Vasaros gidas: Absurdo muziejus - turime ir tokį..

Vasaros gidas: Absurdo muziejus - turime ir tokį..

21. Aug 2014, 00:15

Viliaus Orvido gimtinės sodyba–muziejus yra Kretingos r. sav. teritorijoje, Imbarės sen., Gargždelės k. Muziejus sukeliantis dviprasmiškus jausmus.. kaip supratau, ne tik man. Muziejus jau nuo seno vienų vadintas pasauliniu meno šedevru, kitų – absurdo muziejumi.

Šitą muziejų lankiau dar būdama moksleivė. Pamenu jau tada jis kėlė.. keistas.. emocijas.

Sodybą prieš daugelį metų pradėjo kurti Kazimieras Orvidas, iš savo tėvo Jono Orvido perėmęs akmentašio amatą. Vėliau šiai akmenų karalijai sodybos–misterijos turinį suteikė Kazimiero sūnus vienuolis pranciškonas, skulptorius Vilius Orvidas. Muziejaus eksponatai – įvairiausio dydžio, formų akmenys, medžiai, žemės ūkio padargai. Sovietmečiu buvo grąsinama sodybą sunaikinti, bet Orvidas sugebėjo ją išsaugoti. Apie 1985 m. Orvidų sodyba įtraukta į lankytinų Žemaitijos vietų sąrašą, vėliau – į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. 2009 m. Orvidų sodyba–muziejus pripažinta Lietuvos nacionaline vertybe nominacijoje „Reiškinys, garsinantis Lietuvą“.

20140821000012-61371.jpg

Stende prie įėjimo į sodybą, rašoma, kad Vilius Orvidas sunkiai sirgo. Buvo labai dievobaimingas ir pamaldus, tikėjosi, kad tai jam padės išgyti. Tai labai akivaizdu žvelgiant į eksponatus. Labai daug religinės tematikos objektų, įvairiausių kryžių, sakralinės reikšmės tekstų. Tiesą sakant, man buvo.. šiek tiek šiurpoka :)

Didžiulis rožančius iš akmenų:

20140821000147-29859.jpg

20140821000217-40770.jpg

20140821000305-19853.jpg

20140821000340-46193.jpg

Norint patekti į centrinę sodybos dalį, reikia pralįsti pro žemus akmeninius vartus, apie 130 cm aukščio angą, paliktą po didele akmenų krūva. Kai kažkas paklausė V. Orvido, kodėl toks menkas įėjimas, jis atsakė: „Lai žmonės nusižemin...“. Hm.. ką čia bepridursi :)

20140821000604-89883.jpg

Kiek pamenu, anksčiau buvo galima daug kur užlipti, įlysti – vaikams įdomu. Jie tikrai nesidomi kas čia ir kodėl :) Dabar daug kur pakabinti užrašai „NELAIPIOTI“. Tiesą sakant, man būtų nedrąsu lipti ant akivaizdžiai patręšusio medžio, ar bet kaip (o gal kaip tik ypatingai) sudėtų didžiulių akmenų.  Sūnus aišku nesitvėrė savam kaily, kaip jam knietėjo palaipioti, bet kai paaiškinom, kad tai gali būti pavojinga – apsiramino. Be abejo ir susidomėjimo nebeliko :)

Įėjus į  parką, visai netoli, stovi didžiulis varpas, kurį galima paskabinti. Su vyru juokėmės ir skaičiavom kiek dar lankytojų po mūsų atėjo, nes nė vienas nepraeina pro šalį nepaskambinęs :)

20140821000752-21057.jpg

Nežinau, gal dėl to, kad pasitaikė niūri, lietinga diena, o gal dėl to, kad puoselėjau per didelius lūkesčius, bet man ši vieta nepatiko.. Netgi, kaip jau sakiau, kėlė šiurpą :) Taigi tiesiog užsidėjom pliusiuką, kad aplankėm Lietuvos nacionaline vertybe pripažintą muziejų.

Beje, bilietas suaugusiam kainuoja 8 Lt, vaikui – 4 Lt, ikimokyklinio amžiaus vaikui – nemokamai.  Ir kaip juokingai atrodė kasininkė kelis kartus perklaususi „o jam kiek metų“, „o jis dar į mokyklą neina“.. panašu, kad tų 4 Lt jiems labai reikia. Ir dar.. jei norėsite lankstinuko su sodybos istorija, jis jums kainuos 2 Lt :) Reikia pasakyt, kad lankytojų buvo visai nemažai.. Kartu su mumis įėjo belgų šeimyna su dviem vaikais, po mūsų suskaičiavom bent 4 kartus suskambėjusį varpą :) O diena toli gražu buvo ne pati gražiausia pasivaikščiojimams..

 

Išvažavę iš Orvidų sodybos pasukome į Mosėdį, į akmenų muziejų. Kol atvažiavome, mūsų abi atžalos ėmė ir užsnūdo.. už lango lijo lietus :) Neleido man mamos širdis žadinti taip skaniai įmigusių mažylių :)

Pasitarę su vyru nusprendėme, kad per 4 metus turbūt labai smarkiai ten niekas nepasikeitė. Tad tiesiog prasukome pro šalį pasigerėję keliais eksponatais esančiais už muziejaus ribų.

O tie kas dar nebuvo šiame muziejuje - rekomenduoju. Dalis ekspozicijos yra lauke, didžiuliame parke,o kita dalis viduje. Vidaus ekspozicijoje sužinosite:

  • kaip ledynas atnešė riedulius, kaip ir iš kur pradeda judėti ledas, kaip judantis ledas neša riedulius, kaip kaupiasi atnešti rieduliai ledynui tirpstant. Kokią Europos dalį buvo užklojęs ledynas, didžiausio apledėjimo Europoje ribos, iš kur ledynai atnešė riedulius. 
  • dėl ko ir kaip juda kontinentinės plokštės, kokios kontinentinės plokštės sudaro dabartinį Žemės paviršių.
  • kaip susidarė uolienos
  • metamorfinės uolienos, kaip keičiasi uolienos dėl didėjančios temperatūros ir slėgio, kaip ir kur susidaro metamorfinės uolienos
  • žemės evoliucija ir gyvų organizmų atsiradimas

Galėsite apžiūrėti:

  • žmogaus organizme susidariusius akmenis (tulžies,šlapimo pūslės ir inkstų akmenys)
  • vertingas ir unikalias mineralų kolekcijas

Lauko ekspozicijoje taip pat yra ką pamatyti. Girnos, akmeniniai laiptai, takai, grindiniai, tilteliai, atraminės sienelės, stalai, skulptūros - visa tai lankytojams rodo, kaip akmuo buvo, yra ir gali būti naudojamas. Muziejaus lauko ekspozicijoje yra apie 200 didelių riedulių. Visi jie į Lietuvą kartu su ledynais atslinko iš Suomijos, Suomijos įlankos, Alandų salų, Botnijos įlankos ir Švedijos.

Bilietų kainos:

  • suaugusiems asmenims  - 8 Lt;
  • Moksleiviams, studentams, senjorams  - 3 Lt ( pateikus pažymėjimą);
  • Neįgaliesiems ir vienam jį lydinčiam asmeniui įėjimas nemokamas (pateikus pažymėjimą arba grupei pateikti prašymą su vardiniu lankytojų sąrašu);
  • Ikimokyklinio amžiaus vaikai muziejų lanko nemokamai;

 

Atradau keletą mūsų, prieš 4 metus, darytų fotografijų:

20140821001324-10348.jpg

20140821001403-88311.jpg

 

Nors vasara jau grumėdama ir žaibuodama  atsisveikina, vistiek pasimėgaukime paskutinėmis galimybėmis pakeliauti :)

Smagių kelionių!!!


Gintarep Gintarep 21. Aug 2014, 00:33

super 😀 mes irgi aplankeme 😀