikai kurių miegas nekokybiškas, vėliau pasižymi mažesniu IQ;
  • vaikai, kurie miega mažiau nei 10,5 val. yra žymiai labiau linkę į nutukimą;
  • berniukams prastas ar nepakankamas miegas yra susijęs su hyperaktyvumo sindromu;
  • vaikai, kurie gerai nemiega naktį, yra linkę prasčiau atlikti testus mokykloje, susijusius su atminties vertinimu, organizavimu bei emocine kontrole...

Nenoriu gasdinti, bet tokia yra tiesa apie vaikų miegą. 

Nuolat kalbamės su mamomis, kurios sunkiai migdo vaikus, gaunam labai daug puikių atsiliepimų, sėkmės istorijų. Pasakykite pagaliau sau – VISKAS, gana, nuo šiandien pradedam naują tvarką. Ir viskas, tai truks labai trumpai  - apie 5 dienas. Po to Jūs sakysite – kodėl anksčiau to nepadariau, nes tai labai lengva. Mūsų metodas yra “Gėrio”, ne “Kančios”, todėl jei Jums patinka pozityvūs dalykai  - pasikvieskite debesėlį Gėrį į svečius.

Ačiū už pokalbį!

„Gėrio sapnai“ metodą ir priemones rasite el.parduotuvėje www.geriosapnai.lt, o Ugnę ir Renatą pakalbinti galite www.facebook.com/geriosapnai/