Tortų karai arba kaip gi įveikti tą veidrodinę glazūrą?

Tortų karai arba kaip gi įveikti tą veidrodinę glazūrą?

13. Nov 2019, 14:41 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

 Man patinka  kepti tortus mūsų šeimos šventėms, ir dekoruoti juos irgi patinka. Kreivai, šleivai, bet savaip ir su meile.
Tortas sūnaus gimtadienio šventei nesigavo idealus, bent jau kosminę išvaizdą įsivaizdavau kiek kitaip, bet turbūt pasirinkau ne tas spalvas.
 Vis dėlto veidrodinė glazūra, anksčiau kėlusi paniką, dabar nebeatrodo tokia baisi :)
Receptas:

Biskvitas:
130 g miltų
1 a.š. kakavos miltelių
1/3 a.š. druskos
5 kiaušiniai
150 g cukraus

Sausus produktus sumaišome, kiaušinius išplakame su cukrumi iki putų. Supilame į miltus, vėl gerai išmaišome ir kepame apie 30 minučių, bet patariu tirsiog tikrinti su smeigtuku. Iš šio kiekio man išėjo tik du lakštai biskvito. Tad skubiai kepiau dar vieną biskvitą, tik jau pagal savo pyragų receptą. Tad kiti du lakštai gavosi šviesūs, be kakavos. Bet turėkite omeny, jei jūsų tortas didesnio skersmens arba aukštesnis, darykite dvigubą porciją. Maniškis 16 cm, nors originalus receptas teigė, kad tinka 20cm tortui.

Kremas:
300 ml riebios grietinėlės
300 g juodojo šokolado
Grietinėlę užverdame, užpilame sulaužytą gabalėliais šokoladą, uždengiame ir paliekame penkioms minutėms. Paskui išmaišome, kad ištirptų šokolado likučiai ir 40čiai minučių atidedame į šaldytuvą. Kai jau surinkinėsime tortą, kremą reikės išpalkti. Jis pašviesės, taps purus ir jo masė padvigubės. Užteks ir pertepimui ir viso torto padengimui ( maniškio skersmuo 16 cm).

Sirupas biskvitui sulaistyti:
130 ml vandens
150 g cukraus
1 a.š. tirpios kavos
Vandenį sumaišome su cukrumi, užverdame. Ištirpus cukrui dedame tirpios kavos. Paliekame vėsti. Laistome biskvitą tada, kai jau surinkinėjame tortą: biskvitas - sirupas - kremas, tada kitas biskvitas - sirupas - kremas.

Sutepus visą tortą , likusiu kremu tepame torto kraštus ir viršų, išlyginame su specialiu įrankiu, bet na, juos turi dažniausiai konditeriai, tad galima lyginti mentele arba peiliu.
Tada tortas keliauja į šaldytuvą minimum 4 valandom. Galima ir nedaryti jokios glazūros. Puošti vaisiais, saldainiais ar kuo tik norisi, arba paprasčiausiai užlieti tirpinto šokolado.


Veidrodinė glazūra:
100 ml vandens
15 g želatinos
Želatiną beriame į vandenį, paliekame bringti, nemaišome.
100 ml vandens
200 g cukraus
200 g gliukozės sirupo arba invertinio sirupo
200 g baltojo šokolado
140 g kondensuoto pieno
Maistinių dažų ( mėlynų, raudonų, violetinių)
Vandenį, sirupą ir cukrų supilame į puodą, išmaišome, leidžiame užvirti.

Nukeliame nuo vyryklės. Leidžiame šiek tiek pravėsti. Tada supilame ant šokolado gabalėlių su kondensuotu pienu. Supilame ištirpusią želatiną. Viską išmaišome blenderiu. Kelis kartus prakošiame pro sietelį, kad neliktų oro burbuliukų. Nors jų vis tiek liks, garantuotai! ?


Tada daliname glazūrą į tris-keturias dalis. Viena jų šiek tiek didesnė už kitas - pagrindinė bazinė spalva. Mano atveju mėlyna, nors manau reikėjo violetinės ar net juodos.
Į kiekvieną dalį dedame norimos spalvos dažų. Atvėsiname iki darbinės temperatūros.
Priklausomai nuo šokolado rūšies parenkama tinkama darbo su glazūra temperatūra nuo 29 iki 36°: kuo didesnis kakavos sviesto procentas, tuo aukštesnė  temperatūra (žemiausia temperatūra - baltam šokoladui, aukščiausia temperatūra - juodam šokoladui).


Tada paeiliui supilame pagalbines spalvas į pagrindinę, bet nemaišome. Ir imame pilti ant gerai užšaldyto torto. Aš keturias valandas laikiau kameroje. Ir galiu paneigti mitą, kad glazūrą galima pilti tik ant musinių tortų arba sviestinio kremo. Pavyko ir ant šio kremo iš šokolado ir grietinėlės. Tik tortas turi būti tikrai labai šaltas. Kažkada jau mėginau gerai neatvėsinus, kremas ištirpo ir nuplaukė sų visa glazūra... :)


Nepamirštame papuošimų

Geriausia valgyti sekančią dieną. Skanaus!

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 13. Nov 2019, 16:14

Ačiū! Na, sugebėjimai net labai vidutiniai ? bet noras yra. Svarbiausia, pabandyti 😀

Dovileab Dovileab 13. Nov 2019, 15:43

Aš negaliu atsistebėti jūsų sugebėjimais ir užsidegimu kažką vis pasidaryti pačiai. Šaunuolė ?!

Kristina B. Kristina B. 13. Nov 2019, 15:19

Dailus!