Verslios mamos Monika, Lina ir Vilma kuria žaislus, saugodamos gamtą ir kultūrinį paveldą

Verslios mamos Monika, Lina ir Vilma kuria žaislus, saugodamos gamtą ir kultūrinį paveldą

01. Sep 2015, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Labai smagu pristatyti idėją, kuriai įgyvendinti susibūrė net trys mamos. Šįkart kalbamės su viena atstove, Monika Munikiene, kuri kartu su draugėmis Lina ir Vilma sukūrė vaikiškų kartoninių žaislų liniją - "Žirafa",  www.zirafa.lt

20150831134353-87584.jpg

- Kartoniniai žaislai vis labiau populiarėja ir jų pasiūla nemenka - kodėl nusprendė pradėti šį verslą? 

- Iš tiesų, Lietuvoje kartoniniai žaislai įgauna pagreitį. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie jau yra su jais susipažinę, išbandę ir juos pamėgę. Natūralu, didėjant paklausai, auga ir pasiūla. Tačiau mūsų draugystės su kartonu istorijos pradžia buvo visai ne verslininkiška. Nėrėm į kūrybos teikiamus džiaugsmus, o tik po to prisijaukinome ir verslo idėją. Nesiekiame būti perpardavinėtojos. Visos Zirafa.lt prekės nuo idėjos iki „kūno“ yra lietuviškos. Lietuviškos prekės privalumus, t.y. kokybę, originalumą, kultūrinio paveldo elementus siekiame išlaikyti ir ateityje.  

- Kaip gimė mintis ir kodėl jos nepaleidote?

- Iš pradžių gimė mintis sukurti kažką vaikams. Idėja kurti kartoninius žaislus gimė spontaniškai, tačiau nepaliko nei vienos abejingos. Visos idėjos iš pradžių praeiną per mūsų vaikų kontrolę.  Išklausome ir vyriausiųjų nuomonės, atsižvelgusios į jų kaip žaidimų ekspertų komentarus pakoreguojame , jei reikia ir patį produktą. Daug galvojome kas tas „kažkas“, kol atradome kartoną. Norėjosi savo jėgomis sukurti žaislą, kurio pagrindinė misija būtų suburti draugėn vaikus ir jų tėvelius, auginti tarpusavio ryšį ir skatinti drąsiai, per žaidimą atsiskleisti ir geriau pažinti vieniems kitus. Mūsų kurti žaislai turi ir edukacinę vertę, siekiame per žaidimą supažindinti vaikus su krašto istorija, ugdyti atsakingą, mylinčią ir tausojančią gamtą asmenybę.

Tuo labiau, kad kiekviena mūsų esame savo srities profesionalės – idėjų ir tekstų autorė esu aš. Lina yra puiki produkto dizainerė, o Vilmos išmintis gelbsti nepasimesti internetinėje erdvėje. 

20150831092414-69238.jpg

- Ką šiuo metu ypatingo siūlo "Žirafa"?

- Kadangi žirafos širdis didžiausia, kaklas ilgiausias, tai ir mūsų kuriami žaislai stengiamės ir siekiame, kad būtų kitokie ir nepakartojami. Žirafoje gyvena kartoniniai žaislai su istorija. Kiekvieno ji vis kitokia. Turime stebuklingą lovytę-lopšį mylimiausiam žaisliukui. Ši lovytė nepaprasta. Joje žaislams sapnuojasi spalvingiausi sapnai. O jeigu dar kas pasūpuoja ir padainuoja lopšinę - žaislai tampa pačiais laimingiausiais žaislais pasaulyje.

Daugiausiai simpatijų pelniusi kartoninė "Įkvėpimo pilis "nepaliks abejingo nei vieno vaiko, priklausomai nuo nuotaikos vieną dieną ji gali būti princesės pilis, kitą- virsti lėlių teatru, o dar kitą – tiesiog slėptuve, kurioje labai gera pabūti ir nieko neveikti.

Labai didžiuojamės ir mylime savo naująjį kūrinį – laivą-konstruktorių  „Kurėnas“, istorinės kuršių burvaltės prototipą. Jis turi visas tikrojo laivo dalis, rinkdamas jį su tėvelio pagalba vaikas sužinos daug įdomaus, per žaidimą prisilies prie krašto istorijos. Klaipėdos jūrų muziejus, pasitelkęs į pagalbą mūsų kurėną vykdo be galo įdomius edukacinius užsiėminus tiek vaikams tiek ir suaugusiems.

Siūlome visų šių istorijų pasiklausyti ir naujiesiems žaislų šeimininkams. Būsime laimingos, jei mūsų kartoninė kūryba įkvėps vaikus ar net jų tėvelius atsiverti ir kurti pačius. 

- Kas gamina visą šį gėrį? 

- Žaislai iš pradžių apsigyvena mūsų galvose, tuomet suprojektuojame juos, parenkame kokybišką gofro kartoną ir atiduodame į profesionalų rankas, kurie specialių įrenginių pagalba mums tuos žaislus iš gofro kartono lakštų  išpjausto. Vėliau jie grįžta pas mus ir mes pačios juos pakuojame, o kadangi kiekvieną produktą  pakuojame su meile ir geriausiais linkėjimais, tikime, kad didelė tos meilės dalis atkeliauja ir į tuos namus, kur nukeliauja mūsų žaislai.

20150831092427-80687.jpg

- Kur dar, be elektroninės parduotuvės www.zirafa.lt, pardavinėjate?

- Pagrindinė prekių įsigijimo vieta, vis dėlto elektroninė parduotuvė. Taip pat, savo produkcija prekiaujame įvairių mugių metu . Šiais metais svečiavomės Klaipėdos jūrų šventėje, planuojame būti ir „Vaikų šalyje“. Be to, Klaipėdos jūrų muziejus, pasitelkęs į pagalbą mūsų kurėnus vygdo be galo įdomius edukacinius užsiėmimus.

- Dirbate ne viena - kaip sutikote viena kitą ir kodėl leidotės į šį nuotykį kartu? 

- Iš tiesų esame trise. Jungiamoji ašis esu aš , abi kolegės kartu yra man ir draugės. Su produkto dizainere Lina buvome klasiokės, o Vilma – buvusi mano bendradarbė. Išgirdusi kartoninių žaislų idėją Lina iškart sutiko prisijungti, nes jai ši sfera yra labai įdomi. O Vilma buvo ką tik grįžusi po trijų metų viešnagės Amerikoje, ir man paprašius pagelbėti su puslapio kūrimu, ji pasakė, kad norėtų prisidėti prie mūsų. 

- Kaip vetuojate viena kitos sprendimus?

- Kadangi mūsų daugiau nei dvi, sprendimai priimami daugumos principu. Bet visi, iki šiol priimti sprendimai buvo priimti vienbalsiai, be didesnių dvejonių.

O kad ateityje nekiltų nesusipratimų, nusprendėme pasirašyti sutartį.

20150831092628-96363.jpg

- Kaip pasiskirstote darbus ir kuri už ką atsakinga? 

- Kiekviena darome tai, ko ilgai mokėmės ir manome, kad mokame geriausiai: nemažai metų praleidau krimsdama filologijos mokslus, man labai patinka rašyti, todėl komandoje man kliuvo viena smagiausių misijų – kurti idėjas ir tekstus, kolegės juokaudamos mane dar pavadina „žodžio dizainere“. Lina  turi Dailės akademijos produkto dizainerės diplomą, tai ji ir suteikė formą ir unikalumą visiems mūsų produktams. O Vilma nepriekaištingai išmano klaidžias mums su Lina informacines technologijas. Tai va taip ir pasidaliname :)

- Ar dalyvaujate mugėse?

- Mugės yra ideali vieta parodyti save ir surasti savo pirkėją, jei tavo prekė nėra didelė, lengva ir iš popieriaus. Per tuos pusantrų metų dalyvavome ne vienoje mugėje (Kaziuko, Klaipėdos jūrų šventėje), su "Uodo turgeliu" apvažiavome visus didžiuosius Lietuvos miestus. Pamatėme, kad visgi kartonui lauko sąlygos nėra draugiškos, labai sudėtinga gražiai ir profesionaliai save pateikti pučiant vėjui ar lyjant lietui ir telkšant baloms po kojomis. Tad nusprendėme, jei jau dalyvauti, tai tik uždaroje erdvėje.

- Ką dirbote prieš tai ir kaip tai padėjo? 

- Manau, kad visa prieš tai įgyta darbo patirtis padėjo vien tuo, kad kiekviena buvome nemažai prisilietusios  prie savo kuruojamų sričių. Dabar beliko tą patirtį panaudoti kuriant savo produktą. Tačiau pradėjusios įgyvendinti savo idėją, įgavome ir vis dar gauname naujos, ko gero žymiai vertingesnės patirties, nes nei viena iki šiol neturėjome ir nebandėme sukurti kažką savo. 

20150831092400-26688.jpg

- Ar rašėte verslo planą? 

- Gal ir keistai nuskambės, tačiau pradėjome neturėdamos jokio verslo plano, su minimalia ir optimistine konkurentų analize, tačiau su milžinišku entuziazmu ir užsidegimu. To parako užteko ilgam. Pradėjus ugnelei gesti, nusprendėme, kad atėjo pats laikas ieškotis pagalbos  ir ta pagalba atsirado. Kaip pastebėjome, dauguma priimtų sprendimų nors ir spontaniški, tačiau lemtingi mums ir "Žirafai". Vienas tokių – dalyvavimas "Išmani moteris" projekte. Tik ten, supratome į ką mes įsivėlėme, ir jei tikrai norime eiti toliau, kiek visko turime padaryti, ko iki šiol padariusios nebuvome. Tik šiame projekte, su profesionalaus mentoriaus pagalba parašėme tikrąjį Žirafa.lt kartoninai žaislai verslo planą, su kuriuo atėjo supratimas, kad mes darome verslą, o ne tik mėgiamą veiklą.Norint tobulėti ir keliauti toliau tik veikti nepakanka. Šis projektas puikiai motyvavo, suteikė reikiamų teorinių ir praktinių žinių ir išmokė savo idėją pateikti taip, kad ją pateikusios ėmėme ir laimėjome pirmąją vietą. Beliko dabar to plano laikytis ir –žingsnis po žingsnio judėti į priekį.

- Kiek reikėjo investicijų ir iš kur jų gavote?

- Į šią savo aistrą investavome visą savo laiką ir darbą, taip pat turėtas asmenines santaupas. Labai didelių investicijų nereikėjo, sugebėjome išlaidas padengti be didesnių įsiskolinimų bankams ar privatiems asmenims. 

- Nuo idėjos pradžios iki starto - kiek užtrukote?

- Susibūrėme ir pirmąjį savo produktą  - kartoninę pilį sukūrėme beveik prieš du metus, tačiau tikruoju savo startu laikome "Išmanios moters“ projekto pabaigą, kai atsirado verslo planas, o kartu su juo ir aiškūs tikslai. Tai galima sakyti, mes esame pradedančios  startuolės.

- Kodėl pasivadinote "Žirafa"? Nebijote, jog pamanys, jog užsakymas truks laaaaabai ilgai, kaip su tikrai žirafa :)

- Kodėl žirafa?  O gi todėl, kad žirafos didžiausia širdis. Mylime vaikus, mylime tai, ką darome. Į ŽIRAFOS ŠIRDĮ  sutelpa viskas, ką turime geriausio.

- Papasakokite apie savo vaikučius - vardai, kiek metų, kas juos prižiūri?

- Turime jų ne tiek ir mažai – septynis, o septyni kaip žinia laimės skaičius. Šioje smagioje kompanijoje yra trys septynmečiai herojai Liepa, Karolis ir Adomas, šiais metais eisiantys į pirmąją klasę , trys trimečiai išdykėliai Milda, Tadas ir Ieva, ir vienas raudonplaukis penkiametis, su labai dideliu vardu – Vytautas. Savo foto sesijoms modelių ieškoti tikrai nebereikia, belieka tik fotografuoti juos draugaujančius ir žaidžiančius.

20150831092653-50926.jpg

- Kaip sekasi derinti darbą ir motinystę?

- Didžioji dauguma vaikų lanko darželį, namie draugauju tik aš su savo merginom. Bet ne už kalnų rugsėjo pirmoji, prasidės mokykla, mažoji pradės lankyti darželį, tuomet ir aš galėsiu naktinę darbo dalį perkelti į dienos šviesą . Kai būna daugiau veiklos labai padeda artimieji.

- Verslios mamos Lietuvoje - ar jų mažai, daug, ar jos sulaukia palaikymo, o gal tik pašaipų? Kaip vertinate šį reiškinį?

- Reikėtų tik pasidžiaugti, kad Lietuvoje  yra tiek daug verslių mamų ir jų vis daugėja. Manau, dauguma jų pradeda nuo savo aistros vienai ar kitai veiklai, kuri vėliau gali išaugti į verslą. Kiek teko susipažinti ir pabendrauti visos mano sutiktos verslios mamos yra motyvuotos, turinčios jei negalutinę, tai bent aiškią savo ateities viziją. Nepasiduodančios, atkaklios, orientuotos į savo tikslus. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad artimųjų palaikymas ir kantrybė yra labai svarbu, nes tikrai būna sunkių akimirkų, kai norisi viską mesti į šoną ir užsimiršti. Jei tokią akimirką neturėsite kam pasiguosti, ar nebus kas jumis tiki, nuramina  ir palaiko pilname  iššūkių kelyje, jūsų svajonė gali labai greitai užgesti . Viską mesti labai lengva, pabaigti darbą iki galo – sunku. Gal to visoms, tame tarpe ir sau labiausiai linkėčiau – pabaikite darbą iki galo. Kai jau viską būsite dėl savo svajonės padariusios, bus aišku ar svajonė verta gyventi ir augti.

Ačiū už pokalbį!

Linos, Monikos ir Vilmos kuriamų "Žirafos" daiktų rasite www.zirafa.lt ir www.facebook.com/zirafalt