Vaisių ir daržovių alternatyva skubantiems – sultys ir glotnučiai

Vaisių ir daržovių alternatyva skubantiems – sultys ir glotnučiai

19. Dec 2015, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sveikos gyvensenos šalininkai puikiai žino, jog vaisiai ir daržovės – svarbiausias dienos maistas, aprūpinantis organizmą būtiniausiais vitaminais. Per dieną rekomenduojama suvartoti 5 vaisių ir daržovių porcijas, kurių viena gali tapti sultys ir glotnučiai. Tačiau  „Millward Brown“ instituto atliktos apklausos duomenimis, vos 28,85 proc. gyventojų mano, jog perdirbtų vaisių produktai gali būti alternatyva šviežiems vaisiams ir daržovėms tiek vaikams, tiek suaugusiems. 

Vaisius ir daržoves kasdien valgo mažiau nei trečdalis mokinių. Tai parodė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos atlikto tyrimo apie vaisius ir daržoves moksleivio valgiaraštyje rezultatai. Vaisių kasdien valgo 21,1 proc. berniukų ir 27,1 proc. mergaičių, o daržovių – 24,9 proc. berniukų ir 29,6 proc. mergaičių. Vyresnio amžiaus mokiniai vaisių ir daržovių valgo rečiau nei jaunesnio amžiaus. Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, per dieną reikėtų suvartoti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, padalintų į 5 porcijas.  

„Millward Brown“ instituto atliktos apklausos, surengtos vykdant kampaniją „Sultys ir glotnučiai“ – SMART formos vitaminai“, respondetai pripažįsta, jog jų šeimos suaugusių ir vaikų mityboje yra nepakankamas kiekis vaisių ir daržovių. Taip mano 41,6 proc. gyventojų. Pakeisti vieną iš penkių vaisių ir daržovių dienos porcijų specialistai rekomenduoja iš jų pagamintomis sultimis ir glotnučiais, kuriuos itin patogu neštis į darbą ar į mokyklą. 25,7 proc. gyventojų mano, jog sultys gali pakeisti vaisius ir daržoves, o 32 proc. mano, jog vaisius ir daržoves gali pakeisti vaisių ir daržovių glotnučiai.  

 20151218161349-48465.jpg

Apžvelgiant apklausos duomenis pastebima, kad vis dar gajus mitas, jog sultyse yra daug cukraus ir kitų pridėtinių medžiagų, kuris skatina gyventojus atsisakyti šios vaisių ir daržovių alternatyvos. Net 88,7 proc. gyventojų mano, kad sultyse yra cukraus, o 90 proc. mano, kad jose gausu konservantų. Tačiaunaudoti konservantus gaminant bet kokios rūšies vaisių ar daržovių sultis draudžia įstatymai. Sultys gali būti išlaikomos ilgiau tik naudojant tokius natūralius metodus, kaip pasterizacija. Tai natūralus būdas išsaugoti sultis jas kaitinant, kurį plačiai naudoja ir namų šeimininkės. Šio proceso metu bakterijos ir kiti mikroorganizmai yra sunaikinami, o skonis bei maistinės savybės išlieka. Kiekviena pasterizacijos stadija yra kontroliuojama, todėl ir parduodamos sultys ir glotnučiai yra aukščiausios kokybės. 

Sulčių gamyba yra griežtai reglamentuojama, todėl sultys pasižymi kokybe ir saugumu.  Vaisių sultys iš koncentrato ruošiamos naudojant tinkamus procesus, kuriais išlaikomos pagrindinės tipinių sulčių iš tų vaisių, iš kurių jos pagamintos, fizinės, cheminės, juslinės ir maistinės savybės.  

* 2015 m. kovo–balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown“ institutas.  

20151218161419-64323.jpg

 ### 

Kampanija „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ finansavimas remiamas Europos Sąjungos ir Lenkijos Respublikos bei  Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo fondo lėšomis. Daugiau informacijos apie smart vitaminus, taip pat patarimus, kaip vaikų mitybą papildyti vaisiais ir daržovėmis, rasite adresu visit www.sultysirglotnuciai.eu ir Facebook profilyje www.facebook.com/Būk-SMART 

Nacionalinė sulčių gamintojų sąjunga (KUPS) yra pramonės organizacija, apimanti sulčių gamintojus ir kitus subjektus, tiesiogiai bendradarbiaujančius su sulčių pramone. Nuo 1993 m. sąjunga atstovauja pramonės šakai Lenkijos ir ES iniciatyvose, bendradarbiaudama su mokslo institucijomis, laboratorijomis ir vietos bei tarptautinėmis pramonės organizacijomis. Organizacija taip pat dirba vartotojų labui, administruodama „Savanorišką kontrolės sistemą“, kuria siekiama tiekti tik aukštos kokybės sulčių produktus.  

Be to, KUPS užsiima reklamine ir švietėjiška veikla, kuria skatina sveikos mitybos įpročius, įskaitant ir penkių daržovių bei vaisių porcijų, kurių vieną gali pakeisti stiklinė sulčių, idėją.  

Daugiau informacijos apie KUPS rasite adresu www.kups.org.pl