V.Kurpienė: "Svarbiausia – geras tėvų pavyzdys"

V.Kurpienė: "Svarbiausia – geras tėvų pavyzdys"

25. Mar 2014, 11:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ar daug tėvų galėtų pasigirti tuo, kad jų vaikai valgo viską, kas patiekiama? Greičiausiai tokių būtų mažuma. Tėvai dažnai skundžiasi, kad vaikai nenori valgyti „normalaus“ maisto. Kur reikia ieškoti tokio vaikų elgesio priežasčių? Kaip vaikus įpratinti valgyti sveiką maistą? Apie tai  kalbamės su sveikos mitybos specialiste, "Sulieknėk sveikai" įkūrėja,  Vaida Kurpiene. 

- Kaip manote, kokios yra vaikų nenoro valgyti sveiką maistą priežastys?

- Pirmiausia, į ką atkreipčiau dėmesį – tai netinkamas vaikų mitybos režimas, kurį suformuoja patys tėvai. Pastebėjau, kad vaikai nuolat užkandžiauja jogurtais, varškytėmis ar dar blogiau –saldumynais. O vėliau iš tėvų girdžiu, kad vaikai nevalgo „normalaus“ maisto. Nieko keisto, kad nevalgo. Per visą dieną užkandžiaudami vaikai suvartoja pakankamai kalorijų, todėl jiems vėliau ir nesinori valgyti. Taip pat tėvai dažnai pamiršta, kad sultys irgi yra maistas ir jose nemažai cukraus, o jas vaikai dažnai geria. Nors daug sveikiau būtų vaikus įpratinti gerti vandenį. 

Taigi, manau, kad tai yra esminės priežastys, kodėl tėvams atrodo, jog vaikai neturi apetito. Beje, sultis pakeisti į vandenį nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tiesiog reikia mažinti sulčių koncentraciją gėrime ir taip palaipsniui pereiti prie vandens. Visgi svarbu žinoti, kad keičiant vaikų mitybą negalimi jokie drastiški veiksmai. Viską reikia daryti palaipsniui.

- Tyrimai rodo, kad vaikai valgo per mažai daržovių, užkandžiams vietoj vaisių dažniau renkasi saldumynus. Kaip siūlytumėte ugdyti tėvams vaikų sveikos mitybos įpročius?

- Svarbiausia – geras tėvų pavyzdys, nes būtent tėvai moko ir įdiegia vaikams mitybos įpročius. Jeigu tėvai užkandžiauja saldumynais, o vaikui liepia jų nevalgyti, nieko keisto, kad vaikas nesupranta kodėl tėvams galima valgyti saldumynus, o jam ne. Nesvarbu, kokio amžiaus yra vaikai – ar 4 metų ar 14 m. Jeigu vaikai gyvena kartu su tėvais, anksčiau ar vėliau perima jų valgymo įpročius. Vienintelis dalykas, kurio siūlyčiau vengti – tai vertimas kažką daryti. Daug svarbiau yra rodyti gerą savo pavyzdį ir skatinti vaikus ragauti. 

- Tad kaip įpratinti vaikus prie „teisingos“ mitybos?

Natūralu, jog jeigu vaikas nevalgydavo daržovių, jų per vieną dieną nepamėgs. Tačiau kaip ir minėjau, geras tėvų pavyzdys, kantrybė ir skatinimas ragauti įvairias daržoves ir vaisius tikrai palaipsniui duoda teigiamų rezultatų. Dar vienas mano patarimas: atkreipkite dėmesį, kokios spalvos vaikui patinka ir pradžiai siūlykite jo mėgstamų spalvų daržoves. 

- Kiek vaisių ir daržovių kasdien turėtų suvartoti vaikas, kad gautų pakankamai organizmui reikalingų medžiagų?

- Reikiamas vaisių ir daržovių kiekis priklauso nuo vaiko amžiaus. Negalima sulyginti mažiems vaikams ir paaugliams rekomenduojamos vaisių ir daržovių paros normos, bet manau, jog svarbiausia orientuotis ne į kiekį, o kad vaikai išvis pradėtų valgyti vaisius ir daržoves. 

Šioje vietoje reikšmingas tiek tėvų, tiek ir visuomenės vaidmuo. Svarbu informuoti žmones apie vaisių ir daržovių naudą. Džiugu, kad prekybos tinklas „Iki“ ėmėsi misijos informuoti visuomenę apie sveikos mitybos svarbą. Vykdydami vaisių ir daržovių šviežumo kampaniją jie tuo pačiu šviečia visuomenę apie sveikos mitybos naudą.

- O kaip vaikus sudominti, pavyzdžiui, daržovėmis?

- Reikia pagalvoti apie maisto pateikimą. Kadangi maži vaikai dažniau mėgsta valgyti be įrankių, tai jiems geriau daržoves pateikti supjaustytas šiaudeliais ar smulkiai tarkuotas. Taip pat visai maži vaikai dažnai pavargsta daug kramtydami. Tad jiems labiau tinka smulkintos ar vandeningos daržovės. Taip pat pastebėjau, kad dažniausiai vaikai mėgsta orkaitėje ant grotelių kepintas daržoves. Mano manymui, visi vaikai gali įprasti valgyti vaisius ir daržoves, jeigu tik mato gerą tėvų pavyzdį.

- Nuo kokių daržovių rekomenduotumėte pradėti?

- Siūlyčiau pradėti vaikus pratinti prie saldesnių daržovių, tokių kaip saldi raudonoji paprika (pastarosios netinka vaikams iki 3 metų) ar morkų, o vėliau pasiūlyti išmėginti ir kitų daržovių. Taip pat, kaip jau minėjau, labai svarbu mitybos režimas ir siūlymas ragauti. Dažnai mamos daro klaidą ir bijodamos, jog vaikas liks nevalgęs, leidžia jam užkandžiauti netinkamu metu. Pavyzdžiui, kai vaikas nevalgo pietų ir pakyla nuo stalo mama už kelių minučių iš šaldytuvo ar spintelės ištraukia sūrelį, riestainį ar panašų saldų užkandį ir duoda jį vaikui. Tuomet ilgainiui vaikas nenori valgyti pietų, nes žino, kad greit gaus saldumyną. 

- Kokias tėvų klaidas dar įvardintumėte? 

- Pavyzdžiui, likus mažiau nei valandai iki pietų, vaikams duodama ko nors užkąsti ar atsigerti sulčių. Net pavadinčiau tai ne klaida, o tėvų silpnybe.  Dar viena dažnai pasitaikanti klaida – tėvai liepia vaikams valgyti naujus, jiems neįprasto skonio patiekalus, nors pirmiausia reiktų vaikui tik parodyti, kaip jį valgo tėveliai, leisti jo paragauti ir tik tuomet prie naujo skonio pratintis po truputį. 

Geras pavyzdys galėtų būti mano ketverių metų dukra. Ji mėgsta įvairiausią maistą, bet iki trijų metų griežtai atsisakydavo lęšių – matyt, kaip ir kitiems vaikams, nepatiko išvirtų lęšių spalva. Kartą parodžiau jai nevirtus skaldytus lęšius, o jie yra nuostabios oranžinės, mergaitiškos, spalvos ir dukra nuo to karto juos pamėgo. Taigi, kartais reikia pasitelkti mažas gudrybes, kad vaikas pamėgtų vieną ar kitą daržovę bei vaisių.

- Ir pabaigai –  kada gi svarbiausia pradėti formuoti vaikų sveikos mitybos įpročius, kad jie liktų visam gyvenimui?

- Kai tik vaikas pradedamas maitinti, o kitaip tariant – kuo anksčiau tuo geriau. Ir svarbu, kad, nusprendę keisti savo ar mitybos įpročius, darytumėte tai pamažu, tuomet nauji sveikos mitybos įpročiai išliks ilgam.