VASAROS GIDAS: Latvijos universiteto botanikos sodas

VASAROS GIDAS: Latvijos universiteto botanikos sodas

14. Jul 2020, 17:13 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Adresas:

Kandavas iela 2, Kurzemes rajons, Rīga, LV-1083, Latvija

Kainos:

Jūs jau nepykit už tą šleivą mano sukurptą darbo laiko ir kainų lentelę :) bet tikiuosi, kad parašiau suprantamai.

Dabar apie patį sodą. Nors man vis norisi sakyti daržas. Latviškai sodas yra darzs. Taigi, kažkuo jis tikrai panašus į daržą. Iš nuostabos net pamiršau nufotografuoti, bet ten radome ir braškių, ir krapų, ir svogūnų... 

Pasisekė, kad pataikėm atvažiuoti tuo metu, kai žydi rožės. Prisižiūrėjau, prifotografavau..

O viena jaunavedžių pora atvažiavo į fotosesiją drugelių name...

Bet ką aš čia labai padrikai. 

Nuo pradžių: palyginus su mūsų VU botanikos sodu man pasirodė nyku. Tvarkinga, žydintys augalai - gražu. Bet atrodo viskas nykiai, atsainiai.

Gal todėl, kad jie nėra orientuoti į fotosesijas, ir gal šiaip nėra estetai. Nežinau, kas ten ne taip, bet mūsų darzs man patinka labiau. Labiau sukultūrintas, labiau prižiūrėtas, įrengta daug erdvių šventėms ( kad ir tos pačios pavėsinės). Latvijos botanikos sodas mažiau puošnus.

Tačiau tai nereiškia, kad jis nevertas dėmesio. Kaip sakiau, šiuo metu ten žydėjo rožės. Pasižiūrėti labai gražu. Gaila tik, kas visi aprašymai latviškai. Kita vertus, kartais atrodė, kad visai suprantu tą kalbą :)

Pavasarį rasite ten ir rododendrų. Man asmeniškai - vieni gražiausių žydinčių augalų.

Labai patiko sodo oranžerija. Tik nustebau, kad langai buvo praverti taip, kad buvo gan šaltoka. O augalai ten tikrai įspūdingi. Kai kurie jau remia lubas, kurios ten tikrai aukštos. Mano vaikai apakritai pasijautė kaip džiunglėse. Bėgiojo, slėpėsi. Ačiū Die, nepradėjo tų augalėlių iškasinėti ar ragauti. Nes namie pasitaiko :)

Tačiau ten, kur augalams reikalinga ypatinga priežiūra buvo tikrai karšta. O didžiausią įspūdį paliko Viktorijos ežero (Afrika) lelijų lapai.

O sūnus labiausiai veržėsi į "drugelių namą", ten irgi karšta nežmoniškai, aplinka primena torpikus, o drugeliai skraido aplink taip mikliai, kad pagauti nors vieną ir nufotografuoti - užduotis ne iš lengvųjų. Bet čia buvo mano bėdos. Sūnus aikčiojo ir džiaugėsi drugeliais, stebėjo gražias žuvytes prūdelyje, o mažasis brolis tieisog įsitaisė ant grindų ir žaidė su mašinyte. 

Žodžiu, kiekvienas rado sau veiklos. 

Beje, ten dar gyvena nuostabiai giedantis paukštelis :)

Labiausiai vaikams patiko skulptūra "Mergaitė su batu". Pasakų namelis, argi ne?  Ten užstrigom ilgam. Visi. Skulptūra pastatyta 2017 metais kaip projekto "Menas viešose erdvėse" dalis.

Iš esmės tikrai nesigailiu, kad užsukome. Jei mėgstate gamtą, domitės augalais, tikrai aplankykite.

Tiesa, kavinių čia nerasite, oranžerijoje yra tik kavos automatas, o lauke kelios kėdės.

 

WC rasite toje pačioje oranžerijoje, ir atokiau prie įėjimo. 

O iš tiesų, žinote ką, man gaila, kad atostogos baigėsi. Mielai dar aplankyčiau net tas pačias vietas, o apie naujas net nekalbu :)