Teisininkė Justina: kiekvieną dieną turi stengtis, kad santykiai būtų geresni

Teisininkė Justina: kiekvieną dieną turi stengtis, kad santykiai būtų geresni

27. May 2015, 12:08

32-ejų teisininkė Justina Kučinskė – laimingai ištekėjusi mama, auginanti metų ir dviejų mėnesių sūnų. Be to, vadovauja įmonei. Po sūnaus gimimo Justina nusprendė nebegrįžti į darbą advokatų kontoroje, kurioje praleido septynerius metus, ir įsteigė startuolį Skiriuosi.lt – sistemą, leidžiančią besiskiriančioms poroms gauti kvalifikuotą teisinę pagalbą skiriantis.

Justina, nusprendei kurti gana netradicinį verslą – tvarkyti skyrybų dokumentus internetu. Kaip ir kada gimė tokia idėja? Kaip atsirado Skiriuosi.lt?

Aš ir anksčiau daug dirbau su skyrybomis – tiek rengdavau dokumentus, tiek atstovaudavau teisme. Dirbdama pastebėjau, kad rinkoje yra veikiančių subjektų, kurie paslaugas teikia gana neetiškai. Netgi yra tokių, kurie šeimos iširimą reklamose vaizduoja kaip džiugų įvykį – toks nejautrus požiūris man visai nesuvokiamas. Liūdniausia, kai žmonės, jais pasitikėdami, sumoka pinigus, o po to nusivylę paslauga kreipiasi į kitus teisininkus ar advokatus – tai reiškia, kad jie moka dvigubai. Arba supranta, kad gavo nekokybišką paslaugą tik daug vėliau, kai ką nors pakeisti tampa itin sunku. Juk žmonės skirdamiesi į teisininką kreipiasi ne tik dėl to, kad išsiskirtų, bet ir kad tos skyrybos neturėtų neigiamų pasekmių vėliau. Tuo metu, kai sprendžiamos santykių problemos, žmonėms gal ir neatrodo svarbu, kas ir kaip bus padaryta, svarbu išsiskirti ir pradėti naują gyvenimą. Tačiau, pavyzdžiui, besiskirdama sutuoktinių pora pasidalija butą, kuriame gyvena, per pusę, jiems atrodo, kad išsprendė problemą, tačiau ta problema tik nukeliama toliau – po to dar daug metų leidžiama kartu po vienu stogu ir tie du žmonės iš tikrųjų trukdo vienas kitam laimingai gyventi. Aš ir norėjau sukurti paprastam žmogui prieinamą paslaugą, kuri kainuotų pakankamai nedaug, tačiau būtų kokybiška, orientuota į kiekvieną individualų asmenį, būtų individualiai sprendžiamas kiekvienas skyrybų atvejis. Siekiau suburti kolektyvą, jį apmokyti, kad dirbtų pagal tą moralinį standartą, kurį aš taikau pati sau.

Kaip supratau, tos priežastys, kurias išvardijai, ir paskatino imtis verslo būtent skyrybų dokumentų rengimo srityje?

Taip, man labai padėjo vyras – mudu ir sukūrėme koncepciją, kokia paslauga turėtų būti. Norėjome į rinką įvesti inovatyvią paslaugą, todėl Skiriuosi.lt teisininkai skyrybų dokumentus rengia, duomenis iš klientų renka telefonu ir internetu. Paieškojus galima rasti teisinių įmonių, dirbančių tokiu pačiu principu, tačiau jos atsiunčia šablonus, kuriuos klientas turi pats užpildyti – jis negauna konsultacijų ir kartu kokybiškos paslaugos, kuri jam yra reikalinga. Juk į mus kreipiasi ne teisininkai, todėl besikreipiančiajam tiesiog duoti užpildyti šabloną – tai palikti žmogų „ant ledo“.

 

Jūs ne tik parengiate dokumentus, bet ir kiekvienam žmogui teikiate individualias konsultacijas?

Taip, mes konsultuojame telefonu ir elektroniniu paštu, o parengtus dokumentus išsiunčiame – dėl to mūsų paslauga yra pigesnė nei advokatų. Aš tikrai nežinau visų advokatų įkainių, bet žinau, kokie būna vidutiniai, ir mūsų teikiamos paslaugos įkainis yra gerokai mažesnis už vidutinius rinkos įkainius. Be to, toks veiklos vykdymo būdas yra patogus ir užsienyje, ir bet kuriame mažesniame miestelyje gyvenančiam žmogui. Tiesa, mažuose miesteliuose yra gana opi ir konfidencialumo problema – žmonės bijo kreiptis į advokatą skyrybų klausimu, nes jį vienaip ar kitaip pažįsta, bijo, kad visi sužinos, o važiuoti į kitą miestą ir ten ieškoti pagalbos yra ir brangiau, ir sudėtingiau. Mes galime garantuoti anonimiškumą ir suteikti kokybišką paslaugą nuotoliniu būdu.

 

Ar visada norėjai būti verslininke, įsteigti savo įmonę?

Darbas advokato kontoroje iš dalies labai panašus į verslą – tenka dirbti pačiam sau, pačiam ieškoti klientų, juos aptarnauti ir t. t. Man nesinorėjo grįžti ten pat – norėjau padaryti kažką kitaip. Pradėti savo verslą buvo labai apgalvota mintis. Idėja kilo maždaug prieš trejus metus, iš pradžių ji atrodė kiek kitaip, bet esmė liko ta pati – kad žmogus galėtų skyrybų dokumentus susitvarkyti internetu ir, žinoma, gautų visapusišką pagalbą bei teisininkų konsultacijas. Mes planuojame plėstis, ketiname ateityje teikti ir psichologines konsultacijas, kurios taip pat yra labai svarbios skyrybų procese.

 

Žmonės labai įvairiai reaguoja į skyrybas ir, pripažinkim, tai nėra ta sritis, kuri sulaukia daug teigiamo palaikymo. Kaip reagavo aplinkiniai žmonės? Koks tavo pačios požiūris į skyrybas?

Gana seniai dirbu šeimos teisės srityje ir visada kartodavau frazę, kad ne paštininkas kaltas, jog žinutė bloga. Aš esu už šeimą, už šeimos vertybes, pati esu ištekėjusi ir saugosiu savo šeimą tiek, kiek galėsiu. Bet aš suprantu, kad yra tam tikrų situacijų, ir laikyti du žmones surištus vieną su kitu – ne, šiuo laikotarpiu pasaulyje taip nėra. Žmonės turi turėti laisvę. Ir ta laisvė visų pirma yra suvokti, kad kitas žmogus nėra nuo tavęs priklausomas ar pririštas. Manau, kad objektyviai, sveikai į santykius žvelgiantiems žmonėms tai, kad egzistuoja verslas, padedantis pigiai sutvarkyti skyrybų dokumentus, nesugriauna jokių santykių. Mūsų tikslas yra padėti mušamoms, engiamoms moterims, taip pat ir vyrams, kurie neranda kitos išeities. Tikrai yra daug sudėtingų situacijų. Darbo praktikoje susidūriau su ne vienu žmogumi, nesiryžusiu pradėti skyrybų procesą vien dėl to, kad neturi tam pinigų. Yra ir tokių porų, kurios jau daug metų negyvena kartu ir tų santykių praktiškai nėra išlikę, kiekvienas gyvena atskirą gyvenimą. Tačiau teoriškai jie tebėra susituokę ir kyla daug įvairiausių problemų: vienam jų įsiskolinus, skolos priskiriamos ir kitam sutuoktiniui, vienam jų susilaukus vaiko nuo kito asmens, vaikas traktuojamas kaip gimęs santuokoje, taip pat tokia šeiminė padėtis turi įtakos turtiniams santykiams – vienam sutuoktinių užgyvenus turto, vėliau skiriantis gali tekti dalytis su kitu, nes nors ir praktiškai jie negyvena kartu ilgą laiką, tačiau teisiškai jie tebėra šeima. Ir aš esu už tai, kad kas jau yra faktiškai įvykę, būtų įforminta ir teisiškai.

 

Augini sūnų, vadovauji savo pačios įkurtai įmonei. Iš kur semiesi tiek energijos? Kas tau padeda siekti užsibrėžtų tikslų?

Mano vyras labai aktyvus. Ir jis tikrai mane ir  įkvepia, ir paskatina. Būna, kartais ant jo pykstu, kad apsiima tiek daug veiklų, ir kartu jam to labai pavydžiu. Kartais juokauju, kad jis kažkur turi įdėtas baterijas, nes niekada neišsenka, net, pasitaiko, naktį jam kyla įvairiausių idėjų – aš turiu puikų pavyzdį.

 

Su kokiais sunkumais teko susidurti pradedant naują verslą?

Aišku, įeiti į rinką sudėtinga, teisininkų tikrai daug. Pelnyti klientų pasitikėjimą, ypač teikiant naują paslaugą, taip pat nėra lengva. Klientai ne visada yra tvirtai apsisprendę ir vieną dieną galvoja, kad nori mūsų paslaugos, kitą dieną – nebe, o trečią nusprendžia, jog reikėtų daryti kažką kitaip. Ir aš puikiai suprantu, nes žmonėms tai labai sunkus ir svarbus sprendimas, turėsiantis jų gyvenimams daug įtakos. Taip, iš dalies sunkus aspektas yra ta neigiama reakcija į pačią paslaugą, bet aš jau ne metus ir ne dvejus dirbu šioje srityje ir matau mūsų teikiamos paslaugos naudą. Manau, jei žmonės tiki, kad santuokos sudarymas pats savaime pririša juos vieną prie kito, padaro šeima, tampa labai lengva nesistengti dėl kito žmogaus, nedėti jokių pastangų kurti santykius ir įsivaizduoti, kad viskas ir taip puiku. O žinoti, kad kitas žmogus gali nebenorėti su tavimi būti ir jis gali pasirinkti nebebūti, tikrai yra sveikintina. Tada suvoki, kad viskas yra tavo rankose ir kiekvieną dieną turi stengtis, jog santykiai būtų geresni.

 

Ar nebūna dienų, kai norisi tiesiog nuleisti rankas, ar minčių, kad galbūt nereikėjo pradėti savo verslo?

Manau, kiekvienam ateina tokių minučių, ypač kai turi mažą vaiką, kada galvoji, velnias nešė mane į tą galerą. Visgi jaunas šiuolaikinis žmogus puikiai suvokia, kad viskas yra jo rankose, ir jeigu jis nieko nedarys, nieko ir neturės. O norėdamas kažką turėti, norėdamas užtikrinti ateitį savo vaikui, turi stengtis.

 

Kaip tau sekasi būti mama ir verslininke vienu metu?

Turbūt nei vienai mamai nesiseka puikiai suderinti šių dviejų dalykų. Kai esu ne namie, skauda širdį, kad vaikas yra kažkur kitur. Ir tuo metu, kai išeini iš namų, o tos mažos rankytės nenori tavęs paleisti, kiekvienai mamai širdis dreba. Kai esi namie su mažu vaiku, iškylančios problemos yra gana fiziologinės: pamaitinti, pakeisti sauskelnes, nuprausti, sutvarkyti namus ir t. t., tada jautiesi tarsi prarastum dalį savęs. Turbūt reta kuri išsilavinusi ir turinti tikslų moteris save įsivazduoja šiuo amplua ilgą laikotarpį. Taip, buvimas namie ir tie darbai teikia daug džiaugsmo, jie yra malonūs, bet ilgainiui namų sienos ima spausti – trūksta protinės veiklos, iššūkių, strategijų kūrimo ir įgyvendinimo bei kitų, su darbine veikla susijusių, dalykų. Būtent dėl to šis verslas atsirado šiuo metu.