VASAROS GIDAS: išskirtinis Kirkilų apžvalgos bokštas

VASAROS GIDAS: išskirtinis Kirkilų apžvalgos bokštas

29. Jul 2019, 15:49 floryte floryte

   Ką tik apsilankėme Kirkilų apžvalgos bokšte, kuris yra Biržų regioninio parko teritorijoje. Esu buvusi ne viename apžvalgos bikšte, bet šis man pasirodė - išskirtinis. Labai graži jo forma, primenanti mėnulio pjautuvą, arba - grimztančią valtį. Bokšto aukštis - 32 metrai, o viršuje yra pakankamai didelė apžvalgos aikštelė - net 30 kvadratinių metrų. Pasirodo, kad šio apžvalgos bokšto įrengimo tikslas - sudaryti palankias sąlygas lankytojams susipažinti su pagrindine šio krašto vertybe - karstinių įgriuvų reljefu. Jau vien priėjus prie šio bokšto, jo didingumas užima kvapą.

   Bandome lipti laipteliais į viršų. Jau greit šešiametė Augustė, tik šiek tiek palipusi laipteliais, apsiveja kaklą ir atsisako toliau lipti. Jai tiesiog baisu, nes laipteliai yra permatomi, ir pažvelgus žemyn, viskas, kas yra po tavimi, matosi. Tad beveik šešerių metų dvidešimt dviejų kilogramų žmogus yra užnešamas į viršų ir tokiu pat būdu nunešamas. Mamos ar tėčiai, galite ir jūs to tikėtis iš savo mažylių ar nebe visai mažylių :-).

   Toliau kylant, atsiveria nuostabus vaizdas. Ir kuo toliau, tuo gražesnis.

   Pasirodo, šie "Gipso karsto ežerėliai" dėl savitų mikroorganizmų paskelbti unikalia Europinės svarbos buveine. Tokio tipo buveinė nustatyta kol kas tik Lietuvoje. Kartais vasaros metu, susidarius tam tikroms sąlygoms, šie ežerėliai nusidažo įvairiomis spalvomis. Ežerėlių mikropasaulis - lobynas mokslininkams, tikra mikrobiocheminė laboratorija. Ežerėliuose gausu zoolpanktono, kas rodo organinės medžiagos gausumą. Karstiniuose ežeruos vyksta labai įvairūs biologiniai procesai. Dėl gipso klodų tirpimo, jų vanduo yra prisotintas klacio ir sulfato jonų. Susidaro unikalios sąlygos vystytis sierabakterėms. Sirerabakterių kolonijos gali būti matomos net plika akimi.

   Užlipus į viršų, galima pasiskaityti išsamią informaciją apie šios vietovės unikalumą.Sužinojus šią informaciją, dar kitaip pradedi žiūrėti į šią vietovę.

   Galima ir įsiamžinti, šį bei tą parašant tam specialiai sukurtoje lentoje. Kiekviename bokšto aukšte galima sustoti, pailsėti ir pasižvalgyti iš kitos bokšto pusės.

Apačioje yra įrengta tarsi amfiteatras, kur gali susėsti ir pailsėti didesnis kiekis žmonių.

   Man labiausiai patiko tai, kad ne tik iš višaus galima pasigrožėti šiais ežerėliais, bet ir aplink juos pasivaikščioti. Yra įrengti takai, net siūbuojantis tiltas per vieną iš jų. Lankytojai gali tarp ežerėlių ne tik pasivaikščioti, bet ir susėsti piknikui - įrengti stalai, suoleliai.

Gamta tokia graži, natūrali!

Radome ir štai tokių staigmenų. Tačiau tiesiog nulipome nuo tako ir tą atkarpą ėjome žole. Suprantama, kad mediniai takeliai nėra amžini, ir tikėtina, kad sulūžo ką tik, tad nespėta sutaisyti.

Apžvalgos bokšto infrastrukūra pritaikyta lankytojams: yra aikštelė automobiliams, WC, galimybė atsigaivinti gėrimais, ledais, o išalkusiems - net užkąsti. Bokšto lankymas - nemokamas.

Žuvienė ir rupių miltų blynai su spirgučių padažu - buvo ne tik sveika, bet ir labai skanu. Nudžiugino ir nustebino, kad šiame namelyje ant ratų prekiavo ne fri bulytėmis, bet Kirkilų bendruomenės unikaliais patiekalais. Žinoma, būtų dar smagiau, jei patiekalų asortimetas būtų platesnis.

   Netikėtai radau net paties Makaliaus apžvalgos bokštų Lietuvoje įvertinimą: https://www.makaliauslietuva.lt/ka-veikti-lietuvoje/apzvalgos-bokstai-lietuvoje/

    Kadangi dar nebuvau Birštono apžvalgos bokšte, tai Kirklių bokštui kol kas skiriu pirmąją vietą - už neįprastą formą ir tai, kad ne tik nuo bokšto, bet ir aplinko bokštą galima tiek pamatyti, sužinoti ir tiesiog pasigrožėti!

Visiems rekomenduoju apsilankyti Kirkilų apžvalgos bokšte(Biržų rajonas, Kirkilų kaimas)!

jaldija jaldija 29. Jul 2019, 18:20

O taip, savo neįprasta ir orginalia forma manau pranoksta ir aukščiausią bokštą Lietuvoje.
Mums irgi šis bokštas paliko įspūdį, todėl šią vasarą tyrinėdami Biržų kraštą neatsispyrėm į jį neįkopę, na tai kas, kad jau esam buvę praeitą vasarą.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 29. Jul 2019, 16:58

O taip, pro Karvės olą man pakeliui namo į gimtąjį kaimą, tai ji ne karto aplankyta, ten karstinių įgriuvų daugiau yra 😀 Aplankykite ne tik Biržų pilį, bet ir Astravo dvarą: http://www.visitbirzai.lt/lt/astravo_dvaras 😀 Pastarajam irgi gal dešimt metų ar daugiau nesilankiau

floryte floryte 29. Jul 2019, 16:04

O, kaip faina, Egle, - mes beveik kraštietės - mano gimtasis mokyklos laikų kraštas - Rokiškis :-). Dar ir Biržų pilį su Širvėnos ežeru, Karvės olą verta aplankyti (tik mokyklos laikais buvau). Šįkart nebespėjome- bus kita proga sugrįžti :-).

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 29. Jul 2019, 15:56

Kaip fainai! Geda paciai, kad dar ten nebuvau, Birzai - mano mokyklos laiku miestas 😀