Velykinio stalo skanėstai

Velykinio stalo skanėstai

14. Apr 2017, 09:44 Raudona braškė Raudona braškė

Velykiniui stalui stengiamės gaminti tokius patiekalus, kurie būtų ir gardūs, bet tuo pačiu neužgožtų pagrindinio Velykinio stalo akcento - Velykinių margučių. Na o iš kitos pusės, renkuosi tokį varianta ir dėl to, kad daugiau laiko liktu kartu su šeima susėsti ir neskubant mėgautis kiaušinių marginimu.
Tad Jūsų teismui:

Švelnūs Velykiniai citrininiai keksiukai
Reikės:

  • 4 vnt kiaušinių
  • 1 citrinos
  • 300 g. cukraus
  • 350 g. miltų
  • 2 arb.šaukštelių kepimo miltelių
  • 200 g. sviesto
  • 2 valg. šaukštai grietinės

1. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir išsukite iki purumo. Suberkite 2/3 cukraus ir dar kartą gerai išsukite.

2. Atskirkite kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius sudėkite į sviesto masę ir išsukite, kol cukrus bus ištirpęs.

3. Įmaišykite grietinę, nutarkuotą citrinos žievelę ir iš citrinos išspaustas sultis. Sumaišykite kepimo miltelius su miltais. Persijokite ir po šaukštą ir įplakite. Suberkite likusią dalį cukraus, dar kartą išmaišykite.

4. Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus. Šaukštu atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.

5. Dėkite popierines formeles į keksiukų skardą (maždaug šaukštas su kaupu tešlos vienai formelei) ir kepkite 175 °C temperatūros orkaitėje apie 40 min. Stebėkite, kada keksiukai taps gražios švelniai rudos spalvos – tuomet jie bus iškepę.

Keksiukams atvėsus juos it kokius margučius marginame Dr.Oetker maisto dažais tūbelėse :)

Pyragaitis puodelyje
20170414093241-43990.jpg
Kai nurisi kažko ir nežinai ko, siūlau šiek tiek pakilti nuo stalo ir pasigaminti skanėstą per kelias minutes. Savotiška atrakcija, kuri ypač patiks vaikams.
Reikės:

  • Miltai , 4 v.š.
  • Cukrus , 4 v.š.
  • Kakava , 2 v.š.
  • Kiaušinis , 1 vnt.
  • Pienas , 3 v.š. 
  • Aliejus , 3 v.š.
Į puodelį įmušame kiaušinį ir jį gerai išplakame šluotele. Įpilame 3 šaukštus aliejaus, 4 šaukštus cukraus, 3 šaukštus pieno (galima pilti ir 4 šaukštus), ir 2 šaukštus saldžios kakavos. Viską gerai išmaišome šakutės arba šaukšto pagalba. Suberiame 4 šaukštus miltų (nors pilnai užtenka ir 3 ;) ) (kam pyragaitis neiškyla/subliūkšta, galite į miltus įmaišyti 1 arb.š. kepimo miltelių). Ir maišom, maišome, maišome... Puodelį su gautu mišiniu statome į mikrobangų krosnelę didžiausiu galingumu ri kepame 3 min.

Na ir kaipgi šventinis lietuviškas stalas, be silkutės. Mūsu šeima jos įprastom dienom nevalgo, bet per šventes būtinai paskanaujame. Štai pora 'kitokios' silkutės variacijų:
Silkės salotos su avokadu
20170414093418-10170.jpg

Paruošiama ypač lengvai, kaip 2x2.
Supjaustome sūdytą silkutę kubeliais. Nulupame avokadą ir jį supjaustome panašaus dydžio kubeliais. Tą patį atliekame su virtais burokėliais. Sluoksniuojame kaip tik jums atrodo spalviškai gražiau, o viršų aptepame majonezu, pagardiname krapais :)

Silkės su grikiais salotos
20170414093656-78094.jpg

Kaip ir prieš tai recepte, silkutė supjaustoma kubeliais. Keptuvėje pakepinami svogūnai (kol įgauna auksinį atspalvį). Reikėtų stengtis naudoti kuo mažiau riebalų.Išsiverdame grikius ir kiaušinius. Viską sluoksniuojame taip kaip atrodo gražiausia.
P.S. šį receptą galima išbandyti ir po Velykų, kai margučius valgyti jau pabosta,o kiaušinius išmesti juk gaila ;)

Na ir firminis mūsų tėčio kepamas Velykų zuikis su siurprizu
20170414094007-95013.jpgReikės:

  • 200 g kiaulienos lašinukų,
  • 2 kiaušinių,
  • 2-3 virtų nuluptų kiaušinių,
  • 0,3 kg kiaulienos,
  • 0,7 kg jautienos,
  • 3 riekelių piene išmirkyto batono,
  • svogūno ropelės,
  • 2-3 česnako skiltelių,
  • 2 morkų,
  • alyvuogių aliejaus,
  • žiupsnio kvapiųjų pipirų,
  • arbatinio šaukštelio druskos,
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
  • ½ arbatinio šaukštelio čiobrelių.
Lašinukus susmulkinkite kuo mažesniais gabaliukais, jei neturite mėsmalės. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir smulkiai sutarkuokite. Susmulkintus svogūną ir morkas apkepinkite aliejuje su žiupsneliu druskos ir įmaišykite į maltą mėsą. Kiaulieną, jautieną, lašinukus ir batoną gerai išmaišykite (arba sumalkite), įmaišykite kiaušinius. Įberkite kvapiuosius ir juoduosius pipirus, čiobrelius, suberkite likusią druską ir gerai išmaišykite. Iš paruoštos masės suformuokite „zuikį“, gražiai įsprauskite į vidurį virtus kiaušinius, viršų užlyginkite. Skardą patepkite aliejumi. Ant jos atsargiai perkelkite mėsos ritinį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40 min.

Gražių Velykų, tvirtų margučių ir dosnios Velykų bobutės mažiesiems :)








Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 14. Apr 2017, 16:14

Labai šauniai! 😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 14. Apr 2017, 12:13

👍😀