Vasaros gidas: Ką pamatyti Lietuvos pajūryje?

Vasaros gidas: Ką pamatyti Lietuvos pajūryje?

Tik vakar grįžome iš atostogų Kunigiškėse, tad kol įspūdžiai dar neišblėso, skubu dalintis mūsų atrastomis lankytinomis vietomis Lietuvos pajūryje ir aplink jį. 

1. Klaipėdos zoologijos sodas - sodas įsikūręs 10 kilometrų atstumu nuo Klaipėdos (Jonušų k., Durpyno g. 52). Šiame zoologijos sode šiandien yra per 200 gyvūnų. Labiausiai mus sžavėjo lemūrai, kengūros ir tigrai. Tik mano asmeninė rekomendacija -  vykti darbo dienomis, tuomet bus mažiau žmonių ir galimybė iš arčiau apžiūrėti gyvūnus. 

*Apsilankymas čia kainuoja:

Suaugusiems – 10 €;
Moksleiviams, studentams, senjorams – 7€;
Vaikams nuo 3 iki 7 metų – 4 €

2. Vinetu kaimas - Gyvosios indėnų istorijos muziejus po atviru dangumi, kuris puoselėja Šiaurės Amerikos indėnų tradicijas vaizdingame Dangės - Akmenos upės slėnyje netoli Klaipėdos, Kretingalės seniūnijoje (Šlikių g. 63, Šlikių k. Kretingalės sen.). Kaime rasite indėnų muziejaus patalpas, tradicines palapines - tipius. Taip pat ir augintinių - naminių vištų, kalakutų, triušiukų. Yra galimybė pajodinėti žirgais, pašerti ožkytes. Kaimo teritorija itin didelė, joje netrūksta pramogų tiek mažiems, tiek dideliems. Mums labai patiko, tik rekomenduočiau su didesniais vaikais, nes su Gustu išbandėme tikrai ne visas pramogas. 

*Apsilankymas čia kainuoja:

Suaugusiems - 5,00 €diena, 1 asm.(nuo 14m.);

Vaikams-  3,00 € diena, 1 asm.(iki 5m. nemokamai);

Senjorams su negalia - 3,00 € diena, 1 asm.(su pažymėjimu).

3. Olando kepurės skardis - vienas lankomiausių gamtos paveldo objektų Lietuvoje. Šis skardis – virš jūros iškilusi 24 metrų parabolinė kopa, supustyta ant moreninio gūbrio. Olandų Kepurės kalnas yra nuolat ardomas bangų mūšos ir į pajūrį leidžiasi 16–18 metrų aukščio šlaitu. Prie skardžio įrengta apžvalgos aikštelė, suoleliai. Takas iki apžvalgos aikštelės bei edukaciniai stendai. Anksčiau kabojo supynės, tačiau dėl saugumo jau keli metai jų nebėra. Tačiau, pasivaikčioti su nerealiu vaizdu ši vieta puikiai tinka. 

4. Japoniškas sodas - unikalus ir bene didžiausias Europoje 16 ha meistro iš Japonijos (Hajime Watanabe) ir gydytojo (Šarūno Kasmausko) kuriamas Japoniškas sodas Kretingos rajone (Sodų g. 10, Mažučiai) su tūkstančiu bonsai medelių kolekcija, akmenų sodu, sakuromis, tvenkiniais, pavėsinėmis, japoniško stiliaus nameliais, kuriuose galima apsistoti bei kitomis pramogomis. Šis sodas tikrai nepalieka abejingų. Aplinka itin graži, pasijunti tarsi būtum tikrai ne Lietuvoje, o Japonijoje. Ir nors apeiti visą teritoriją mums tikrai užtruko, bet vertėjo. Būtinai užsukite ir Jūs, liksite sužavėti. 

*Apsilankymas čia kainuoja:

3,00 EUR  - Vaikams (nuo 7m. iki 15m. amžiaus);

4,50 EUR  - Senjorams, studentams ir neįgaliesiems, pateikus pažymėjimą) ;

7,00 EUR  - Suaugusiems.

5. Baltų Mitologijos parkas - parkas  puoselėja senąsias baltų (aisčių) kultūros vertybes, ugdo pilietiškumą, prisideda prie valstybės kultūrinės veiklos, skatina baltų grupės tautų ir genčių (regionų) bendravimą. Parke rasite daygybę medžio ir akmens skulptūrų bei istorijas ir legendas menančių stendų. Gaila nespėjome apeiti viso parko, nes užklupo smarkus lietus, tačiau didžiąją dalį pamatyti visgi spėjome ir mums labai patiko. 

*Apsilankymas čia kainuoja:

4 eur asmeniui;

2 eur asmeniui su pažymėjimu (moksleivio, studento, senjoro, neįgaliojo);

Nemokamai - vaikams iki 7 metų.

6. Pasaulio kraštas - arba kitaip dar vadinama -  Šventosios upė, kuri įteka į Baltijos jūrą. Čia tikrai labai gražu, prie pat upės didžiulis skardis ir miško lopinėlis, ir visai šalia upės jūra, tikras pasaulio kraštas. O ir upę nuo jūros čia skiria itin siaura vaga. Vaizdas tikrai magiškas. Vakarais čia ypač gražūs saulėlydžiai. 

7. Klaipėdos senamiestis - yra seniausia istorinė miesto dalis. Klaipėdos senamiesčiui būdingas taisyklingas gatvių tinklas, senoji fachverkinės konstrukcijos architektūra. Čia rasite įvairiausų skulptūrų, kurios jau spėjo tapti miesto simboliu. O ir vaikams pramogų vasaros metu tikrai netrūksta. 

8. Klaipėdos miesto simbolisMeridianas, tai medinis, burinis laivas pačiame Klaipėdos centre, jau senai laikomas vienu populiariausiu miesto simboliu. Laivas prišvartuotas miesto centre, kairiajame Danės krante. Prieplaukoje galima išsinuomoti vandens dviratį ar paplaukioti laiveliu, na o jeigu vandens pramogos Jūsų nedomina, prieplauka puikiai tiks ir romantiškam pasivaikščiojimui. 

9. Palangos tiltas - tikriausiai šio tilto Jums pristatinėti jau nereikia. Jeigu Klaipėdos miesto simbolis yra laivas, tai Palangos būtent šis tiltas. Na ką, palydėjome saulę ir namo.

O Jums linkiu smagių akimirkų renkantis išvyką į Lietuvos pajūrį!