Versli mama Lina įkūrė ekologiškų prekių e-parduotuvę

Versli mama Lina įkūrė ekologiškų prekių e-parduotuvę

22. Nov 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kviečiame susipažinti su klaipėdiete Lina Každaile, kuri „rimtą“ darbą didelėje bendrovėje išmainė į savo verslo kūrimą. Jos įkurta elektroninė parduotuvė „Lanikai“ siūlo gyventi sveikiau, nekenkiant nei sau, nei gamtai ir naudoti ekologiškas prekes. 

20161121123608-81400.jpg

- Kaip kilo verslo idėja ir kodėl? 

- Kiek pamenu save, visada norėjau imtis nuosavo verslo, tačiau gyvenimas susiklostė taip, kad pastaruosius 5 metus dirbau telekomunikacijų srityje ir veiklos sritis toli gražu nepriminė dabartinės. Norėjosi imtis labiau moteriškos, širdžiai mielos veiklos. O mintys apie pokyčius intensyviai pradėjo mane persekioti jau besilaukiant vaikelio. Jau tada žinojau, kad būtent dabar atėjo tinkamas metas ir pokyčiams esu pasirengusi. Susilaukusi dukrytės pradėjau domėtis ekologišku gyvenimo būdu, pasikeitė mūsų šeimos mityba, taip pat pradėjome galvoti ne tik ką valgome, bet ir ką tepame ant veido, kūno, kokiomis priemonės švariname namus. Pradėjau intensyviai ieškoti patikimų, natūralių priemonių šeimai ir namams. Palaipsniui sintetinę kosmetiką, kūdikių higienos priemones, chemines valymo priemones pakeičiau į ekologiškas, saugesnes ne tik šeimai, bet ir gamtai. Tada sekė skaitymai, ieškojimai, mokymai, kurie nesiliauna iki pat dabar. Ekologija, natūralios priemonės šeimai ir namams pasidarė įdomi ir artima sritis, todėl nusprendžiau ją plėtoti ne tik namie, bet ir versle. 

- Kada jos ėmėtės ir kiek užtrukote įgyvendindami? 

- Veiklos vizija gimė būnat prieš dvejus metus. Žinoma, buvo nedrąsu apsispręsti ir žengti pirmą žingsnį, buvo baimės pradėti, trūko pasitikėjimo. Tuomet atsitiktinai užsiregistravau į labai įdomų projektą „Išmani moteris“, kuris vienijo moteris, kuriančias verslą ir kurioms trūko žinių, padrąsinimo ir pagalbos startuojant. Kadangi tuo metu keletą mėnesių su šeima gyvenome Portugalijoje, prie projekto seminarų ir pristatymų prisijungdavau internetu. Projektas vyko net keletą mėnesių, nuosekliai nagrinėjant įvairiausias verslo pradžios temas, o aš dalyvaudama projekte taip pat nuosekliai ir atsakingai ruošiausi savo verslo pradžiai. Dar būdama Portugalijoje užmezgiau pirmuosius kontaktus su tiekėjais, atsirinkau ir užsakiau produkciją, o grįžusi į Lietuvą ėmiausi elektroninės parduotuvės kūrimo. Galima sakyti intensyvus pasiruošimas startui vyko gerą pusmetį.

20161121123827-79564.jpg

- Ekologiški produktai - labai plati tema. Kokias prekes siūlote ir kodėl pasirinkote šią sritį?

- Prekiaujame ekologiška sertifikuota kosmetika ir ekologiška namų tekstile. Kad būtų smagiau, savo asortimentą mėgstu apibūdinti taip – draugiškos prekės kūnui, sielai, namams ir gamtai (šypsosi). Sutinku, kad ekologiški produktai išties tema plati, o jų populiarumas mūsų šalyje tik auga. Tačiau tai žinojau ir dar prieš pradėdama verslą pasakiau sau, kad mano produkcija turi būti kažkuo išskirtinė. Pasirinkau prekiauti ne masinės gamybos priemonėmis, norėjau, kad tai turi būti nišinės prekės, gaminamos smulkesnių verslų, ekologiškos ir sertifikuotos. Kad vartotojui nekiltų klausimų dėl produkto ekologiško,  nusprendžiau, kad visos prekės turi turėti sertifikatą, t.y. ant pakuotės esantį ženkliuką, patvirtinantį, kad jis yra ekologiškas. Rinkoje labai daug natūralių, ekologiškų priemonių, bet tik maža dalis jų yra sertifikuotos. Jeigu prekė neturi sertifikato, tai tik gamintojo sąžinės reikalas yra, kokius ingredientus įtraukti į produkto sudėtį. Man buvo labai svarbu produkto kokybė ir patikimumas. Ne veltui mūsų šūkis skelbia: EKOLOGIŠKA, PATIKIMA, TIKRA! Pradžioje buvau nusprendusi  prekiauti tik kosmetikos priemonėmis, kūdikių ir vaikų higienos prekėmis, bet visai netyčia akis užkliuvo ir nuostabių ekologiškos namų tekstilės gaminių. Pradėjau jais domėtis ir supratau, kad Lietuvoje ekologiškos medvilnės namų tekstilės gaminių rasti beveik neįmanoma, galbūt ir dėl mažo tokių gaminių populiarumo. Bet visgi mečiau sau iššūkį ir įtraukiau ekologišką namų tekstilę į savo asortimentą.

- Kaip atsirinkote tiekėjus? Ar lengva buvo susitarti? 

- Tiekėjus rinkausi gana ilgai ir atsakingai. Šis procesas turbūt užėmė daugiausiai laiko. Darbą palengvino tai, tiekėjų ieškojau pagal pasirinktus kriterijus, todėl ir ratas jų susiaurėjo. Mano pasirinkti mažesni gamintojai tikrai yra linkę bendradarbiauti, o ir bendravimas dažnai vyksta tiesiogiai su įmonės savininku, kuris yra labai orientuotas į jo produktų plėtrą. Kadangi dirbame su keletu tiekėju, tai su kiekvienu iš jų tarėmės atskirai todėl ir prekybos sąlygos yra individualios.

- Kaip sugalvojote pavadinimą ir ką jis reiškia? 

20161121123318-62688.jpg

- „Lanikai“ tai Havajų salose esančio laukinio, idiliško paplūdimio pavadinimas, kuris iš havajiečių kalbos išvertus reiškia „dangiškoji jūra“. Būdama ten suvokiau, kokia visagalė ir užburianti yra gamta ir tai, kaip stipriai esame su ja susiję. Kai atėjo metas sugalvoti savo verslui pavadinimą, prisiminiau tą magišką vietą ir pavadinau „Lanikai“, nes mano produkcija siejasi su natūralumu, atsakingumu ir meile gamtai.

- Kaip reklamuojatės? 

- Pradžioje išbandžiau įvairių reklamos būdų - spaudoje, internete, intensyviai dalyvavau mugėse, tačiau dabar pagrindinė mūsų reklama yra internete, geri atsiliepimai keliauja iš lūpų į lūpas, klientai sugrįžta patys, papasakoja draugams ir artimiesiems, kurie taip pat išbando mūsų prekes.

- Kiek reikėjo investicijų verslo pradžiai ir kam konkrečiai daugiausiai? 

- Daugiausia investicijų reikėjo pirminiam produkcijos užsakymui ir atsivežimui iš užsienio. Kadangi nusprendžiau turėti ne itin platų įvairių prekinių ženklų asortimentą, tai investicijos nebuvo itin didelės, bet žinoma tai sudarė didžiausią dalį. Visose kitose verslo kūrimo grandyse labai stengiausi taupyti ir daug darbų dariausi pati.

- Ar dalyvaujate mugėse? Ar verta? 

- Mugėse dalyvavau nuo pat verslo įkūrimo pradžios. Pradžioje neturėdama patirties ne visai tikslingai pasirinkdavau muges, tad tikrai ne visos atnešė gerų rezultatų, tačiau tai buvo puiki progą prisistatyti, kad mus labiau pažintų ir pasitikėtų. Dabar atsirenku kokiose mugėse dalyvauti, nors dalyvauju nebe taip intensyviai kaip pradžioje, tačiau negaliu ir be jų, nes el.prekyba kiek apriboja ir tiesiog pasiilgstu „gyvo“ bendravimas su žmonėmis.

- Kuri prekė pati populiariausia? 

- Šiuo metu populiariausios ekologiškos priemonės kūdikių specifinėms problemoms spręsti – aliejų mišiniai nuo pilvo dieglių, dygstančių dantukų skausmo malšinimui, taip pat ekologiški balzamai peršalimo simptomams mažinti, ekologiškos medvilnės patalynė vaikams. 
 
- Kokios naujienos sunkiai prigyja, dar nėra pažįstamos Lietuvos pirkėjams? 

20161121123806-11526.jpg

- Sunkiausiai prigyja kaip ir buvo tikėtasi -  ekologiškos medvilnės tekstilė, tačiau ne visa, o daugiau tie gaminiai, kurių audinys neturi tiesioginio sąlyčio su žmogaus kūnu. Nors pavyzdžiui ekologiškos medvilnės staltiesės gana populiarios – gal daugiau dėl patrauklaus dizaino, pastelinių atspalvių, o ne dėl ekologiškumo (juokiasi).

- Ar planuojate atidaryti fizinę parduotuvę? 

- Artimiausioje ateityje neplanuojame, tačiau tokią svajonę turiu. Verslas dar gana jaunas, nesinori skubėti, reikia pasitikrinti, subręsti ir žinoma, finansiškai tam pasiruošti. 

- Esate įsikūrę Klaipėdoje - ar nėra sunkiau pasiekti pirkėjus?

- Daugiau kaip prieš metus iš sostinės sugrįžome gyventi į Klaipėdą ir tai mūsų verslui visai netrukdo. Su elektronine prekyba dirbame visoje Lietuvoje, o klaipėdiečiai turi galimybę užsakytas prekes atsiimti mūsų biure. 

- Ką dirbote iki šio verslo? Kaip tai padeda?

- Paskutinius 5 metus prieš įkurdama verslą dirbau telekomunikacijų bendrovėje projektų vadove. Turėjau patirties dirbant su tiek su tiesioginiais pardavimais, taip pat su marketingu, projektų valdymu. Kadangi dabartiniame versle daugumą darbų imuosi pati, tai įvairiapusė darbinė patirtis išties labai praverčia. Dabar jaučiuosi kaip vieno didelio ir įdomaus projekto valdytoja, su savo užduotimis ir atsakomybe. 

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek jiems metų, kokie vardai, ar lanko darželį, mokyklą ir kas juos prižiūri kol darbuojatės? 

20161121123258-27174.jpg

- Auginu 3,5 metų dukrytę Paulą. Dirbti auginant vaiką man nėra sunku, nes dukrytė jau gana didelė ir lanko darželį. Sunkiausia viską spėti būna tuomet, kai vaikas serga, tada labai svarbu teisingai susiplanuoti darbus. Paula yra didžioji mano pagalbininkė. Dabar yra tas etapas, kai viską nori man padėti, tai aš su mielu noru įtraukiu ją  į savo veiklą, duodu mažų užduočių, kurias atlikdama jaučiasi labai patenkinta - padeda supakuoti prekes, uždaro dėžutes, užklijuoja lipduką, siuntinius kartu vežame į paštą. Džiaugiuosi, kad yra tokia iniciatyvi, nes net ir mažytė jos pagalba man labai vertinga. 

- Dirbate čia viena ar turite pagalbininkų?

- Šiai dienai dirbu viena, tačiau turiu pagalbininką vyrą, kuris kai reikia padeda sudalyvauti mugėse ar tiesiog duoda gerų patarimų. Kol dar spėju, bandau suktis viena, nes tikiu, kad rezultatas yra visai kitas, kad didžioji dalis indėlio yra mano pačios. 

- Pasaulyje ekologiški produktai yra „ant bangos“ - kokia situacija Lietuvoje? Ar sunku pritraukti pirkėjus? 

- Taip, tiesa, Lietuvoje jau keletas metų kaip ekologiški produktai „ant bangos“, tuo tarpu Europą ta banga užliejo jau daug seniau ir jų populiarumas nemažėja. Ekologiškų ir neva ekologiškų gaminių pasirinkimas Lietuvoje yra gana didelis, tačiau nėra daug sertifikuotų patikimų produktų. Pasižvalgius po parduotuvių lentynas ir paskaičius kai kurių produktų sudėtis pasidaro tikrai neramu, kad pirkėjui išsirinkti tikrą ekologišką prekę yra gana sudėtinga. Pritraukti pirkėją nėra lengva, bet, manau, kad mes jam palengviname pasirinkimą garantuodami savo gaminių kokybę. Taip pat stengiamės šviesti vartotojus ekologijos tema, dalinamės aktualia informacija, rengiame straipsnius ir taip skleidžiame geras žinias apie saugius produktus. 

- Jūsų patarimas mamoms, kurios norėtų imtis verslo, bet bijo. Nuo ko pradėti? Kaip ryžtis? 

- Pirmiausia, noriu palinkėti mamoms atrasti savo srovę, kurioje judėtumėte be pasipriešinimo, kad toje veikloje būtų ne atidėliojama, o daroma. Jeigu suradote tą širdžiai mielą veiklą, tai ryžtis tikrai verta, nes juk nėra didesnio malonumo, kai darbas tampa hobiu, gyvenimo būdu ir kai gali save realizuoti visu 100%. Jeigu jau pasiryžote, tai visa kita yra tikėjimas, atsidavimas ir kantrybė. 

Ačiū už pokalbį!

Ekologiškus produktus rasite www.lanikai.lt, o Liną pakalbinti galite socialiniame tinkle www.facebook.com/LanikaiOrganic