Versli mama Lina prabangos prekes iškeitė į darželio kūrimą

Versli mama Lina prabangos prekes iškeitė į darželio kūrimą

19. Nov 2013, 16:25 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Labai smagu pristatyti mamas, kurios vaikų įkvėptos ne tik dėl savo vaikų, bet ir dėl kitų yra pasiryžusios kalnus nuversti. Viena tokių, šios dienos verslios mamos rubrikos herojė - trijų sūnelių mama Lina Gekevičienė, Vilniaus pakraštyje atidariusi vaikų darželį "Smalsuolis".

20131119135341-36113.jpg 

- Kaip kilo mintis įkurti privatų vaikų darželį - juk jų dabar pakankamai daug? 

- Manau, kad daugeliui mamyčių tenka susidurti su galvosūkiu, kuo užsiimti pasibaigus motinystės atostogoms. Aš nenorėjau net pagalvoti apie tai, kad dabar reikės eiti ieškoti darbdavių, kuriems turėčiau save „įsiūlyti“, kad turėsiu pradėti apsimetinėti, jog noriu dirbti kažkieno įmonėje, nes man labai įdomi tos įmonės veikla ir t.t. Augindama savo tris vaikus, pastebėjau, kad nepaisant visų sunkumų, man labai gera būti su vaikais, man aktualios visos su jų auginimu susijusios problemos, o labiausiai mane domina tai, kaip pasaulį mato vaikai, kaip jie viską supranta žvelgdami savo akimis... Tad tiesiog kilo mintis atsidaryti vaikų darželį. Šiuo metu juk darželių trūksta, mūsų rajone Pavilnyje privatus vos vienas kitas, o taip sparčiai besikuriant naujiems gyvenamųjų namų kvartalams, maniškis darželis čia tikrai bus labai naudingas.

- Ką dirbote prieš motinystės atostogas ir kodėl nebenorėjote ten grįžti?

- Prieš motinystės atostogas dirbau ”Vilniaus Vartuose”, garsių italų, prancūzų, anglų dizainerių kurtų drabužių parduotuvių komplekse, logistikos vadybininke, buvau atsakinga už prabangių prekių atsivežimą į tuo metu veikusias parduotuves “FG Boutique”, “Tom Ford”, “Alexander Mcqueen”, “Moschino”, “Gyvenchy” ir kt. Mano darbas buvo tikrai nenuobodus, reikalavo greitų reakcijų į kasdienius iššūkius, suteikė galimybę savo rankomis prisiliesti prie prabangių drabužių kolekcijų, tikrų Haute Cotoure meno kūrinių…

Man išėjus motinystės atostogų, viskas ėmė stipriai keistis, ypač mano viduje - matyt, nėštumas tikrai būsimą mamą savaime paruošia jos laukiantiems naujiems maloniems, kartais ir tikrai nelengviems išbandymams. Dabar jau buvau susirūpinusi visiškai kitais dalykais: kaip savo būsimam mažyliui suteikti kuo daugiau švelnumo ir meilės, kaip jį apsaugoti nuo visų galimų blogybių, ligų ir piktų žmonių. Nenoriu sakyti kažko blogo, bet gimus vaikeliui, laikant ant rankų Dievo ir Mamos su Tėčiu sukurtą stebuklėlį, vėliau ir antrą, ir trečią, visos iki tol mano matytos prabangos prekės tapo tik tuščiu grožiu. Todėl ir nenusiminiau išgirdusi, kad nebeturiu, kur grįžti motinystės atostogoms pasibaigus, nes mano ankstesnė darbovietė bankrutavo.

20131119135417-92548.jpg

- Kaip vyko verslo pradžia - turbūt darželiui įkurti reikia galybės pažymų? Kaip užregistravote įmonę, ieškojote patalpų?

- Kilus idėjai pačiai įkurti privatų darželį, rodos, visos aplinkybės jau buvo savaime susiklosčiusios mano naudai, man likusi užduotis buvo tik imti ir kuo greičiau įgyvendinti savo idėją. Mano sesers šeima jau trečius metus gyvena užsienyje, čia jie paliko didelį gražų namą, būtų buvę gaila jei jis ir toliau stovėtų toks vienišas, ar jame gyventų svetimi žmonės, tad sumaniau užpildyti jį vaikučių klegesiu. Tuomet susirinkau visą informaciją apie reikalingus dokumentus, kokius leidimus turiu gauti, kokias institucijas aplankyti… ir ėmiausi darbo. Įkūriau savo įmonę VŠĮ “Smalsuolis”, privatų vaikų lopšelį-darželį. Žinoma, su kai kuriais leidimais teko pavargti, o kai kurie keliami reikalavimai atrodė visiškai absurdiški, bet buvau griežtai sau pažadėjusi, kad nepasiduosiu. Visas darželio kūrimo ir igyvendinimo procesas man buvo be galo įdomus, galvoje nuolat sukosi gausybė idėjų, o kiekvienas sėkmingai atliktas darbas suteikė didžiulį pasitenkinimą.

- Kaip suradote auklėtojas? Kokie svarbiausi kriterijai buvo jas atsirinkti?

- Auklėtojų pradėjau ieškoti dar prieš įsteigiant įmonę. Norėjau pabendrauti su kuo daugiau kandidačių, būtinai turinčių ikimokyklinio ugdymo kvalifikaciją, labai kreipiau dėmesį į tas, kurias man rekomenduodavo pažįstami žmonės. Buvo ir tokių, kurios pačios mane susirado. Labiausiai man rūpėjo auklėtojų požiūris į vaikus, tad ne kartą į susitikimą su potencialia auklėtoja buvau atsivežusi visus tris saviškius, vaikai juk puikiai parodo, su kuo jiems malonu ir įdomu bendrauti. Atsirinkdama auklėtojas jaučiausi ne darželio direktore, o darželį lankysiančių vaikučių tėvelių atstovė, nes čia turėjau žymiai daugiau patirties negu vadovavime įmonei. Dabar galiu pasidžiaugti, kad mano pasirinkimas manes tikrai nenuvylė, nes iš savo auklėtojų pedagoginės patirties ir aš pati sužinojau nemažai naudingų dalykų, kurie man kasdien praverčia bendraujant su savo vaikais.

- Kas labiausiai apsunkino ar nustebino pradedant savo verslą? Kiek reikėjo investicijų ir kas jas suteikė?

- Privataus vaikų darželio įkūrimas reikalauja tikrai nemažų investicijų, nes patalpos, baldai, įrengimai, netgi natūralus apšvietimas turi atitikti griežtas normas. Daugiausia sunkumų buvo gaunant leidimus, nes dėl kai kurių būtinų dokumentų visos informacijos pateikti negalėjo net už tai atsakingos institucijos, nes anksčiau tokių reikalavimų nebuvo.  

- Ar daug atkalbinėjančių buvo?

- Labai džiaugiuosi, kad buvo labai daug palaikančių ir linkinčių sėkmės artimųjų ir draugų. Nelabai ir atsimenu, kas atkalbinėjo, nes buvau taip užsidegusi savo idėja, kad neigiamus dalykus tiesiog praleisdavau pro ausis

- Ar pasiteisino darželio idėja? Sulaukėte norinčių jį lankyti? Didesnis ar mažesnis susidomėjimas nei galvojote?

- Kaip jau minėjau anksčiau, manau, kad mano darželis čia ir dabar yra labai reikalingas. Sulaukiau besidominčiųjų skambučių iškart, vos pakabinome skelbimą apie planuojamą atidaryti darželį. Šiai dienai jau turime mus mielai lankančių vaikučių grupę, maloniai priimsime ir daugiau norinčiųjų, nes vietų dar tikrai turime, o didesniame būryje bus dar linksmiau! 

20131119135534-41916.jpg

- Papasakokite - kokia dabar jūsų darbo diena?

- Sakyčiau, kad dabar mano darbo diena labai įdomi, kartais juokiuosi, kad viskas vyksta kaip pagreitintame kine. Atsikėlusi ryte, greitai išjudinu iš lovos savo vaikus, kuriuos į darželį nuveža vyras, o tada skubu pas kitus vaikus – į savo darželį-darbą. Kai neturiu su kuo palikti mažiausiojo, pasiimu ir jį, štai savo privataus darželio privalumas! Nuostabiausia yra tai, kad vos atidariusi darželio duris, sulaukiu mane pasitinkančių mažų šysenėlių, pirmiausia iki durų atpėdina mūsų mažiausia lankytoja, kuri išmoko vaikščioti vos prieš porą mėnesių... Mielai praleisčiau visą darbo dieną su vaikais, bet yra daug įvairiausių administracinių reikalų, kuriuos būtina sutvarkyti, tad dažnai tenka išvažiuoti. Vakare čia atsivežu ir savo vaikus, nes kartais tenka padirbėti ilgiau, o maniškiai čia jau susiradę draugų ir kasdien vieni kitų laukia, kad galėtų pažaisti.

- Kaip vyras reagavo į jūsų verslo idėją? Gal jis taip pat verslininkas?

- Kai užsiminiau vyrui, kad noriu atsidaryti vaikų darželį, jis, rodos, iš pradžių nelabai patikėjo, kad tikrai to ir imsiuosi, tai ir reakcija buvo visai rami, gal laukė, kol man šita mintis praeis (juokiasi). Kai įsitikino, kad kalbu rimtai, tada susėdę viską aptarėm, išdėsčiau visus savo planus, pateikiau krūvą informacijos ir nuraminau, kad viskas bus gerai. Žinoma, sulaukiau didelio jo palaikymo. 

- Kaip reklamuojatės?

- Turime savo iškabą ir šiek tiek reklamos internete. Manau, kad geriausia reklama – tai geras klientų įvertinimas, kuriuo jie gali pasidalinti su savo draugais, pažįstamais ar kaimynais, todėl susitelkiame ties savo paslaugų kokybe.  Man, žinoma, labai malonu, kai atėjus tėveliams pasiimti vaikučių, šie neskuba namo, nes nori dar pabūti, pažaisti, vadinasi, jiems čia gera būti, jie jaučiasi saugiai.

20131119135711-38596.jpg

- Kaip dažniausiai leidžiate laisvalaikį su savo vaikučiais?

- Savo laisvalaikio su vaikais niekada neplanuojame iš anksto, nebent būname pakviesti į draugų gimtadienius ar keliaujame į kokį iškilmingą renginį. Paprastai veiklą pasirenkame paskutiniu momentu, atsižvelgdami į tos dienos ar vakaro nuotaikas, savijautą ar vaikučių pageidavimus, tuomet keliaujame į vaikų žaidimų kambarius arba tiesiog ramiai pasivaikščioti gamtoje, žaidžiame kieme arba nuvažiuojame aplankyti draugų…

- Tradicinis mūsų klausimas - kaip motinystė įkvėpė pradėti verslą?

- Labai gerai pamenu, kad visuomet norėjau didelės šeimos. Man atrodė, kad tik tuomet, kai jau turėsiu savo vaikų, galėsiu pradėti galvoti apie karjerą ar tai, kuo norėčiau gyvenime užsiimti. Auginant vaikus teko pripažinti, kad pasirinkau sunkesnį kelią, nes trys maži vaikai reikalauja viso mano dėmesio, ir kurį laiką nebuvo nei noro, nei laiko net galvoti apie tai, kad šalia “naminių” reikalų galėčiau užsiimti dar kuo nors. Ne be reikalo kai kurios moterys iš pradžių palypėja karjeros laiptais, o tik vėliau ryžtasi susilaukti vaikų. Bet motinystė – tai nėra tik keletas metų, praleistų motinystės atostogose, motinystė užtruks visą likusį mano gyvenimą… O ir man jau, matyt, atėjo laikas “įsileisti naujų vėjų”, nes  gimus vaikučiams, atrandame savyje glūdinčius sugebėjimus juos auginti ir jais pasirūpinti, ir negalime pamatuoti, kiek tų užslėptų sugebėjimų dar turime, tad nusprendžiau atrasti naujų “galių” savyje. Pamaniau, jei sugebu auginti tris vaikus, beveik pametinukus, tai gal šalia esantis širdžiai malonus užsiėmimas, virtęs verslu, nebus neįveikiamu iššūkiu. Mano lūkesčiai tikrai pasiteisino.

- Kokie ateities planai su darželiu?

- Kol kas dar mūsų darželis “Smalsuolis” labai “mažas”, mes jį dar tik auginame, nuolat tobuliname ir siekiame į jį sudėti kuo daugiau geriausių dalykų, pasinaudojant auklėtojų patirtimis, nagrinėjant gausybę ugdymo metodikų, susirenkant vertingiausius patarimus iš įvairiausių specialistų. Visi vaikučiai auga ir užauga, tad ir mūsų “Smalsuolis” laikui bėgant augs ir plėsis. 

- Tobulas darželis - tai...? 

- …jauki, maloni ir viliojanti vieta, kurioje vaikučiai jaučiasi saugiai kaip namuose, patys nepajusdami, kaip vedini savo smalsumo ir profesionalių auklėtojų, kasdien išmoksta gausybės naujų dalykų… Labai svarbu, kad ir tėveliai gali būti ramūs, žinodami, kad jų vaikučiai sotūs, pailsėję, išsidūkę ir kasdien vis labiau paaugę… 

Ačiū už pokalbį!

Daugiau apie darželį "Smalsuolis" galite sužinoti jų facebook paskyroje www.facebook.com/smalsuolisdarzelis

20. Nov 2013, 15:44 zaliaake

Zaliaake, as savo atveju pasirinkau nepainioti savo vaiku su savo darbu 😉

20. Nov 2013, 14:38 Lina G.

labai graziai pateikta, bet as pati masciau kurti privatu darzeli, esu skaiciavus lb detaliai ir tikrai zinau, kad visu pirma versle yra pinigai, nepradetumete, jei negalvotumete apie pelna😀 zinoma, sutinku, kad mamos stengiasi del savo vaiku ir nori jiems kuo geriausia, o jeigu vaikuciai lanko valstybini darzeli nebe pirmus metus, neapsimoka jo keist, pati taip nedaryciau, bet teisybe ta, kad verslas bus sekmingas tik tuo atveju, jeigu skaiciuosit pinigelius😀 o del to krepselio, juk jis mokamas tik karta per metus, taigi matematika isties paprasta, valstybinis darzelis kainuoja apie 2400Lt metams, jeigu 2 vaikas, kazkur per puse maziau, o privatus 18000Lt metams, 2 vaikui, gal, siek tiek maziau, taigi finansiskai tikrai neapsimoka ir visos tai zino😀

Krisliukas Krisliukas 20. Nov 2013, 14:24 Lina G.

vadinas teisingai galvojau... aš mąstau taip pat..
o jūs šaunuolė, kad ryžotės šiam darbui 🌷

20. Nov 2013, 11:15 Lina G.

ačiū už atvirumą😉 dabar jau aiškiau😀

20. Nov 2013, 10:18 zaliaake

su matematika yra truputi kitaip, jei mano vaikai lankytu mano darzeli, as dar ir uz juos galeciau gauti ikimokyklinuko krepseli, kuri panaudociau savo versle, bet siuo atveju tuos krepselius palieku valstybiniam... manau, sprendziant apie savo vaiku gerove, ne visada pirmenybe reikia suteikti finansinei naudai, ar ne?

20. Nov 2013, 10:15 zaliaake

as nusprendziau savo vaikus ir toliau vesti i ta pati valstybini darzeli, kuri jie lanko jau antrus-trecius metus, ten jie gerai jauciasi, turi savo draugus ir mylimas aukletojas... o kita, svarbiausia priezastis, noriu kad mano vaikai socializuotusi savarankiskai, o tokios galimybes neturetu, jei nuolat butu su manimi- ir namuose, ir darbe... trecia priezastis - manau, kad butu nelabai sazininga mano darzeli lankanciu vaikuciu atzvilgiu, kad maniskiai i darzeli eina su savo mama (manimi), daznam kiltu nuoskauda, kodel tada ju mamytes su jais nepasilieka... ketvirta, jei mano vaikai nuolat butu salia mano darbe, kazin ar man pavyktu atlikti visus darbus 😉

20. Nov 2013, 10:09 dikuza

Musu darzelis gali priimti iki 30 vaikuciu, viena grupe formuojama is 10-12 vaikuciu, kiekvienoje dirba po dvi aukletojas

Krisliukas Krisliukas 20. Nov 2013, 07:51

labai gera mintis vaikams nelankyti mamos įkurto darželio 😀 aš gal net irgi nenorėčiau, nes nemokėčiau laviruoti tarp savų ir svetimų vaikų..o jei dar maniškiai liptų man ant galvos 😃
manau, ir šie vaikai lanko kitą darželį dėl panašių priežasčių, o ne dėl užimamos vietos

20. Nov 2013, 07:33 dikuza

man rodos, cia veikiau finansiniais sumetimais, juk valstybiniam darzelyj vln 1 pilnas menuo vaikuciui kainuoja apie 200Lt, ar net maziau, o jeigu tie vaikuciai lankytu privatu, uzimtu jau kazkieno mokama vieta, privaciu darzeliu kaina uz men siekia net 1500Lt😉 paprasta matematika😀

blogietee blogietee 19. Nov 2013, 16:56

Matyta mamytė ir bernužėliai 😉

19. Nov 2013, 16:43

2 kiek vaikų gali priimti darželis?

19. Nov 2013, 16:42

perskaičiau, labai įdomu, bet iškart kilo daug klausimų....vienas iš jų,. kodėl visi jūsų vaikai negali lankyti šio darželio?