Versli mama Ina įkūrė išskirtinį žaidimų kambarį!

Versli mama Ina įkūrė išskirtinį žaidimų kambarį!

28. Oct 2014, 13:58 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kartais atrodo, kad "Verslios mamos" rubrikos herojės atsiranda tuomet, kai jų labiausiai prireikia. Taip galima apibūdinti ir pažintį su Ina Zinkevičiene, kuomet intensyviai ieškome patalpų, kur galėtų vykti "Mamyčių klubo" susitikimai tiek mamoms, tiek ir vaikams. Ina susilaukusi sūnaus atvėrė žaidimų kambario "Minimukų namukai" (www.minimukunamukai.lt) duris ir dabar čia laukiami visi, taip ir "Mamyčių klubo" narės!

20141028081829-81107.jpg

- Jūsų vaikučiui metai, o jūs jau spėjote įkurti verslą - kaip ir kada kilo ši mintis? 

- Pirmiausia turėjau idėją atidaryti vaikų kavinę, bet aplinkybėms susiklosčius taip, kaip turbūt ir reikėjo, gimė "Minimukų namukai". Viskas kilo kažkurį rudens vakarą, kai vėl mintys nukrypo į darbus. Norėjosi veiklos. Beje, metai – tai labai daug, tai net visos 365 dienos (juokiasi).

- Kodėl būtent žaidimų kambarys? Ar jų trūko jūsų rajone? 

- Tiesą pasakius, Pilaitėje žaidimų kambario nebuvo. O Pilaitė tai jaunų šeimų rajonas, nors galiu pasakyti, kad mūsų klientai – ne tik Pilaitės gyventojai. Nuolat sulaukiame klausimų iš klientų, kodėl būtent čia. Vis dar vyrauja nuomonė, kad Pilaitė yra labai labai nuo centro nutolęs rajonas, nors susisiekimas puikus, 10-15 min., ir jau centras. Kodėl žaidimų kambarys? Galbūt dar ir todėl, kad pradėjome lankytis vaikų gimtadieniuose žaidimų kambariuose. Po kelių švenčių, supratau, kad savo sūnaus gimtadienio tokiuose ryškiuose erdvėse kelti negalėčiau. Tai nebūtų tai, ko norisi.

Mėgstame vaiką fotografuoti, dažnai darome šeimos fotosesijas. Mąsčiau apie tai, kad fotografams ryškiuose patalpose dirbti yra sunku, nuotraukos nebūna kokyškos. "Minimukų namukai" – yra toks žaidimų kambarys, kokį įsivaizdavau ir koks, manau, turėtų patikti daugeliui.

- Ar iki motinystės galvojote apie savo verslą? 

- Iki motinystės minčių apie savo verslą iš tikrųjų net nebuvo. Dirbau pagal įgytą specialybę ir darbas man labai patiko. 

- O koks jūsų darbas buvo iki motinystės? Ar planuojate grįžti ten? 

- Esu įgijusį teisinį išsilavinimą ir iki motinytės dirbau Ūkio ministerijoje. Darbas iš tiesų labai patiko, nes dirbau man įdomioje įmonių teisės srityje. Minčių dėl grįžimo yra visokių. Buvo galimybė grįžti šį rudenį, bet atsisakiau. Kaip bus vėliau, tik laikas parodys. Gal gims dar vieni "Minimukų namukai"... 

20141028090204-67205.jpg

- Kuo "Minimukų namukai" yra išskirtiniai?

- Manau, kad kiekvienam žmogui, kuriančiam savo verslą, jis yra išskirtinis. Jeigu reikėtų nurodyti "Minimukų namukų" išskirtinumą, tai visų pirma būtų labai šviesi ir jauki pramogų erdvė vaikučiams. Interjere dominuoja šviesios, šiltos spalvos.

Kažkodėl yra nusistovėjusi tokia nuomonė, kad vaikams viskas turi būti labai ryšku, marga ir kuo labiau spalvota. Tad, dauguma žaidimų kambarių yra būtent tokie. Teko skaityti mokslinį straipsnį apie tai, kaip yra formuojamas vaikų skonis, kaip vaikai supranta grožį ir pan. Net mokslininkai yra pasakę, kad būtent mes, tėvai, kurdami vaikams aplinka „kuo ryškiau, margiau, tuo geriau“, gadiname vaikus. Čia panašiai kaip su maistu, jeigu maitinsime juos per prievartą, ilgainiui vaikai nebegalės suprasti, kada jie iš tikrųjų yra alkani.

Antras mūsų išskirtinumas, žaidimų kambarys patogus būtent vaikučiams. Šiuolaikiniame pasaulyje vaikai visą laiką turi prisitaikyti prie suagusiųjų – norėdami pasiekti daiktus, jie neretai turi pasistiebti, pašokti ar prašyti mūsų, suaugusiųjų, pagalbos. Minimukų namukai – tai vaikų pasaulis, tad čia mes, suaugusieji, turėsime prisitaikyti. Štai pavyzdžiui, nepaisant to, kad namukų aukštis yra tinkantis suaugusiems, norėdami patekti į namukus, turime pasilenkti, muilo dozatorius ar popieriniai rankšluosčiai taip pat yra patogiai pasiekiami vaikams, o mums vėlgi reikia pritūpti ar pasilenkti.

Kitas žaidimų kambario išskirtinumas, kurį pastebėjau jau praėjus nemažai laiko, yra tas, kad mus myli labai maži vaikučiai. "Minimukų namukuose" rasite žaislų, skirtų vaikams nuo pusės metų. Labai smagu stebėti mamytes puikiai leidžiančias laiką "Minimukų namukuose" su tokiais mažiukais. Juk čia turime vystymo ir maitino erdvę.

20141028093226-10190.jpg

Galėčiau paminėti dar vieną Minimukų namukų išskirtinumą. Čia vykdome tokį projektą, kurį vadinu „Vaikai vaikams“. Minimukų namukuose galima įsigyti "Mamų unijos" pasakų knygą „Pasakų namučiai“ ir taip prisidėti prie „Šeimos namučių“ projekto įgyvendinimo. Taip pat turime ir aukų dėžutę, tad visi norintys paaukoti mažiesiems onkologiukams tai gali padaryti ir pas mus. O prieš didžiąsias metų šventes pas mus bus galima įsigyti ir šventinių atvirukų, kuriuos kūrė vaikai. Tokiu būdu, savo artimuosius pradžiuginsite dėmesiu ir prisidėsite prie mažųjų ligoniukų gerovės kūrimo. 

Iš tikrųjų dabar kai pagalvoju, išskirtinumų "Minimukų namukai" turi ir daugiau. Reikėtų mus aplankyti, kad tuo įsitikintumėte.

- Kaip kuriami žaidimo kambariai - nuo ko pradėjote, kur buvo sunkiausia ir per kiek laiko įvykdėte visas užduotis?

- Mintys apie žaidimų kambarį pradėjo suktis praėjusių metų rudens pabaigoje. Turėčiau pasakyti, kad pirmiausia tai buvo mintis apie vaikų kavinę. Skaičiavome, dėliojome, žiūrinėjomės šiam reikalui tinkančios vietos. Tuo metu, kai mąsčiau apie tai, kokių įdomių pramogų sugalvoti vaikams jų kavinėje, apsistojau ties žaidimų aikštele. Vaikams įdomios ir saugios žaidimų aikštelės kainuoja gana nemažai, tad iškilo dilema, kuriuo keliu eiti: toliau vystyti vaikų kavinės idėją ar kurti žaidimų kambarį. Manau, apsispręsti padėjo ir tai, kad Vilniaus centre tuo metu neradome tinkančių ir patinkančių patalpų kavinei, o miegamajame rajone kavinės atidaryti nesinorėjo.

Kitas žingsnis buvo - verslo planas ir sąmatų parengimas. Finansavimą gavome gana lengvai. Jaunas verslas dalį reikiamų lėšų gavo per „Verslumo skatinimo fondą“ su 80 proc. Valstybės garantija per Invegą. Dabar, kai jau viskas yra praeityje, sunku net pasakyti, kas buvo sunkiausia. Pamenu buvo dienų, kai atrodė, kad nieko nespėsim. Aikštelę vėlavo pakrauti. Iškilo problemų su apdailos meistrais. O paskutines dvi savaites iki atidarymo praktiškai nemačiau sūnaus. Abu su vyru visą laiką leisdavome "Minimukų namukuose": aš nuo ryto, o vyras po darbo dienos. Grįždavome 23 val., 24 val. Dabar tai prisiminus, veidą puošia šypsena. Rugpjūčio 3 d. žaidimų kambario atidarymas praėjo taip, kaip ir buvo suplanuotas.

20141028093243-96471.jpg

- Iš kur atkeliavo visas inventorius?

- Žaidimų aikštelę plukdėmės iš Kinijos. Jūs net neįsivaizduojate, kokias žaidimų aikšteles jie ten kuria! "Minimukų namukams" žaidimų aikštelė buvo individualiai suprojektuota, atsižvelgiant į patalpas ir mūsų pageidavimus. Žaislus pirkome vienoje iš "Kotrynos" grupei priklausančių parduotuvių. Manau, tai buvo pats įdomiausias darbas – proga teisėtai pabūti vaiku. Ten praleidau valandų valandas. Labai padėjo ir parduotuvės kvalifikuotas personalas. Namukus ir kai kuriuos baldus gaminomės pagal architektės parengtus brėžinius. Šis tas atkeliavo iš IKEA.

- Žaidimo kambarius tėveliai dažniausiai prisimena artėjant vaikučio gimtadieniui - kaip jūs juos čia švenčiate ir kuo jie gali būti išskirtiniai? 

-  Tikra tiesa. Nors į "Minimukų namukus" vaikučiai užsuka pažaisti, kai kurie tėveliai noriai palieka savo mažuosius pas mus, pagrindiniai mūsų klientai yra gimtadienius švenčiančios šeimos. Šiais laikais tėveliai vaikučio gimtadienį pradeda planuotis iš anksto, derina visas detales, smulkmenas, kad šventė būtų graži ir neužmirštama. 

 "Minimukų namukai" turi labai platų teikiamų paslaugų asortimentą, tad klientams galime pasiūlyti viską, kas gali būti reikalinga tokiai šventei.

Ar būtina užsakyti viską? Tikrai ne! Kalbu apie tai, ką galime pasiūlyti. Dažniausiai tėveliai renkasi personažą ir teminius indus vaikučio šventei ir/ar dekoravimo paslaugą. Nemažai tėvelių užsisako ir gimtadienio vaišes. Visas papildomas paslaugas teikia mūsų partneriai. Vaiko šventės išskirtinumą kuria patys vaikai, dalyvaujantys šventėje. Mes galime pasiūlyti įdomesnę temą gimtadieniui, atitinkamai viską padekoruoti, pasikviesti įdomų personažą. Štai, pavyzdžiui, turime savo išskirtinį teminį gimtadienį „Atrask Minimuko lobį“. Tokio neturi nei vienas kitas žaidimų kambarys. Labai įdomus yra karinis gimtadienis. Taip pat ruošiame „Mažojo mokslininko gimtadienį“, kuriame pakvaišęs mokslininkas rodys vaikučiams įvairius įdomius eksperimentus, kartu su juo ir mažieji galės atlikti vieną kitą bandymą. Yra ruošiamas teminis LEGO gimtadienis, su įvairiais žaidimais, sugalvotais būtent šiai temai. "Minimukų namukuose" labai populiarus ir paklausus yra "Ledo šalies" gimtadienis – žinomo animacinio filmo motyvais su šaltąja Elsa, - mergaitės kraustosi dėl jo iš proto.

20141028093256-55755.jpg

- Kaip kilo žaidimų kambario pavadinimas? Ar nesulaukiate pabarimo dėl panašaus skambesio su vaikų kavine?

- Pirminis žaidimų kambario pavadinimas buvo gerokai nutolęs nuo dabartinio. Kuomet pradėjome planuotis interjerą, dizainerė pasiūlė į patalpas įkomponuoti tris namukus. Taip gimė "Minimukų namukų" mini kinoteatras, medžio ir baltas namukas vaikučių šventėms. Prie šių namukų buvęs sugalvotas pavadinimas visiškai netiko. Teko keisti ne tik pavadinimą, bet ir jau tuo metu suprojektuotą žaidimų aikštelę. Visos mintys buvo nukreiptos į namukus ir labai reikėjo su šiuo žodžiu besirimuojančio žodžio. Kai buvo galvojamas žaidimų kambario pavadinimas vaikų kavinė dar nebuvo atsidariusi ir apie ją mes nežinojome. Klausimų, ar tai tas pats sulaukiame, bet kažkokių nusiskundimų, pasipiktinimų ar pabarimų, tikrai ne.   

- Kokie tobulėjimo planai - ką plėsite, kaip dar keisitės, kas vyks papildomai?

- Tobulėti reikia kiekvieną dieną, kiekvieną akimirką. Jeigu nori būti įdomus klientui, turi būti kitoks, turi pasiūlyti kažką tokio, ko galbūt nėra kitose analogiškas paslaugas teikiančiose vietose. Iš kitų žaidimų kambarių, manau, išsiskiriame pasteline aplinka. Daugelis nustemba, kad žaidimų kambarys yra šviesus. Savo klientams galime pasiūlyti įdomių teminių gimtadienių su personažais, kurių neturi kiti žaidimų kambariai. Nuolat dirbame šia linkme, galvojame, ką tokio įdomaus galima pasiūlyti, kaip užimti vaikučius per šventę, kaip juos sudominti. Turime keletą įdomių temų ir šeimoms, bet apie tai, kol kas nenorėčiau pasakoti..

- Kur reklamuojatės?

- Apie "Minimukų namukus" vartotojas pirmiausia gali sužinoti iš mūsų interneto svetainės ir Facebook paskyros. Čia keliame ir nuotraukas iš dekoruotų švenčių, visas naujienas, kitą aktualią informaciją. Informacija apie mus yra patalpinta ir keliose portaluose, skirtuose vaikų šventėms. Kol kas naudojamės ir Google reklama. Vis tik manau, kad pagrindinė reklama yra iš lūpų į lūpas. Džiugu, kai ateina klientai ir sako, kad mus kažkas rekomendavo, kad mamytės kieme kalbėjo, kad dalyvavo pas mus šventėje kaip svečiai ir pan. Žmonės nerekomenduoja to, kas jiems nepatiko.

20141028093313-87870.jpg

- Ar pradėdama verslą galvojote apie tai, kaip pavyks tai suderinti su vaikučio auginimu?

- Turbūt nuskambės nekaip, bet man reikėjo kažkokios veiklos. Kai sūneliui dar nebuvo pusės metų pradėjau galvoti apie grįžimą į darbą, galvoje kirbėjo daug visokių minčių ir idėjų. Nesu iš tų mamų, kurios sėdi namie. Ir su ką tik gimusiu kūdikiu visur ėjome, dalyvavome, keliavome. Džiaugiuosi, kad mano vyras nėra namisėda, kad mūsų požiūris šiuo klausimu sutampa.

Dabar turime auklę. Sūnus yra labai draugiškas ir bendraujantis, tad problemų dėl to, kad svetimas žmogus yra su juo, nekyla. Esu iš tų žmonių, kuriems daug veiklos yra geriau nei nedaug arba jos nebuvimas, tad derinti verslą ir vaiko auginimą nėra sunku. Taip, sūnus darbo dienomis mane mato iki pietų ir vakarais prieš miegą, bet užtat savaitgaliais visada viską veikiame tryse. Galiu pasakyti, kad mūsų buvimas drauge, laiko leidimas pasidarė kokybiškesnis. 

- Ir kaip tai pavyksta? Kiek pati prižiūrite kambarį ir kas padeda?

- Manau, kad kol kas man pavyksta suderinti darbą ir motinystę. "Minimukų namukuose" būnu darbo dienomis. Savaitgaliais nedirbu, na, bent jau stengiuosi. Žinoma, būna visko. Tenka važiuoti ir savaitgaliais. Turiu dvi administratores, kurios labai šaunios ir  puikiai sutaria su vaikučiais. Kai viskas įsivažiuos, manau, truputėlį mažiau laiko leisiu "Minimukų namukuose", bet atsiriboti visiškai negalėsiu, ne mano būdui.

20141028093327-85498.jpg

- Papasakokite apie sūnelį - kiek jam laiko, koks vardas ir kaip jam patinka pas mamą darbe?

- Gal nuskambės banaliai, bet sūnus yra didžiausia dovana, kokią tik galėjau gauti. Labai jo laukėme. Arūnui dabar yra metai ir penki mėnesiai. Jis tikra tėčio kopija, nors daugelis sako, kad charekteris - mano. Arūnas labai bendraujantis, draugiškas, nenuorama. Jis visada kažką veikia. Žiūrėdama į jį, kartais nesuprantu iš kur jis turi tiek energijos, jėgų. Jis nesėdi vietoje, viską tyrinėja, viskuo domisi, labai mėgsta mūsų draugų kompanijas, įvairius susibūrimus. Pas mamą darbe jis būna labai retai, kai užsuka kartu su tėčiu. O patikti, tai, žinoma, kad patinka. Juk jis vaikas ir jam čia lygiai tokia pat pramoga, kaip ir kitiems vaikams. 

- Atrodo motinystė jums suteikė sparnus - ėmėte, sugalvojote ir padarėte. Kaip paskatintumėte kitas mamas imtis mėgstamos veiklos?

- Nepadariau visko viena. Be galo svarbus buvo vyro palaikymas, parama ir pagalba. Esu įsitikinusi, kad, jeigu kažko labai stipriai norime, tai reikia imti ir įgyvendinti. Gyventi reikia taip, kad metams praėjus nereikėtų gailėtis dėl to, ko nepadarėme, o galėjome. Kai yra noro, galimybės pačios tave randa. Reikia įdėti pastangų ir viskas pasiseks. Reikia tikėti savo idėja, kad ir kokia galbūt iš pradžių ji atrodytų nereali, o gal net ir banali. Kai viską darai su meilę, viskas pavyksta. Reikia tik tuo tikėti.

Ačiū už pokalbį!

"Minimukų namukus" galite aplankyti Priegliaus g.1 (PC "IKI" antrame aukšte), Vilniuje, internete - www.minimukunamukai.lt ir socialiniame tinkle www.facebook.com/minimukunamukai

Nuotraukų autorė - Renata Riškutė.

20141028093341-39909.jpg

31. Oct 2014, 20:38

Jei aš turėčiau tokį kambarį, vaiką į darbą kartu pasiimčiau, nereiktų jo palikti ir auklės samdyti. Nelabai praktiška.