Vienas iš didesnių vasaros malonumų, kai vaikštant miško takeliais aptinki kur ne kur pūpsančių šviežių mėlynių, aviečių, žemuogių ir kitų uogų, praturtintų būtiniausiais vitaminais ir atliekančių svarbų vaidmenį palaikant mūsų stiprią imuninę sistemą, taip apsaugant nuo įvairių ligų. Valgant uogas, naudą duoda tokie vitaminai kaip A, E, B grupės, folio rūgšties bei C.
Ar žinojote, kad mėlynės reitinguojamos šviežių uogų sąrašo viršūnėje dėl savo stipraus antioksidacinio poveikio bei turimų galingų priešuždegiminių medžiagų. Braškėse esantys mikroelementai - geležis, kalis, kalcis, magnis stiprina širdį, kaulus, dantis bei nervų sistemą.
Aviečių uogose gausu ląstelienos taip pat manoma, jog reguliariai valgydami avietes galite apsaugoti savo regėjimą, nes šiose uogose esantys antioksidantai saugo nuo tinklainėje esančios geltonosios dėmės degeneracijos.
Miško uogas galima valgyti vienas arba naudoti trintas prie kitų desertų. Taip pat likusias uogas, galima panaudoti gaminant kepinius ir kitus saldėsius, praturtinant juos uogomis, kurios suteiks įvairesnį skonį, taip nustebinant šeimos narius bei artimuosius.
Pyragui reikės:
1 arbatinio šaukštelio vanilės
225-250ml vandens
120-130ml aliejaus
,,Kauno Grūdų“ (470g) miltinio mišinio vaniliniam pyragui
3 stiklinių šviežių uogų (aviečių, mėlynių ar pjaustytų braškių)
Gaminimas:
- Supilkite mišinį į dubenį.
- Įpilkite drungno vandens, vanilės ir aliejaus.
- Gerai išmaišykite tešlą iki vienalytės masės (tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos).
- Sudėkite uogas į atskirus paruoštus indelius.
- Uogas užpilkite tešla (tešla neturi padengti uogų visiškai). Indelius sudėkite į skardą ir kepkite 20-30 minučių iki 180°C, kol pyragas iškils ir taps auksinio–rudo atspalvio.
- Patiekite dar neatvėsusį. Jei pageidaujate, užberkite cukraus pudros.
Skanaus!