Versli mama Simona: iš vadovės į rankdarbių pasaulį

Versli mama Simona: iš vadovės į rankdarbių pasaulį

18. Nov 2014, 13:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ne vienas pavyzdys parodo, kad motinystė atveria ne tik mūsų giliausias širdies gelmes, bet ir išryškina talentus, kuriuos visad turėjome, bet kažkur buvome paslėpusios. Telekomunikacijų bendrovės Kauno regionui vadovavusi "tiksliukė" Simona Paulauskienė susilaukusi dukryčių suprato, kad jos tikrasis pašaukimas - kūryba ir rankdarbiai, tad pradėjo savo verslą "Dekoro magija"!

20141118112258-93061.jpg

- "Dekoro magija" - kas slepiasi už tokio apibendrinto pavadinimo? 

- "Dekoro magija" – tai veikla, kuri gimė iš širdies, prasidėjo nuo šeimos ir subrendo galvoje per keletą apmąstymo ir veiklos metų.

Pradžioje atsirado puslapis "Simonos rankdarbių kampelis" (www.facebook.com/SimonosRankdarbiuKampelis). Jį susikūriau tiesiog tam, kad galėčiau pasidalinti savo hobiu, laisvalaikiu ir pomėgiu kurti įvairius rankdarbius su tais žmonėmis, kuriems tai įdomu ir, kad „neterščiau“ eterio tiems, kuriems tai visiškai neaktualu. Tuomet nesitikėjau, kad šis puslapis per porą metų taps mano didele gyvenimo dalimi, darbu ir pagrindiniu pajamų šaltiniu, bei idėjų realizavimo vieta. Atsiradus naujai veiklos krypčiai – švenčių dekoravimas, pagalvojau, kad pavadinimas "Simonos rankdarbių kampelis" jau nebeatitinka visos mano veiklos. Reikėjo tokio pavadinimo, kuris apimtų viską ką darau – įvairius rankdarbius ir švenčių dekoravimą. O visa tai, ką darau, labai artimai susiję su dekoru – dekoruoju įvairius daiktus, kurie dekoruoja klientų namus, darbovietes, šventes. Magija – todėl, kad kiekviena tinkamai parinkta dekoro detalė sukuria šventei, namams ar daiktui paslaptingumo, paverčia kasdienybę kažkuo nepamirštamu ir išliekančiu ilgam, bet sukelia žavesį, nuostabą. Visai kaip ir magijos pasaulis. 

20141118114651-48409.jpg

- Kada susidomėjote rankdarbiais, dekoravimu? Ką pradėjote daryti?

- Nuo pat mažų dienų užsiiminėjau įvairiais kūrybiniais darbais, rankdarbiais. Kadangi turėjau daug artimų pavyzdžių (mano mama, močiutė, teta daug mezgė, siuvo), rankdarbiai į mano gyvenimą atėjo natūraliai. Pamenu, kai visai mažytė mergytė vyniodavau siūlus iš vieno kamuoliuko į kitą, kai mama megsdavo. Būdama moksleivė vasaras leisdavau pas tetą kaime. Teta buvo kaimo mokyklos  rankdarbių mokytoja, ji mane išmokino siuvinėti, nerti vąšeliu. Būdavo labai smagu, kai nusivesdavo į mokyklą, rankdarbių kabinete viską aprodydavo, pamokindavo.  Studijų metais vasaros pasikeitė - dirbau arba darydavau įvairius kūrybinius darbus studentų atstovybėje. Niekada nebūdavo taip, kad neturėčiau ką veikti. 

Švenčių dekoravimas atsirado iš savo šeimos švenčių. Stengiausi visuomet, kad kiekviena šventė būtų išskirtinė, įsimenanti ir graži.  

20141118114705-75733.jpg

- Kaip ir kada pradėjote pardavinėti savo darbus?

- Savo darbais nedrąsiai ir neaktyviai pradėjau prekiauti augindama antrą dukrytę. Bet tada dar labai savimi nepasitikėjau, maniau, kad grįšiu į darbus ir tuo viskas baigsis. Tačiau kai atėjo laikas grįšti, aplankė labai didelės dvejonės. Turėjau labai didelį palaikymą iš šeimos ir draugų, kad daryčiau tai, kas yra artima širdžiai, būčiau nepriklausoma, savarankiška. Grįžimo sąlygos į darbą buvo ne tokios, kokias palikau. Tai buvo dar viena priežastis priimti ryžtingą sprendimą. Ko gero ta viena savaitė, kai viskas sprendėsi, buvo pati sudėtingiausia mano gyvenime ir kainavusi daugiausia nervų bei nemigo naktų. Bet dabar labai didžiuojuosi, kad priėmiau ryžtingą sprendimą, po kurio veikla labai greitai įsisuko. Išėjus iš darbo, tarsi užbaigiau vieną savo etapą ir su dideliais norais, užsidegimu, krūva idėjų ir tikslų pradėjau naują.  

- Ne tik kuriate įvairius daiktus, bet ir siūlote kitas paslaugas - nuo vestuvių planavimo iki švenčių dekoravimo. Kaip atsirado šios sritys?

- Kaip ir minėjau, švenčių dekoravimas prasidėjo nuo šeimos švenčių. Ypač kai gyvenime atsirado mano mergaitės, norėjosi, kad jau pats pirmas gimtadienis būtų ypatingas ir nepamirštamas. Pradėjau kiekvienai šventei ruoštis daug atsakingiau ir iš anksto planuodama.  Artimųjų ir draugų pastebėjimas, kokios gražios ir įdomios būna mūsų šeimos šventės taip pat keleto draugių pasitikėjimas prašant pagalbos jų šventėse davė pradžią organiozuoti ir dekoruoti šventes kitiems. Tačiau visada sakiau, kad kiekvienas turi daryti tai, ką sugeba geriausiai. Planavimas nėra mano stiprioji pusė. Labai džiaugiuosi, kad mano gyvenime netikėtai atsirado mano kolegė ir draugė renginių organizatorė ir planuotoja Kristina. Su ja puikiai sekasi pasidalinti darbų sritis bendruose projektuose, generuoti naujas idėjas ir jas įgyvendinti. 

20141118114718-15199.jpg

- Kuri jūsų teikiama paslauga ar produktas pats pats populiariausias?

- Dvi sritys, kurioms skiriu daugiausia laiko ir sulaukiu daugiausia susidomėjimo iš klientų, tai dekupažo darbai ir lininiai žaislai. Manau, per porą metų jau atradau savitą stilių ir braižą. Džiaugiuosi, kad klientai matydami kokio stiliaus yra mano kuriami darbai ramiai pasitiki ir tik nurodo pagrindines gaires ko nori iš užsakymo.  

- Ar jūsų dekoro idėjoms užtenka Lietuvoje esančių medžiagų arba iš kur jas siunčiatės? 

- Daugumą medžiagų siunčiuosi iš užsienio tiesioginių tiekėjų. Taip pat per keletą darbo metų esu užmezgusi gražias draugystes ir su Lietuvos parduotuvėmis, kurios prekiauja įvairiais rankdarbių priedais ir detalėmis, todėl turiu nuolaidas pas juos ir esant reikalui perku ir naudojuosi. Tačiau planuojant darbus keletui mėnesių į priekį ar ruošiantis sezonui didesnius kiekius perku pas tiesioginius tiekėjus. 

20141118114813-44162.jpg

- Kaip kyla idėjos? 

- Dauguma idėjų gimsta natūraliai. Stengiuosi kuo mažiau žvalgytis į svetimus darbus, t.y. neseku ir nestebiu savo konkurentų. Kuriu ir darau tai, kas pirmiausia patinka man pačiai. Tokių užsakymų, kurie yra visiškai ne mano stiliaus tiesiog neapsiimu. Arba jei klientai išsako savo norus, tačiau matau kad rezultatas būtų nelabai koks, bandau juos perkalbėti, pasiūlyti alternatyvas, argumentuotai paaiškinu, kodėl taip bus negerai ir negražu. Labai dažnai klientai patys ateina su savo idėjom ir klausia ar galiu padaryti. Tokiais atvejais pirmiausia įvertinu galimybes, nes daryti bet kaip nenoriu. 

- Ar stebite pasaulines dekoravimo tendencijas? Kas madinga bus 2015?

- Niekada nesivaikiau madų ir tendencijų. Laikausi principo - dekoruoti šventes ir daiktus ne pagal tai, kas madinga ir kaip daro visi, o pagal tai, kokie yra klientai, kokie jų pomėgiai, gyvenimo būdas ir vidinės vertybės. Mados ateina ir praeina, o prisiminimai lieka jūsų šeimoje labai ilgai, todėl tegul jie būna iš jūsų, o ne iš mados pasaulio.

- Ar tai verslas iš kurio jau galite pragyventi? 

- Taip, tai yra verslas ir pagrindinis pajamų šaltinis mano dalies mūsų šeimos biudžete. Dalį uždirbtų pinigų investuoju į naują įrangą ir medžiagas darbui, kitą dalį taupau savo svajonės įgyvendinimui ir trečia dalis tenka gyvenimui ir buičiai.

20141118114831-58608.jpg

- Ką dirbote prieš tai? Ar tai prisidėjo prie šio verslo?

- Esu pakankamai dvilypė asmenybė, pagal išsilavinimą esu tiksliųjų mokslų atstovė (Baigiau Saulės gimnaziją, paskui KTU Taikomosios matematikos bakalaurą ir Verslo ekonomikos magistrą). Tačiau visą gyvenimą mėgau kūrybinius darbus. Mokykloje aktyviai dalyvaudavau mokinių tarybos veikloje, studijų metais buvau aktyvi Studentų atstovybės narė. Stengiausi, kad manęs būtų visur. Dar būdama vienuoliktoje klasėje pradėjau dirbti, norėjau būti nepriklausoma, savarankiška ir savas išlaidas pasidengti pati.

Iki vaikučių atsiradimo dirbau telekomunikacijų bendrovėje, vadovės pareigose, tačiau po ketverių metų  pertraukos (vaikų auginimo) supratau, kad vis dėl to kūryba yra man svarbesnė, nei karjera. Į darbus taip ir negrįžau, o pradėjau dirbti aktyviai pati sau. Dabar rankdarbiai yra ne tik pomėgis, bet ir mano pagrindinis darbas ir pajamų šaltinis. Be galo džiaugiuosi, kad galiu užsiimti širdžiai miela veikla, pati planuoti savo laisvalaikį, darbo laiką, darbų apimtis ir svarbiausia – galiu realizuoti savo idėjas ir jomis džiuginti kitus.

Tačiau esu labai dėkinga tiems, su kuriais dirbau iki savo verslo pradžios. Dirbdama telekomunikacijų bendrovėje įgijau bendravimo su klientais, kompromisų paieškos, greitų sprendimų priėmimo, darbų planavimo, tikslų siekimo  patirties. 

20141118114851-27216.jpg

- Kur reklamuojatės?

- Iš tikrųjų niekur. Geriausia reklama iš lūpų į lūpas. Labai džiaugiuosi, kad turiu didelį ratą pastovių klienčių, kurios kreipiasi pas mane bet kokioms progoms. Dažnai patys klientai dovanodami mano darbus padaro labai didelę reklamą ateičiai. Smagu gauti žinutes „Gavome dovanų jūsų kurtą lininį žaisliuką, norėtume dar užsakyti dėžutę“. Taip ir didėja ratas. Reklama yra ir mano įvairių sričių draugų ir partnerių dėka, palaikau glaudžią draugystę su tais partneriais, su kuriais tenka dirbti bendrose šventėse. 

- Gal planuojate plėstis, kurti "gyvą" studiją?

- Tai yra viena iš didžiausių svajonių, kurios link einu kiekvieną dieną. Ir tikrai tikiu, kad šį svajonė išsipildys. Tiesiog manau, kad iki tol turiu nuveikti nemažai paruošiamųjų darbų, įgyti patirties, išgryninti savo stilių, kryptį ir tada jau bus laikas jai – didžiąjai svajonei. O svajonė yra labai paprasta. Noriu turėti dirbtuves-parduotuvėlę, kurioje kurčiau, dirbčiau, bendraučiau su savo klientais ir netyčia užklydusiais praeiviais gyvai prie arbatos puodelio. Niekada neturėjau paslapčių nuo klientų kaip ir ką darau, kur perku tam tikras priemones, todėl ir dirbtuvėlese klientai galėtų stebėti visą gamybos ir kūrimo procesą. Labai norėčiau organizuoti įvairius randarbių kūrimo vakarus, mokymus. Taip pat šioje svajonėje turėtų būti mažutis kampelis su mano gamintais darbais, kuriuos galima nusipirkti iš karto. 

- Papasakokite apie savo dukrytes! 

20141118114753-63048.jpg

- Studijų metais užsimezgė graži meilė su mano vyru Martu, trečiame kurse ištekėjau.  Mūsų šeimai jau aštunti metai, turime dvi nuostabias dukrytes Austėją (5m.) ir Gabiją (4,5m.) bei laukiame trečios atžalos. Mano šeima – yra mano variklis, tik vyro palaikymo dėka darau tai, kas miela širdžiai. Vaikai yra tie sraigteliai, kurie pakoreguoja kokia kryptimi dirbti. Nors abi dukros labai panašios savo išvaizda, tačiau charakteriai yra be galo skirtingi. Dažnai išgirstame pastebėjimus, kad Austėja mamos vaikas, o Gabija – tėčio. Stengiamės auginti ir auklėti vaikus kūrybiškai. Turime savų namų taisykles ir auklėjimo principus, tačiau mylime ir didžiuojamės savo mergaičių pasiekimais garsiai ir su visais. Mergaitės lanko baleto mokyklą, abi mėgsta piešti, kurti įvairius darbelius, todėl turiu viltį, kad ateitį bus pačios pagrindinės mano pagalbininkės. 

- Ar vaikai pasiūlo idėjų? 

- Tikrai taip! Mergaitės gavusios kvietimus į savo draugų gimtadienius, iš karto lekia pas mane su užsakymais: „Mama, reikia padaryti papuošalams dėžutę Emilijai. Ji turi būti rožinė, iš širdelių turi būti užrašytas vardas, ant viršaus turi būti fėjos ir gėlytės“. Visada darydama darbus savo šeimai, draugams, dovanoms į tą procesą įtraukiu ir mergaites. Kartu derinam, renkam spalvas, papuošimus, kaspinėlius, kartu pakuojame į dovanų popierių, gaminame atvirutes. O kaip jos planuoja savo gimtadienio šventes! Austėja savo 5-ojo gimtadienio šventei norus pareiškė jau prieš pusmetį – „Mama, noriu fėjų šventės, noriu, kad būtume su pūstais sijonais, sparneliais, turėtume lazdeles su kaspinėliais šokiams ir dar noriu cukraus vatos!“ Džiugu, kai tokius norus galiu išpildyti. Dabar mergaitės labai daug pasakoja ir planuoja kaip atrodys jų kambariai mūsų naujame name, kurį stato tėtis.  

20141118114923-81562.jpg

- Kaip sekasi suderinti darbą su motinyste?

- Puikiai! Anksčiau manęs paklausus ar netrukdo mergaitės dirbti namie arba kaip aš viską spėju, sakydavau, kad mergaitės visiškai nelenda ir nesidomi mano darbais. Jos žino, kad vienas namų kampas yra skirtas mamos darbams ir, kad ten negalima nieko imti be leidimo. Ir tikrai anksčiau joms nebuvo įdomi mano veikla. Jos užsiimdavo savo žaidimais, o aš tam pačiam kambaryje dirbdavau savo darbus. Niekada nemaišėm vienos kitoms. Tačiau dabar vis dažniau išgirstu „Mama, aš noriu tau padėti“ arba „Mama, gal galim kartu padažyti?“ arba „Kai aš būsiu didelė, aš irgi siūsiu ir dažysiu“. 

Ačiū už pokalbį!

Simonos kurtas grožybes ir paslaugas rasite www.dekoromagija.lt, pabendrausite - www.facebook.com/DekoroMagija 

Nuotraukos: http://melynastigras.com/ ir http://dabarbuvovakar.com/

20141118115007-90128.jpg

 

 

18. Nov 2014, 22:54

Šiltas interviu, o darbeliai labai sužavėjo!

Krisliukas Krisliukas 18. Nov 2014, 18:49

nuostabu 😀