VASAROS GIDAS: Dūkštos pažintinis takas

VASAROS GIDAS: Dūkštos pažintinis takas

28. Aug 2020, 14:31 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Maršruto pradžia visiškai šalia jau spėjusio išpopuliarėti Dūkštų ąžuolyno pažintinio tako, arba atvykus į automobilių stovėjimo aikštelę iš Buivydų pusės.
Maršruto ilgis - 5 km
Laikas - ~ 3 valandos.

Takas pasitiko mus vaišėmis!


Dūkštos pažintinis takas laikomas vienu sudėtingiausių, daug fizinių jėgų reikalaujančiu, tačiau pačiu įdomiausiu Neries regioninio parko maršrutu, kuriuo tikrai verta keliauti. Tiesa pasakius, turbūt viskas priklauso nuo fizinio pasiruošimo. Vyresni vaikai tikrai įveiks, o paskui gerai miegos, bet mažiukai pavargs. Mums mažėlį teko nemažai nešti. Bet bendrai tikrai patiko pasivaikščiojimas šiuo taku.

Nuoroda į apleistą Bradeliškių malūną.

Prieš daug daug metų Lietuvoje tirpstantys ledynmečio vandenys pragraužė žemę, sukurdami nepakartojamo grožio lietuvišką kanjoną – Dūkštos upelio slėnį.

Miškingas ir vingiuotas slėnis tapo namais ne tik retoms augalų ir gyvūnų rūšims, bet ir unikaliems praeities liudytojams - piliakalniams. Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai bei piramidę primenantis Karmazinų alkakalnis - tai ir bus ta sportinė dalis. Po šio pasivaikščiojimo tikrai jaučiau kojas. Na o jei ketinate keliauti su vežimėliais, rinkitės lengvesnį taką. Paprasčiausiai bus per sunku tampyti vežimėlį po kalnus, ir pravažiuoti ne visur pavyks.

Keliaudami taku galėsite aplankyti ne tik piliakalnius, bet ir užkopti į dvi aukštas atodangas, išvysti storiausią apylinkėse Šventąjį Daubų ąžuolą bei pasigrožėti puikia Neries slėnio panorama, atsiveriančia nuo Ąžuolų kalno regyklos: didžiuliai rieduliai upėje, seni ąžuolai, kur ne kur namų stogai.  Prie kiekvieno lankytino objekto Jūs rasite informacinius stendus, kuriuos paskaitę galėsite gauti daugiau žinių apie šią vietovę.

Kadangi šlaitai maršrute tikrai statūs, tai keliauti reikės atsargiai, itin saugant mažuosius, kad iš smalsumo nenusiristų žemyn.
Bet jei mėgstate ne tik ramius pasivaikščiojimus, bet ir sudėtingesnius žygius, tikrai rekomenduoju.