Iškyla gamtoje – būtina vasaros tradicija, kurią su malonumu galime surengti tiek mieste, tiek prie ežero. Tačiau nekiekvienas iškylautojas žino, kad paprastas pasisėdėjimas gamtoje gali tapti tikra švente pasirūpinus tinkamais užkandžiais.
IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen vasaros savaitgaliams siūlo išmėginti keturis gardžius užkandžių receptus, kurie patiks net ir išrankiausiems gurmanams.
Artėja Joninės, daugelis patrauksime į gamtą. Surengti pikniką galima tiek mieste, tiek savo namo ar sodybos kieme, tačiau prieš tai svarbiausia – pasirūpinti maistu. Iškyloje svarbiausia maistą patiekti mažomis porcijomis. Anot mitybos specialistės, dažniausiai pasitaikanti klaida ruošiantis iškylai – neįvertinama, kad kai kurie maisto produktai ar jau pagaminti patiekalai netinka gabenimui ar valgymui lauko sąlygomis.
„Jeigu iškyloje norite mėgautis konkrečiu patiekalu, jam reikalingus produktus pakuokite atskirai, o radę iškylavimo vietą, išpakuokite ir sumaišykite viską taip, kaip namuose“, – pataria A. Rasmussen.
Išmėginkite sūrio rutuliukus
Ne paslaptis, kad gamtoje labai pakyla apetitas – dėl gryno oro ir dažnai aktyvaus poilsio norisi valgyti gerokai daugiau nei namuose. Patariama su savimi pasiimti lazdelėmis pjaustytų daržovių – agurkų, paprikų ar morkų, nes tai itin sveikas pasirinkimas, puikiai malšinantis troškulį. Sotesniam užkandžiui rinkitės sūrio rutuliukus.
Jums reikės:
500 g sūrio
500 ml aliejaus
4 kiaušinių
300 g miltų
Druskos
Gaminimas:
Sūrį sutarkuokite tarka. Į dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir viską išplakite. Vėliau įpilkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į krepšelį ir patiekite.
Gardūs daržovių užkandžiai
Daržovių užkandžiai yra lengvai pagaminamas ir puikiai gamtoje tinkantis maistas. Tad išmėginkite kelis gardžius daržovių receptus. Vienas iš jų – baklažano suktinukai.
Jums reikės:
1 didelio baklažano
300 g tepamo varškės sūrelio
150 g fetos sūrio
Indelio saulėje džiovintų pomidorų
Česnakų
Krapų
Druskos
Gaminimas:
Baklažaną supjaustykite išilgai per visą ilgį, sudėkite į pasūdytą vandenį ir palikite maždaug 10 minučių. Vėliau išimkite ir nusausinkite. Tuomet baklažano juosteles apkepinkite iš abiejų pusių ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių. Varškę sumaišykite su feta, išspauskite česnako pagal skonį ir sudėkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, krapus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę įsukite į
Tradicinis iškylų užkandis – morkų lazdelės su egzotiniu skoniu.
Jums reikės:
500 g morkų
5 v. š. aliejaus
Petražolių
Šviežio imbiero
Druskos
Gaminimas:
Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis. Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi. Tuomet jas sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
Sotesni užkandžiai
Maisto ekspertė įspėja, kad šių užkandžių gaminimas pareikalaus nemažai laiko, tačiau rezultatas gausis vertas šių pastangų. Pirmasis receptas, kurį siūlo išmėginti A. Rasmussen – užkandėlė su lašišomis.
Jums reikės:
200 g rūkytos arba sūdytos lašišos filė
28 vnt. sūrių šaukštelių
Maskarponės kremo
Šviežių krapų
Citrinos
Gaminimas:
Lašišos filė supjaustykite plonais griežinėliais. Į šaukštelį dėkite vieną iš supjaustytų griežinėlių ir šalia konditeriniu švirkštu išspauskite maskarponės kremą. Taip kartokite su visais šaukšteliais, kol pagaminsite visus užkandžius.