VASAROS BLOGAS: Su Joninėm!!!  :)

VASAROS BLOGAS: Su Joninėm!!! :)

24. Jun 2018, 11:46 ODISEJAaa ODISEJAaa

Sveikiname Jonus ir Janinas! :)

Smagios šventės visiems.

20180624114036-30176.jpg

Simbolių reikšmė

  • Vartai: jie skiria profanišką ir sakralųjį pasaulius, todėl dažnai saulėgrįžos metu ant aukščiausios gyvenvietės vietos yra statomi mediniai vartai. Jie puošiami įvairiomis gėlėmis ir augalais. Įėję pro tuos vartus, žmonėstampašventės dalyviais.
  • Ugnis: ant aukuro uždegama ugnis, kuri simbolizuoja moralinį apsivalymą. Aukurui bedegant pasidžiaugiama atliktais darbais, išsakomos ateities viltys, lūkesčiai. Laužas simbolizuoja sveikatą ir laimę šeimyniniame gyvenime, todėl per laužus šokinėja ir jauni, ir seni.
  • Saulė: buvo tikima, kad saulėgrįžos metu mitologizuota saulė iš savo rūmų išvažiuoja su sidabro, aukso ir deimanto arkliais pas savo vyrą mėnulį. Šio įspūdingo reginio žmonės eidavo stebėti į specialias medines ar akmenines stebyklas. Saulė gali suteikti šviesos derliui, bet gali jį ir sunaikinti, todėl jai buvo meldžiamasi, kad derlius sėkmingai išaugtų. Taip pat jai dėkojama už šilumą, šviesą, prašoma jos kuo daugiau šviesti.
  • Rasa: gyvybės simbolis. Kuo didesnė rasa buvo šventės rytmetį, tuo geresnio derliaus buvo galima tikėtis. Ji turi gydomųjų galių, todėl žmogus, ryte nusiprausęs rasa, pasijunta žvalesnis, o jo veidastampaskaistus. Taip pat rasa prausiasi ligoniai, kurie tikisi pasveikti.
  • Vainikas: nemirtingumo ir meilės simbolis. Vainikus iš gėlių dažniausiai pina merginos. Ąžuolo lapų vainikai, simbolizuojantys stiprybę, buvo pinami ir dovanojami Jonams ir Janinoms arba kabinami ant varduvininkų namo durų. Kai kuriose gyvenvietėse buvo paprotys, nupintą vainiką padėti kryžkelėje: žmonės tikėjo, kad atlikę šį darbą, gali susapnuoti savo ateitį.
  • Paparčio žiedas: jo ieškoti gali tik drąsus žmogus, kadangi manoma, kad paparčio žiedą saugo raganos. Miško gilumoje suradus papartį, po juo reikia patiesti nosinaitę ar skarelę, aplink jį apibrėžti ratą šermukšnine lazda, padėti indą su šventintu vandeniu, uždegti žvakę ir melstis. Radinį patariama, prasipjovus ranką, įsikišti po oda, kad nepasimestų. Paparčio žiedo ieškoma vidurnaktį, svarbu, kad aplink būtų kurtinanti tyla.

20180624114100-21061.jpg

Mes nešventėme,bet pasipuošėme ta proga vistiek.:)

20180624114122-57584.jpg

                                              :) :) :)

ODISEJAaa ODISEJAaa 25. Jun 2018, 08:10 floryte

Taip😉

floryte floryte 24. Jun 2018, 21:04

Smagumėlis tas vainikėlių pynimas👍😉

ODISEJAaa ODISEJAaa 24. Jun 2018, 20:11 jaldija

Ačiū😉

jaldija jaldija 24. Jun 2018, 20:01

nerealiai gražios gėlių mergaitės👍👍👍
Lietuvaitės😍😍😍