VERSLI MAMA Gintarė: "Ačiū, kad leidžiate mums augti"

VERSLI MAMA Gintarė: "Ačiū, kad leidžiate mums augti"

17. Jul 2013, 12:01 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šios savaitės Verslių mamų rubrikos pašnekovė - Gintarė Asadauskaitė vaikiškų prekių ir dovanų ženklo "Stephen Joseph" atstovė Lietuvoje, penkerių metų Smiltės ir dvejų Tauro mama.

Kaip kilo idėja atidaryti vaikiškų prekių elektroninę parduotuvę? Ir kodėl pasirinkote būtent "Stephen Joseph"?

Viskas vyko labai spontaniškai ir neplanuotai. Pati pradžia labai klasikinė - gimus vaikams nebegrįžau į buvusį darbą ir norėjau veikti kažką smagaus. Interneto platybėse ieškodama pietų dėžutės dukrai į darželį atradau “Stephen Joseph” ženklą ir maloniai nustebau radusi “tooookį” didelį vieno gamintojo siūlomą asortimentą. 

Vietoje vieno daikto nusipirkau tris, nes norėjau, jog prie pelėdžiukės pietų dėžutės derėtų ir kiti daiktai - taip pas mus atkeliavo dar ir skėtis bei kuprinė. O tuomet košės privirė mano vyras, lyg tarp kitko pajuokavęs: “Tai atsivežk tą “Stephen Joseph” į Lietuvą, jeigu taip labai patinka”. Spontaniškai parašiusi žinutę tiesiai gamintojui JAV nė negalvojau jog kas nors su manimi kalbėsis - Europoje buvome vieni pirmųjų gavusių išskirtines distributoriaus teises atstovauti šį prekinį ženklą Baltijos šalyse. 

Taip jau atsitiko, kad nebebuvo kur trauktis, ir šį gruodį jau bus 2 metukai, kaip “Stephen Joseph” Lietuvoje. Elektroninė parduotuvė pirmuosius metus buvo labiau “iš reikalo” - taip buvo numatyta sutartyje, bet dabar viskas apsivertė aukštyn kojom ir www.stephenjoseph.lt tapo pagrindinė veikla.

Ar naujo verslo pradžia susijusi su motinyste? Kiek ji įkvėpė imtis kažko kito?

Labai stipriai. Dažnai juokauju, jog "hormonai padarė savo" (juokiasi). O jei rimtai - imtis "savo" buvo ne viena priežastis.

Ką darėte prieš motinystės atostogas? 

Gana ilgai dirbau nuostabiame kolektyve vienoje farmacinėje kompanijoje marketingo vadove.

Kodėl nusprendėte keisti veiklos sritį?

Nepaisant ivairaus gėrio, kurį ten turėjau, natūraliai ateina laikas kažką keisti kai gyvenimas padovanoja du mažus vaikus. Tiesiog norėjosi būti arčiau namų, nes mano ankstesnis darbas buvo nuolatinės kelionės, konferencijos, mokymai ir renginiai. Turi rinktis ar karjera ten, ar šeima čia. 

20130717120031-80512.jpg

Kaip pavyksta suderinti verslą su vaikų auginimu? 

Aš dirbu be galo daug. Drąsiai galiu sakyti, jog ne mažiau nei dirbdama samdoma darbą prieš tai! Kompetecijos ribos taip pat išsiplėtė, nes atėjau į man naują sritį, kurioje be galo daug naujų subtilybių ir naujovių. Tačiau po darbo farmacinėje rinkoje nebebaisu niekas - dabar džiaugiuosi gavusi teisingą "muštrą" (kvatoja).

Skirtumas tas, jog dabar esu arčiau šeimos todėl galiu suderinti vaikų auginimą ir darbą. Aišku,  nesu su vaikais 24 valandas per parą, bet jie bent jau mato mamą, ko nebūtų buvę jei dirbčiau ankstesniame darbe! Pirmieji metai buvo be galo sunkūs - daug naujovių ir iššūkių, darbo valandos neribotos, neišvengta klaidų. Dabar viskas daugmaž susidėliojo taip, kaip ir turetų būti.

Ar siūlytumėte ir kitoms mamytėms daryti ar kurti kažką savo? 

Tai priklauso nuo daug aplinkybių. Pirmiausia - atsakykite sau i klausimą: jūs tai darysite vardan šaunios idėjos, sau malonios veiklos AR norite iš to pragyventi? Be abejo, idealus atvejis būtu tai suderinti tarpusavyje, bet jei labiau motyvuoja uždarbis, o ne pati veikla, siūlyčiau mesti šią idėją į šoną.

Su kokiais didžiausiais iššūkiais ir netikėtumais susidurėte pradėjusi kurti elektroninę parduotuvę?

Bijojau padaryti klaidų iš nežinojimo ir nekompetencijos tam tikrose srityse, todėl teko nemažai konsultuotis.  IT, buhalterija ir teisė - ne mano daržas. Na, bet tam yra šių sričių specialistai, tiesa? (šypteli) Kiekviena nauja sritis tuo ir įdomi, kad leidžia mums judėti pirmyn mokantis. Dažnai kartoju ir mūsų klientams: “Thank You for keeping me grow” (liet. “Ačiū, kad leidžiate mums augti”).

Ar galite apibūdinti kokia esate mama?

Paklauskite to mano vaikų! Esu reikli ir griežta, dažnai pagaunu save, jog net per daug... Sulaukiu priekaištų is artimųjų, jog esu darboholikė. Bet aš bent jau nuoširdžiai stengiuosi pasitaisyti.

Kiek laiko lieka šeimai? Ką labiausiai mėgstate veikti su vaikais?

Lieka tiek, kiek sugebu sau pasakyti STOP. Vasarą skiriu jiems - jokių darželių ir auklių, tačiau darbo 100% apleisti negaliu, todėl tie trys mėnesiai ir yra tas idealusis laikas atsakymui į klausimą "kaip pavyksta suderinti vaikų auginimą ir verslą". Mūsų šeima daug keliauja, mėgstame iškylauti gamtoje visais metų laikais, vasarą porai mėnesių išvykstame į pajūrį. Vaikams gera ten, kur yra visa šeima. 

Ar dar nekyla minčių: "Kodėl aš tai pradėjau?" "Geriau būčiau ramiai auginusi vaikučius".

Tikrai ne! Ne mano būdui. Jei ir padaryta klaidų, viskas pataisoma. Svarbu nesustoti ir judėti pirmyn. Nepraėjus metams po “Stephen Joseph” atidarymo neištvėriau ir atidarėme dar viena “langą”  - “Kimmidoll” atstovybę Lietuvoje www.kimmi.lt

Ar nesulaukiate smerkimo, kad užsiimate verslu, o ne košes vaikus verdate?

Mūsų draugų tarpe tokių žmonių nėra - visi yra veiklūs, aktyvūs, talentingi ir labai darbštūs. Spėju, jog nieko per daug nenustebino toks pasirinkimas. Beje, košei išvirti verslas netrukdo!

Kaip vaikai reaguoja į tai, jog mama turi begalę gražiausių vaikiškų daiktų? Nekaulija parvežti tą ar aną?

Mums pasisekė, jog jie nėra daiktų vergai. Dažnai patys dalyvauja fotosesijose, todėl žino, kad visai nelengvai pinigėliai uždirbami - padovanoju jiems ką nors kaip atlygį už darbą. Esu praktiška mama ir perku tik tai, ko vaikui išties reikia. Mūsų namuose nėra žaislų parduotuvės ar penkių kuprinių. Beje, gal dar ir todėl sužavėjo “Stephen Joseph” asortimentas, jog jame visiškai nėra nepraktiškų daiktų. 

Kokia ateities verslo ir ne tik vizija?

Viskas vystosi organiškai. Atėjo laikas padirbėti Latvijoje ir Estijoje. Šiuo metu vystome naują e-projektą, tad rudenį laukite naujienų.

Kas labiausiai džiugina versle? 

Galimybė dirbti su polėkiu! Smagu nustebinti klientus maža dovanėle siuntinyje ar sulaukti laimingos mamos padėkos. Vadinasi, mūsų pastangos nelieka nepastebėtos. Darydama užsakymą ji turbūt nė neįtarė, kad kiekvieną daiktelį gaus kruopščiai supakuotą... 

Netyčia sutikti linksmus mažuosius klientus gatvėje - sėkmė! Visad būna įdomu organizuoti spalvingas “Stephen Joseph” fotosesijas - ko tik ten neprisigalvojame...

Prisidedame ir prie labdaringos veiklos. Draugaujame su onkologinėmis ligomis sergančius vaikus globojančiomis labdaros organizacijomis “Mamų unija” ir Rimanto Kaukėno paramos grupe. Mūsų e-parduotuvėje galima įsigyti fondų įsteigtų prekių: knygutę “Taškuota pasaka” bei autorinių Lietuvos kūrėjų atvirukų ir taip paremti mažuosius ligoniukus. 

Nesijaučiu nuveikusi kažką ypatingo, bet išties džiugina tai, kad per šį gan trumpą laiką daug nuveikta. Didžioji dalis mūsų klientų grįžta vėl ir vėl - tai labai padrąsina eiti toliau. 

O mes spaudžiame ranką už drąsą ir bėgame apsidairyti www.stephenjoseph.lt