Vecekrugo kopa - aukščiausia Kuršių nerijos kopa (67,2 m)

Vecekrugo kopa - aukščiausia Kuršių nerijos kopa (67,2 m)

26. May 2021, 18:55 floryte floryte

   Į Kuršių neriją verta atvykti daugiau nei vienai dienai. Tuomet turėsime laiko aplankyti daugiau nei vieną kopą. Šįkart pasiryžome aplankyti Vecekrugo kopą. Nuo pagrindinio kelio kopa nutolusi daugiau nei kilometrą, tad teko kaip reikiant pramankštinti kojas. O tos kojos antrą dieną nuo vaikščiojimų po kopas - sunkiai besukalbamos. Bet mes drąsiai galime sakyti, kad buvo verta kopti! Nuo pamatytų vaizdų išties galva svaigo! Įspėju, kad nuotraukos, vargu ar perteiks tą grožį.

   Kadangi iki pačios kopos tenka kulniuoti netrumpą kelią pėstute, tai galima grožėtis mažytėmis pušelėmis, kerpėmis ar kitais augalėliais. 

Žydintys "kiškio kopūstai".

Kopos viršuje yra apžvalgos aikštelė, suoliukai, informacinės lentos.

  Nuo kopos atsiveria tolių toliai...Nepatingėkite pasiimti žiūronų, nes toliuose galite pamatyti Žirgų rago švyturį, Preilą, Vėjo jėgainių parką, Ventės ragą.

   Šiek tiek istorijos apie šią kopą ir apskritai, apie kopų tvirtinimą.

   Vecekrugo kopa buvo apželdinta apie 1902 metus, darbams vadovavo W.F.Epha, kopų apželdinimo inspektoriumi nerijoje dirbęs beveik 40 metų. Vietos gyventojai jį vadindavo "senuoju kopų karaliumi". Smėlynų sutvirtinimo darbuose vienu metu triūsdavo apie 300 žmonių. Dažniausiai tai buvo vietinių žvejų žmonos, belaisviai ir iš kito marių kranto atvykę neturtingi lietuvininkai. Apželdinama buvo kalninėmis pušimis, kurios kopoms sutvirtinti buvo pradėtos naudoti Danijoje visai atsitiktinai: vietoje užsakytų kitokių sėklų iš vakarų Vokietijos buvo atvežtos ir pasėtos kalninės pušys. Gyvybingi daigai pasirodė puikiai tinkantys augti Baltijos pajūrio smėlynuose. Pirmosios kalnapušės į Kuršių neriją atkeliavo iš Danijos 1876 m., o vėliau sodinukai auginti vietoje. Patys pirmieji pavieniai didžiųjų kopų tvirtinimo darbai prasidėjo 1803 m. 1870 m. geologas G.Berendtas įspėjo Prūsijos vyriausybę dėl nevaldomo kopų slinkimo keliamo pavojaus. Valdžios rūpesčiu pradėti sistemingi smėlynų stabilizavimo darbai. Iki XIX a. pabaigos visos pajėgos buvo nukreiptos tik į stabdymą tų kopų, kurios grasino gyvenvietėms.

Vasara - dar priešakyje, tad nedvejokite!  Tikrai verta aplankyti!

jaldija jaldija 26. May 2021, 23:42

Labai gražu, gaila, kad neapsilankėme ten, nors Kuršių Neriją patyrinėjome praeitą vasarą. Na gal dar kada nors...
Ačiū už tokį gražų virtualų pasivaikščiojimą kartu su jumis.