VASAROS GIDAS: Mūšos tyrelio pažintinis takas

VASAROS GIDAS: Mūšos tyrelio pažintinis takas

09. Jun 2020, 23:29 irmantaite irmantaite

Dalyvauk projekte VASAROS GIDAS 2020 ir laimėk gausybę prizų!

Vasarai įsilinguojant, pasiilgusiems tyros ir natūralios gamtos, siūlau vykti į Joniškio rajone, 15 km į pietus nuo Žagarės esantį Mūšos tyrelio pažintinį taką. Takas ne taip senai atidarytas, tik  2015 m. ir yra ilgiausias pelkėje esantis lentų takas, įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Mes prie tako atvykome nuo Žagarės pusės. Galimi keli privažiavimai, priklauso nuo kurios pusės važiuojate, bet viena tik aišku, jog žvyrkelio niekaip nepavyks išvengti. Juo važiuodami ir privažiuosite pažintinio tako pradžią. Atvykus rasite pavėsinę, po pasivaikščiojimų galėsite pailsėti ir užkąsti, WC, šiukšliadėžes, nes vaikščiodami pažintiniu taku jų nerasite, savas šiukšles teks išsinešti patiems. Besilankant šeštadienį buvo galimybė įsigyti kavos ar arbatos iš vadinamos ''kavinės'' ant ratų.

Kai kuriuose regioniniuose parkuose įvestas valstybinių parkų lankytojo bilietas, taigi čia susimokame po 1 Eur už kiekvieną asmenį.

Kiek pastebėjau pažintiniuose takuose gana daug šeimų su įvairaus amžiaus vaikais. Vaikams gamtoje smagu, gali laisvai bėgioti, pašėlti. Taip pat mačiau lankytojų su vaikiškais vėžimėliais. Šis takas tinkamas įvairaus amžiaus žmonėms. 

Vietos koordinatės 56.219775, 23.262652.

Pažintis prasideda užlipus į bokštelį ir apsižvalgius aplink. Bokštelis nedidukas,

bet pirmą įspūdį jis padeda susidaryti. Apžvelgti aplinkui aukščio pakanka.

Tas išvystas vaizdas kai  žengėme taku gilyn man atėmė žadą. Gyvenime nemačiau tokio užburiančio vaizdo. Taip gausiai žydinčių gailių baltumas apkerėjo, sako ir kvapas jų svaiginantis.Tokia tyla ir ramybė aplink, tik paukščių garsai ar vabzdžiai karts nuo karto nustelbia tylą.

Eidami taku prieiname pirmąją rodyklę į Miknaičių ežero pusę. Prie ežero yra suolelis prisėsti. Suolelių bus ir daugiau, verta bent trumpam prisėsti net ir nenuvargus.

Vaizdai tikrai gražūs.

Pasigerėjus keliaujame tolyn. 

Takas idealiai švarus, jokių šiukšlių, jokių trukdžių, lentos vienodos, lygios. Visos nuorodos  informaciniai stendai tvarkingi ir informatyvūs.

Gyvasties čia esama nemažai,  bet mes pamatėme tik driežą, ramiai ir tingiai besišildantį prieš saulutę.

Dar mums labai patiko pajausti ir pamatyti kaip kinta pelkės gamta. Vienur veši milijonai gailių, kitur žydi spanguolės, tekšės. Eidamas matai kaip iš laibų ir menkų pušelių zonos palaipsniui atsiduri lapuočių zonoje.

Keliaudami taku prieisite Tyrelio akmenį. Manoma  jog jis yra baltų pagoniškojo tikėjimo reliktas. Ant akmens matosi keli žmogaus iškalti ženklai. Galime įžvelgti gyvūną (tai galėjo būti elnias ar ožys) simbolizuojančias figūras.

Bendras tako ilgis į vieną pusę 4480 m, o norint nueiti visą taką, reikia įveikti daugiau nei 8 km. Pernai pavasarį užbaigti ir antrojo pažintinio tako etapo įrengimo darbai, kurių metu lentų takas pailgėjo dar 2 km. Taigi nuo šiol Mūšos tyrelio pažintinis takas dar patrauklesnis – po draustinį vingiuoja žiedu. Taigi mes apėjome visą pažintinį taką. Kojos nuvargo, galva ištuštėjo nuo nereikalingų minčių, plaučiai prisipildė tyro oro, akys prisiregėjo gamtos grožio. Geriau jau ir nebūna.
 

Gamta iš tiesų yra nuostabi. Vasaros metu šį taką regėjome tokį. Bandau įsivaizduoti kas būna kai noksta mėlynės ar spanguolės. Jų čia begalės, taip ir norėtųsi saują kitą pasirinkti. Bet tam jau reikėtų užsukti kitu metu. O ir gamta juk kinta, ko gero viską regėtume vėl kitaip.

jaldija jaldija 11. Jun 2020, 19:51

Tikrai puikiai atrodo iš jūsų pasakojimo.
Jau norėčiau praeiti šiuo taku. Įsirašyt reikės į norimų aplankiti vietovių sąrašą. Nors tai ir tolokai mums.