Verslios draugės Simona ir Dovilė verslą kuria gyvendamos skirtingose šalyse

Verslios draugės Simona ir Dovilė verslą kuria gyvendamos skirtingose šalyse

10. Nov 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tokios istorijos dar neturėjome - ši verslių mamų istorija atskriejo iš dviejų šalių. Jau dešimtmečius draugystę skaičiuojančias Dovilę ir Simoną skiria keli tūkstančiai kilometrų, bet jų tai neišgąsdino ir jos nusprendė įkurti skandinaviškos mados krautuvėlę "RabbitCave" www.rabbitcave.eu

20151109211704-50053.jpg

- Papasakokite, kas yra RabbitCave? 
 
- RabbitCave – tai draugystės ir svajonių projektas. Išnešiotas ir iščiūčiuotas, bemiegėmis naktimis paženklintas – lyg tikras kūdikis. O šio kūdikio autorės esame mes, Simona ir Dovilė, arba Si ir Do, kaip viena kitą vadiname. Nors į mus daugybė žmonių jau seniai taip kreipiasi! Turime ir džiaugiamės turtinga ir nuotykių kupina savo draugystės istorija, kurią pradėjome būdamos moksleivės, tęsiame jau visos moterys dabar, vainikavome bendru projektu, bet susitikusios spygauti nežadame nustoti iki pat žilų plaukų. Beja, tam turime ir labai didelę priežastį – esame geriausios draugės, gyvenančios skirtingose šalyse.

- Gyvenate skirtingose šalyse – kaip kilo mintis atidaryti elektroninę parduotuvę Lietuvoje?

- Atstumas yra vieni juokai, jei turi didelį norą, stiprų ryšį ir draugystę – tai galime patvirtinti savo patirtimi. Simona gyvena, tobulėja ir dirba Kopenhagoje jau keturis metus, o Dovilė, pasiblaškiusi tai šen, tai ten, tarp Danijos ir Lietuvos, visgi pasiliko Kaune. Tačiau visomis įmanomomis formomis bendraujame gal net ir daugiau, nei kažkadaise gyvendamos kartu! Vasaros atostogas leidžiame Danijoje ir ši vasara mums buvo lemtinga. Besidžiaugdamos lietingu, vasariškai šiltu vakaru, spontaniškai, bet labai dėsningai „prisikalbėjom“ RabbitCave. Skandinavija yra užkrečiama, kaip liga, arba nepamirštama, kaip geras filmas, knyga ar vynas, kuriais norisi dalintis ir pasakoti kitiems. Dirbome daug ir entuziastingai ir jau tris mėnesius mūsų patyrimai ir pasakojimai gyvena elektroninėje parduotuvėje.

- Kuo RabbitCave išsiskiria iš kitų vaikiškų drabužių parduotuvių? 

- RabbitCave išsiskiria tuo, kad tai parduotuvė svajotojams! Nuo pūsto sijono ir plunksnuotų marškinėlių, iki kiškio su riedučiais ir antklodės, kuri pavirsta origami laivu – visur palikome vietos fantazijai ir emocijai. Taip pat, žinoma, išsiskiriame išgrynintu, subtiliu Skandinavišku stiliumi, tikimės, kad mąstymu bei bendravimu taip pat.

20151109212225-84823.jpg

- Kiek prekių ženklų pristatote ir kaip juos atsirenkate?

- Šiuo metu RabbitCave draugauja su keturiais gamintojais, kuriuos pamatė, susipažino ir jau seniai pamilo. "MarMar Copenhagen" ir "Maileg" – tai sunkioji Danijos artilerija arba vizitinė kortelė. Aukštoji vaikų mada ir klasika tapę žaislai, be kurių neužauga bemaž nei vienas vaikas. "Small Rags" ir "Fabelab" – pakankamai jauni, tačiau ne naujokai, dirbantys kokybiškai, atsakingai ir kuriantys išskirtinius produktus – puikius drabužius pašėlusiems mažiesiems hipsteriams bei ekologiškas, novatoriškas ir lavinančias namų interjero grožybes. Stengėmės, kad mūsų parduotuvėje gerai jaustųsi skirtingų poreikių žmonės, todėl pradžiai ir pasirinkome tokius skirtingus gamintojus.

- Taikote ne tik į Lietuvos rinką, nes puslapis yra ir anglų kalba. Kur dar?

- Taip, dar prieš projekto įkūrimą buvome nusprendusios, jog pirmiausia žvalgysimės po Lietuvos rinką, tačiau nepamiršime ir kaimyninių šalių, nes mūsų parduotuvės gyventojai dar nebuvo atplaukę į šią Baltijos jūros pakrantę. Šiuo metu turime klientų įvairiose Europos šalyse, o štai visai neseniai suruošėme siuntinuką ir į Kiprą

- Kaip gimė pavadinimas?

- Nenorėjome tik lengvai įsimenamo, tačiau beprasmio žodžių kratinio – tai žinojome nuo pat pradžių. Po ilgų virtualių diskusijų nusprendėme, jog mūsų parduotuvė skirta vaikams ir vaikystei, o kokia vaikystė be pasakų, stebuklų ir mūsų pačių mylimos "Alisos iš stebuklų šalies"! Iš čia ir gimė mintis, pakviesti visus svajotojus į stebuklingą Triušio olą – RabbitCave.

20151109212057-54261.jpg

- Kiek reikėjo investicijų?

- Investicijų reikėjo nemažų, tačiau viską atsakingai buvome apskaičiavusios nuo pat pirmos dienos. Tikriausiai buvo truputėlį lengviau, kadangi esame dviese.

- Kur reklamuojatės? Kas labiausiai apsimoka?

- Nežinome, galbūt tai banalus atsakymas, tačiau mūsų atveju, yra būtent taip – pagrindinė mūsų reklama yra teigiami klientų atsiliepimai. Taip pat reklamuojamės ir savo Facebook paskyroje, ieškome ir kitų, įvairių būdų, kaip pasiekti savo klientą ir pranešti jam apie RabbitCave. Ačiū ir Jums, Mamyčių klubui!

- Kaip esate pasiskirsčiusios darbais?

- Darbus mums paskirstė gyvenimiškos aplinkybės. RabbitCave gyvuoja ir prekes siunčia iš Lietuvos, taigi tai Dovilės reikalai, o Simona, įvaldžiusi danų kalbą, bendrauja su esamais ir būsimais tiekėjais bei rūpinasi marketingu. Tačiau visuomet esame pasirengusios padėti viena kitai. Laikomės griežtų reikalavimų sau, vedame užimtumo kalendorių, nes Simona dirba rimtą darbą ofise, o Dovilė - ne mažiau rimtą mamos darbą namuose.

- Ar nebaisu susipykti? 

- Tiesą sakant, esame net sutartį pasirašusios, kurioje nurodyta, jog jokie projektai ar pinigai neverti mūsų draugystės ir jei kada iškiltų koks nesusipratimas, mes aukotume projektą, o ne draugystę. Tačiau iki šiol nesusipratimų jokių neturėjome ir esame įsitikinusios, jog kibiras disciplinos ir puodelis juoko atneša gerus rezultatus.

20151109212149-83648.jpg

- Ką dirbote prieš tai? Kaip tai įtakoja?

- Kartu mokėmės gimnazijoje, vėliau tęsėme draugystę ir universitete, tačiau pasirinkome skirtingas specialybes. Dovilė studijavo socialinį darbą, o Simona pasirinko menotyros studijas. Tačiau mūsų mokslai ir darbai neturėjo ir neturi nieko bendro! Dovilės darbinė patirtis vadybos sferoje įdėjo nemažą indėlį į projektą, o Simonos administracinė patirtis Danijos įmonėje padėjo suformuoti komunikacijos bei marketingo gaires.

Tačiau iš tiesų labiausiai vertiname patirtį, įgytą gyvenant Skandinavijoje ir galimybę tiesiogiai, betarpiškai pamatyti, pajusti ir pačiupinėti tai, kuo gyvena, ką vertina ir kuo džiaugiasi šio krašto žmonės ir jų vaikai. 

- Kas sunkiausia buvo prieš pradedant? O kas dabar? 

Viskas buvo sunku! Tai nauja mums sritis ir nauja patirtis, reikėjo sužinoti ir išmokti daugybę dalykų, pradedant nuosavo verslo pradžiamoksliu, elektroninės parduotuvės ruošimu, ryšių užmezgimu ir bendravimu su partneriais ir baigiant iš pažiūros elementariais, tačiau svarbiais dalykais. Dar ir dabar kasdien susiduriame su įvairiais iššūkiais, ir manome, kad jų bus visada, nes norime dirbti geriausiai, kaip tik galime. O šiuo metu sunkiausia paaiškinti savo šeimoms, kodėl gi tas telefonas taip dažnai rankose gyvena?:)

- Kuo skiriasi Danijos vaikų mada nuo Lietuvos? 

- Danijoje, o ir visoje Skandinavijoje, vaikai turi liberalesnes teises. Manytume, jog reikėtų pažvelgti šiek tiek giliau -  į gyvenimo stilių, auklėjimą, požiūrį. Čia žmonės truputi laisvesni, vaikai nuo mažens mokomi reikšti savo nuomonę, diskutuoti, o ne atitikti kažkieno sukurtus standartus ar stereotipus. Tikriausiai daugiau apie skandinaviško ir lietuviško auklėjimo skirtumus galėtų papasakoti Austėja Landsbergienė, o grįžtant prie vaikų mados, labai svarbus yra individualumas, išskirtinumas, įsiklausymas į vaiko nuomonę bei norus, drabužių funkcionalumas, tačiau kokybė ir minimalistinis stilius yra mados kalno viršūnėje. O tai, išties užburia. Juk neveltui sakoma, jog mažiau yra daugiau. Tai puikiai tinka skandinaviškai madai. 

O Lietuvos vaikų mada kaip dvigalvis slibinas: vienai galvai svarbu būti apsirengusiai, o kitai – svarbu kuo ir kaip. Ir mes nekalbame apie drabužių kainą ar prekinio ženklo garsumą. Beja, ta antroji slibino galva koja kojon su Skandinavija keliauja ir tai iš tiesų labai džiugina.

20151109211732-83144.jpg

- Papasakokite apie savo kiškučius - kiek metų, kokie vardai ir kas juos prižiūri, kol mamos darbuojasi?

- Simonos kiškutis dar tik pakeliui į šį pasaulį, ji šviežia būsima mama, nors mamyste užkrėsta jau prieš gerus penkis metus, kai gimė Dovilės Grėtė. Pasak Grėtės, Simona – jos geriausia draugė. O Agotai, kuriai dveji, geriausi draugai Simonos šunyčiai Uolis ir Elzė. Mes puikiai leidžiame laiką kartu ir nekantriai laukiame naujo kūdikio!

- Kaip sutuoktiniai reaguoja į šį verslą? 

- Mūsų vyrai, matantys mūsų norą ir užsidegimą, palaiko mus ir padeda viskuo, kuo tik gali. Arba netrukdo. Ir visada ištaria palaikymo žodį, kai to tikrai reikia. Jei netyčia pamiršome garsiai pasakyti, tai ačiū Andriui ir Evaldui už palaikymą ir kantrybę.

- Kaip dar tobulinsite savo parduotuvėlę? Kokių staigmenų laukti?

- Minčių ir planų daugybė. Analizuojame ir bendraujame su būsimais Triušio gyventojais, nes projektą kūrėme turėdamos viziją augti ir didėti, taigi kruopščiai ir atsakingai renkamės, ką galėtume pasiūlyti mūsų draugams. Prieš Kalėdas skelbsime didelį konkursą, ketiname sudalyvauti mados mugėje, o sausį keliausime į vaikų mados parodą Kopenhagoje semtis idėjų ir parvežti jų į Lietuvą, taigi laikykitės!

Kurkime stebuklus kartu ir susitikime Triušio oloje www.rabbitcave.eu!

Ačiū!

20151109212205-71211.jpg