Vasaros gidas: Žagarės regioninis parkas

Vasaros gidas: Žagarės regioninis parkas

30. Jun 2020, 23:14 irmantaite irmantaite

Žagarė – miestas Joniškio raj. 26 km į šiaurės vakarus nuo Joniškio, netoli Latvijos sienos.

Pažintį su Žagarės regioniniu parku siūloma pradėti nuo Žagarės dvaro rūmų. Rūmuose yra įsikūręs regioninio parko lankytojų centras. Vienkartinis parko lankytojo bilietas dienai kainuoja 1 Eur 

Dvaro rūmuose žaismingos ir įdomios ekspozicijos priartins prie šio krašto gamtos ir istorijos. Čia gausi gyvūnų iškamšų, ragų ekspozicija kuri įdomi tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šio krašto miškai garsėjo tauriaisiais elniais.

Senieji rakandai, lempos, indai ir visiškai vaikams nematyti daiktai padarė įspūdį ir didelį norą paliesti, pačiupinėti, užuosti. Patyrinėti čia tikrai yra ką.

Netoli šio dvaro yra didelis žirgyno kompleksas. Keliaujant link jo praeiname pro arklininko namą. Šiuo metu jis tvarkomas ir ateityje planuojama įkurti angliško tipo viešbutuką. Man žvelgiant į namą jis atrodo toks pilnas paslapčių.

Žagarės žirgyno veikla - žirgų veisimas ir žirginis sportas vienoje vietoje. Įkurtas 1898 metais, buvo ypač prašmatnus: su moderniais įrengimais, atvežtais net iš Anglijos, mūriniais gardais arkliams ir grindimis iš keraminių plytelių bei betono. Dabar jis renovuotas išlaikant autentiškumą.

Bevaikštant Žagarės gatvelėse pajusite šimtmečių dvelksmą. Prieš karą šis miestas buvo svarbus žydų kultūros centras.

Dabar šis miestelis garsus ne tik žagarvyšnėmis, bet ir kasmet vykstančiu Vyšnių festivaliu. Liepos mėnesį ir vėl tikėtina jog festivalio metu šurmuliuos begalė žmonių. Nes aplankytą savaitgalį miestelis skendėjo visiškai tyloje, lėtame ramume, praėjo vos vienas kitas žmogus. 

Ties Latvijos - Lietuvos siena, per patį Žagarės miestą driekiasi šv.Jokūbo piligrimų kelias. Tai matyti iš ženklų aikštės grindinyje.


Dar šį miestelį garsina ''Puodų namas". Neretam sukeliantis šypseną, net nežinia kiek čia tų puodų prikalta.

Abipus Švėtės upės stūkso du piliakalniai: dešiniame upės krante – Raktuvės ir kairiajame – Aukštadvario piliakalnis, vadinamas Žvelgaičio kalnu.

Ant Raktuvės piliakalnio yra senosios katalikų kapinės ir išlikusi medinė Raktuvės koplyčia.

Apžiūrėjus miestelį verta pavažiuoti ir apžiūrėti tolėliau esančių gamtos objektų.

Išalkusius gelbės pačių įsidėti užkandžiai. Veikiančių užkandinių ir kavinių nebuvo matyti. Žaidimų aikštelių vaikams taip pat nepastebėjome. Keliautojams su vežimukais keblumų neturėtų kilti, aikštė naujai sutvarkyta, parko takeliai pravažiuojami. 

Beje, važiuojant į Žagarę tik pravažiavus Skaistgirį verta sustoti prie Žagarės pieninės parduotuvės - kiosko ir įsigyti čia gaminamų saldainių karvutė PIENĖ. Kiek bekeliautume po šį kraštą, tai visų artimųjų laukiamiausias skanumynas iki šiol.

jaldija jaldija 30. Jun 2020, 23:21

ŽAGARĖ MŪSŲ PLANUOSE, AČIŪ UŽ PASIDALINIMĄ