Versli mama Giedrė - „Sąmoningos mamos“ įkūrėja

Versli mama Giedrė - „Sąmoningos mamos“ įkūrėja

21. Mar 2017, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mes, mamos, norime savo vaikams visko geriausio, natūraliausio ir sveikiausio. Jeigu tik juos būtų galima pagydyti meile - išnyktų visi rūpesčiai! Besidomėdama natūraliais gydymo metodais atradau „Sąmoningos mamos“ bendruomenę ir jos įkūrėjos Giedrės kurtus eterinių aliejų mišinius, kurie ramina, apsaugo ir rūpinasi mūsų mažųjų sveikata. Šiandien - pokalbis su Giedre Veličkiene apie tai, kas yra tos tikrai sąmoningos mamos ir kaip jos pačios veikla plečiasi. 

20170306154127-81503.jpg

- Gal pradėkime nuo pradžių - paskaitos moterims „Sąmoningos mamos“ gyvuoja ne pirmus metus. Kaip kilo mintis jas rengti?

- Visiškai spontaniška mintis, kurios įkvėpėjas - mano sūnus Arvydas. Kai jis buvo mažytis lankiau vaikų ir mamų jogą. Žinoma, su kitomis grupėje esančiomis mamomis pasikalbėdavome, pasidalindavome patirtimi, kaip kuri maitina, migdo mažylius… Aš tuo metu praktikavau sveiko kūdikio dienotvarkę pagal Gina Ford ir visos pradėjo manęs klausinėti, kaip viską darau, kad man paprasta planuoti laiką, lengva auginti mažylį. Pasakojau, pasakojau, kol vieną dieną jogos mokytoja, o dabar ir mano kolegė Irena, pasiūlė padaryti paskaitą. Sutikau, pasiruošiau skaidres, pagalvojau ką pasakosiu ir susirinko 14 mamų. Joms labai patiko ir pasipylė laiškai nuo tų mamų draugių. Supratau, kad reikia pakartoti. Pasiruošiau rimčiau ir jau paskaitos klausėsi 40 mamų. O man taip smagu, euforija, kad taip gerai viskas pavyko...

Vėliau mamos pradėjo klausinėti apie puoduko reikalus, nes Arvydas augo beveik be sauskelnių, domėjausi natūralios higienos metodais. Po to sekė klausimai apie primaitinimą… Taip ir įsivažiavo. Aš mokiausi medicinos akademijoje, visą gyvenimą domėjausi sveikatingumu, sveiku gyvenimo būdu, todėl pradžioje kursus vedžiau tik iš patirties, o vėliau pradėjau lankytis įvairiuose specializuotuose, su kūdikių ir vaikų priežiūra, psichologija  susijusiuose mokymuose.

- Kaip sugalvojote pavadinimą „Sąmoningos mamos“?

- Mamų klubų tuo metu buvo labai daug. Galvojau, kaip apibūdinti mūsų paskaitas lankančias mamas ir geriausias žodis yra sąmoningos. Jos galvoja apie vaiko ateitį, deda daug pastangų jį augindamos, siekia žinių. Taip ir gimė - „Sąmoningos mamos“.

- Kuo jūsų paskaitos skiriasi nuo kitose tėvystės mokyklų mokymų?

- Aš dažnai apsilankau pas kolegas ir pastebiu, kad jų tendencija yra praktiški, tikslūs ir konkretūs patarimai lyg iš kūdikio priežiūros vadovėlių. Mūsų paskaitos platesnės, labiau dalinamės asmenine patirtimi. Be to, labai daug dėmesio skiriu medicininėms žinioms, skaitau daug tyrimų, kuriais galiu remtis paskaitose. Taip pat teikiu asmenines konsultacijas ir iš jų gaunu daug kitų tėvų patirties....

Na, o svarbiausia, tiek aš, tiek kolegė Irena visuomet skatiname mamas klausytis savo širdies. Nė vienoje tėvystės mokykloje to negirdėjau. Manau, kad mamos turi be galo stiprią intuiciją ir geriausiai jaučia, ko jos kūdikiui labiausiai reikia. Jos taip dažnai pasimeta žinių margumyne ir užmiršta klausytis savo širdies. O šiaip, svarbiausia manau būti savimi, nesirgti perfekcionizmu. Todėl mamoms organizuojame meditacijos užsiėmimus, kad jos išmoktų klausyti savęs. Tai ir yra sąmoningumas.

20170306160955-97080.jpg

- Gina Ford jau dabar „prasiskynė“ kelią ne vienuose namuose Lietuvoje, bet dar prieš penkerius metus nedaug kas buvo apie ją girdėjęs. Kaip jūs atradote šią autorę?

- Vienų vaikus, kaip sakoma „kur padėsi, ten ir rasi“, o maniškiui buvo problemos su viskuo: pilvu, žindymu, miegu… Kai nusiunti į visatą klausimą „ką daryti“, gauni atsakymą. Mano draugė, gyvenanti D.Britanijoje papasakojo apie autorę, kurios mokymas yra populiariausios tarp tėvų ten ir aš nusprendžiau parsisiųsti jos knygą. Ir lyg iš amerikietiškos reklamos - po poros dienų rutinos mano vaikas pradėjo daryti viską, kaip rašė G.Ford. Pasirodo, jis buvo pervargęs ir tik besilaikant tikslaus režimo jis tapo laimingu ir patenkintu vaiku.

- Esu girdėjusi teiginius, kad jos auklėjimo metodai (G.Ford rekomenduoja migdyti vaikus tam tikromis valandomis, griežtai laikytis režimo, nakčiai eiti miegoti apie septintą valandą) yra per žiaurūs vaikams. Ką atsakote į tai?

- Jau nyksta tos blogos asociacijos. Gal prieš penkerius metus taip kalbėjo, o dabar vaikų rutina nėra naujovė ir daugelis tėvų supranta, kad būtina laikytis dienotvarkės, nes kitu atveju kankinamas vaikas.

- Gyvenate Kaune, bet paskaitas skaitote visoje Lietuvoje. Kaip išaugo „Sąmoningų mamų“ bendruomenė?

- Ji yra pasklidusi po visą Lietuvą ir aplankau įvairius kampelius. Labai džiaugiuosi, kad mamos bendruomeniškai draugauja, susitaria ir pasikviečia mane skaityti paskaitų viena ar kita tema. Sąmoningos mamos gyvena ne tik didmiesčiuose! Be to, galiu pastebėti didžiulius skirtumus tarp skirtingų miestų. Štai buvau Rokiškyje, po paskaitos pasiteiravau apie ką jos norėtų išgirsti kitą sykį. Pasiūliau temą apie miegą, nes ji labai populiari, bet rokiškietės nesuprato kodėl tai turėtų būti įdomu - jų vaikai miega kuo puikiausiai! Džiaugiuosi, kad mamos paskaitose atranda draugių, dalinasi patirtimi, o ir neprarandu ryšio - net paskambinus telefonu stengiuosi padėti, atsakyti į klausimus

20170306161006-88458.jpg

- Dabar tai ne tik mamų bendruomenė, bet ir eterinių aliejų, jų mišinių ženklas. Kaip jie atsirado?

- Dar prieš susilaukdama sūnaus domėjausi natūralia kosmetika, aromaterapija, pati gamindavausi sau kremus tepalus. Kai atsirado vaikas supratau, kad eteriniai aliejai gali palengvinti pilvelio ar dantukų dygimo skausmus. Pradėjau makaluoti mišinius savo vaikui ir galiu pasidžiaugti, kad Arvydas išaugo praktiškai be vaistų. Visuomet pirmiausia bandau natūralius metodus, nes žinau - jeigu jie nepadės, vaistus suspėsiu duoti visada.

Taip ir ši eterinių mišinių linija atsirado įkvėpta mano vaiko. Pirma dalinausi receptais su kitomis mamomis, bet jos skundėsi, kad joms sudėtinga susipirkti visas  sudedamąsias dalis, pačioms maišyti. Juk kartais reikia kelių lašų, o parduoda juk visą buteliuką. Taip ir pradėjau makaluoti mišinius mamoms. 

Didžiausia problema buvo susitvarkyti dokumentus. Kadangi aliejai  skirti kūdikiams, besilaukiančioms mamoms, tai kokybė itin reglamentuojama, reikėjo daugybės sertifikatų. Viską norėjau mesti daugybę kartų, bet mane palaikė mano vyras. 

- Tiek metų dirbate su aliejais, ar jaučiate didesnį susidomėjimą?

- Taip, labai. Kvapas yra labai subtilus dalykas, todėl stengiuosi skleisti žinią, kaip kvapai mus veikia, kaip patenka į organizmą, įkvėpus palieka jame pėdsaką ir skatina sveikti pačiam. Tada žmonės išbando, pasigarinapasilašina ir patys įsitikina. Net mūsų paskaitos yra kvepiančios - ateina mamos ir džiaugiasi, kaip taip skaniai kvepia.

- O kaip juos išsirinkti?

- Svarbu rinktis kokybiškus eterinius aliejus iš specializuotų parduotuvių. Juk savo vaikams mes stengiamės duoti kuo sveikesnius, ekologiškus maisto produktus, iš turgelių, ūkininkų. Taip ir su kvapais. Prekybos centre pardavinėjamas aliejus gal ir stipriai kvepės, bet neaišku, kaip buvo distiliuojamas ir kokios gerosios savybės jame likusios.

- Kaip atsiranda mišinių receptai?

- Vieni yra kurti ir derinti mano pačios, o kiti - žinomi nuo senų senovės. Kaip ir „Dantukų fėjos“ aliejų mišinyje esančios ramunėlės - juk nuo seno žinoma, kad jos mažina skausmą ir uždegimą.

- Iš kur atkeliauja medžiagos?

- Skirtingi aliejai atkeliauja iš skirtingų šalių ir net žemynų. Man svarbu, kad jie būtų sertifikuoti, kokybiški ir ekologiški. Visus tuos metus siunčiausi iš viso pasaulio mažais kiekiais ir testavau: tryniau, tepiau, kol atradau penkis pagrindinius tiekėjus. Visi aliejai yra iš ten, kur tas augalas natūraliai auga. Levandos iš Prancūzijos, citrusai iš Pietų Europos… Nes nėra pasaulyje nė vieno tiekėjo, kuris turėtų visą spektrą, tai tiesiog neįmanoma!

- Kuris aliejų mišinys pats populiariausias?

20170306160940-77634.jpg

- Žinoma, kad „Baubukas“. Dabar net nėra mamų, kurios jo nežinotų. Stebiu įvairius mamų forumus, tad galiu pasakyti, kad kiekvieną rudenį ten verda dvi pagrindinės diskusijos - apie „Columbia“ kombinezonus ir „Baubuko“ aliejų. Absoliuti dauguma naujų klientų ateina iš rekomendacijų. Mes neužsakinėjame jokios reklamos - nei Facebook, nei kitur, nes tikiu, kad geriausia reklama iš lūpų į lūpas. Tai labai įpareigoja kurti kokybišką prekę, nesugesti ir nenusileisti iki neatsakingo lygio. Manęs klausdavo, kodėl aš dalinuosi receptais nemokamai, bet mano tikslas nėra uždirbti milijoną, o geriau palikti po savęs gerą pėdsaką. Jeigu šį produktą pasigamins pati mama, įdės savo meilę, palinkėjimus, juk receptas veiks dar geriau! Ir ji pasidalins su kita, o ši - dar su kita.

- Ar gali aliejai pakeisti vaistus? 

- Aromaterapija yra prevencinė priemonė, kuri geriausiai veikia pradinėje stadijoje. Tik sukosėjo mažylis, iškart užstatau garintuvą, patepu nosytę ir taip apsiginame nuo ligų. Aišku, jeigu sloga tęsiasi jau porą savaičių, aliejus galbūt ir nepadės.

- Kur prekiaujate šiais aliejais?

- Prekiaujame internetu, turime parduotuvėlę Kaune ir plečiam partnerių tinklą. Patys sveikų produktų parduotuvėlių šeimininkai susisiekia su mumis, kad norėtų prekiauti mūsų produkcija. Šiauliuose bendradarbiaujame su parduotuve „Gyduolis", Vilniuje - „Rasakila

- Paskaitos, aromaterapiją - spėju, kad tai ne pabaiga. Ką dar įdomaus žadate pasiūlyti?

- Neturim nei verslo plano, nei penkmečio tikslų. Moteriškai einam pasroviui, stebim nuotaiką ir intuiciją. Manau, kad begalo svarbu klausytis savo širdies balso. Matau daug moterų, agresyviai einančių į rinką su įvairiais projektais, bet tai verslui ne visuomet sėkminga. Labai noriu pradėti daryti paskaitas „online“. Mūsų paskaitos išsiskiria ir tuo, kad jose mamų laukiame be vaikų. Pastebėjau, kad su mažyliais sunku susikaupti, kenčia kokybė. Tai buvo labai sunkus sprendimas, bet jis tikrai geras. Bet ne visos gali palikti vaikučius kažkam, gyvena visai mažuose miesteliuose ar užsienyje, todėl internetu joms būtų stebėti paprasčiau. Manau, kad kiekvienam darbui ateina laikas, pribręsti ir tada padarai daug lengviau.

- Papasakokite apie savo sūnų!

- Sūnus Arvydas lanko darželį, kitais metais laukia naujas etapas - mokykla. Taip pat Dievulio ausyje noras padovanoti Arvydui brolį ar sesę. 

20170306161102-43649.jpg

- Kaip išlaviruoti - netapti dėl kiekvieno nieko pergyvenančia mama, bet ir turėti pakankamai žinių, kompetencijos auginant šiuolaikinį vaiką?

- Mano pagrindinis patarimas apie tą ką kalbėjome - pirmų pirmiausiai klausytis savo širdies balso. Dabartinėje visuomenėje labai sunku nesirgti perfekcionizmu. Pamenu save, kai gimė Arvydas norėjosi aptūpinėti vaikiuką kuo geriau. Prisiminkite, kad savo vaikams bet kokiu atveju esame pačios geriausios mamos, nesvarbu ar išvirėme košę, ar pašildėme likusią nuo pusryčių, išėjome į lauką pusvalandžiui ar trims valandoms, kaip rašo vadovėlis.

Be to, būtina laikytis sveikos hierarchijos. Pirmiausia esu moteris, kuri save pripildo sveikų dalykų, daro, kas patinka, pasirūpina savimi, savo išvaizda, pasipuošia, pasidažo. Reikia užpildyti save, kad galėtum tą gėrį perduoti vaikui. Tada svarbu būti gera žmona, kurti gerus santykius, bendradarbiauti su vyru, nes jis atsirado pirmiau nei vaikas. Ir tik po šių dviejų dalykų gali būti gera mama. Žinau, kad dabartinėje visuomenėje hierarchija ne tokia, nes pirmiausia ant pjedestalo keliamas vaikas, nes jis šeimoje svarbiausias objektas. Tuomet mamos skundžiasi, kad jos nelaimingas, vaikas lipa ant galvos... Šie principai padeda kasdienybėje.

Jeigu mamos nori dirbti, svarbu turėti palaikymą. Miijonas ačiū mano vyrui, kad turiu uostą kur grįžti namo, nusiraminti ir gautį palaikymą. Šimtą kartą kartojau, kad viską mesiu, nieko nenoriu, bet vyras visuomet palaikė ir liepė eit toliau.

Nepamirškite sąmoningai susidėlioti prioritetus. Tai, kas svarbu šiandien. Kiekvieną dieną planuoju ir kasryt pagalvoju, kas tikrai svarbu, o kas nebūtina. Matau, kad vaikas liūdi be mamos ir metu darbus. Pavyzdžiui, pirmadieniais aš nedirbu, prasitęsiu savaitgalį, voliojamės lovoje, kepame blynus ir tą dieną man prioritetas yra vaikas, nesvarbu, kad netyla telefonas ar kaupiasi neatsakyti laiškai, aš nepergyvenu.

Ačiū už pokalbį!

Sąmoningos mamos puslapis www.samoningosmamos.lt o facebook - www.facebook.com/SamoningosMamos/


floryte floryte 22. Mar 2017, 22:47

Kaip gerai, kad yra "Sąmoningos mamos"! Ir jų produkcija yra fantastiškai gera👍