Tarsi miegančioji gražuolė

Tarsi miegančioji gražuolė

08. Sep 2017, 06:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Vargu, ar mes, mamos, pageidautume miegoti ištisas dienas ir naktis, savaites, mėnesius, kaip ši pasakos herojė. Kai kurios – galbūt. Tačiau būti gražiomis bei kuo ilgiau išsaugoti jaunystę trokštame tikrai visos be išimties. Kad šie norai virstų realybe, kartais reikia išties nedaug – paprasčiausio miego.

 Suteikia odai švytėjimo

Skubame, lekiame, planuojame, vienu metu atliekame net kelias užduotis – priešingu atveju tikrai nespėtume susidoroti su užgriuvusia darbų lavina. Tokia mūsų, mamų, kasdienybė.  Dažna miegame tik tiek, kad užtektų gyvybiškai svarbioms organizmo funkcijoms palaikyti.

Kokios jos – prasto miego, nemigos pasekmės? Kitą dieną jaučiamės taip, tarsi ryte iš lovos būtumėme išlipusios ne ta koja: erzina kiekviena smulkmena, trūksta energijos, kamuoja nuovargis, nesugebame džiaugtis gyvenimo teikiamais malonumais. Aprėkiame vaikus. Dažniausiai be priežasties. Visa tai sklinda iš mūsų vidaus. O ką byloja išvaizda? Kiek įtakos nesubalansuotas poilsis turi jai? Moksliškai įrodyta, jog miego trūkumas ypač pastebimai veikia odos būklę. Pasirodo, miegas pagerina odos struktūrą, suteikia jai švytėjimo.  

 8 svarbios valandos

Tam, kad oda atsinaujintų ir išnyktų kasdien jai daromas žalingas aplinkos veiksnių (UV spindulių, temperatūros svyravimų, vėjo, dulkių, nesubalansuotos mitybos, streso ir pan.) poveikis, būtina miegoti aštuonias valandas per parą. Jei miegama per mažai (4-5 val.), odos ląstelės negauna visų jai reikalingų medžiagų. Greičiausiai šį trūkumą išduoda jautri, plonytė paakių oda – nuolatinės bemiegės naktys po akimis palieka tamsius ratilus, patinimus, papurtimus. Veido oda ilgainiui suglemba, papilkėja, išryškėja raukšlelės. Beje, iš per daug miego (10 val. ir daugiau) organizmui taip pat maža naudos – taip sutrikdoma medžiagų apykaita, hormonų pusiausvyra. Rezultatas – oda sparčiau senėja.

Anot grožio specialistų, pirmoje nakties pusėje, prieš vidurnaktį, odos atsinaujinimo procesas pasiekia kulminaciją – sulėtėjus kitoms organizmo funkcijoms, odos ląstelės dalijasi 10 kartų greičiau nei dieną. Miegant atsipalaiduoja mimikos bei viso kūno raumenys, dėl to palygėja oda, pasipildo poodyje esančios drėgmės atsargos. Be to, miego metu organizmas beveik negamina streso hormonų.

 Prieš lipant į lovą...

Būtina pasirūpinti odos švara. Iš gausybės kosmetikos priemonių: dušo želė, prausiklių, prausimosi putų ir pan. išsirinkite tinkamiausias, kitaip tariant, tokias, kurios nesausintų, nedirgintų odos. Ką derėtų žinoti?

- Geriausia rinktis neutralią (pH tokia pati, kaip ir odos - 5,5) priemonę. Pastarosios sudėtyje turėtų būti kuo mažiau konservantų, parabenų, kvapiųjų medžiagų, dažiklių.

- Jei oda jautri, jai tinkamiausias nešarminis prausiklis bei dušo želė. Šarminės priemonės pažeidžia odos hidrolipidinį barjerą, o per pažeidimo tarpelius į odą gali patekti alergenų bei bakterijų. Tuomet gresia odos uždegimas, perštėjimas, niežėjimas. Kaip žinoti, ar prausimosi priemonėje yra šarmo? Tos, kuriose jo yra, labiau panašios į muilus.

- Nupraustą odą derėtų patepti kremu ar losjonu: drėkinamuoju, maitinamuoju, stangrinamuoju. 

Kuo ypatingas naktinis kremas?

Nors odos ląstelių regeneracija kasnakt vyksta natūraliu būdu, vos užmiegame, ne pro šalį būtų jai šiek tiek padėti. Grožio specialistų teigimu, dieną žmogaus organizmas patiria įvairių stresų, todėl odos ląstelės iš kosmetikos priemonių kartais pasisavina ne visas jai būtinas biologiškai aktyvias medžiagas. Kad pastarąsias kompensuotume, verta naudoti naktinį kremą ar losjoną (ne tik veidui, bet ir kūnui), nes šių priemonių sudėtyje minėtų medžiagų koncentracija kur kas didesnė nei dieninių.

Dėmesio! Daugelis kosmetikos priemonių, skirtų naudoti naktį, yra gana riebios. Dėl šios priežasties naktinį kremą rekomenduojama tepti plonesniu sluoksniu, ypač nosies srityje - joje esančios riebalinės liaukos natūraliai išskiria pakankamą riebalų kiekį. Po 10-15 minučių, jei kremas nesusigėrė, jo perteklių geriausia nusausinti popierine servetėle.

Kad miegas būtų saldesnis

  1. Patalpoje, kurioje miegate, neturėtų būti jokio triukšmo. Taigi, iš miegamojo vertėtų išnešti televizorių, kompiuterį. Tegu ant langų kabo tamsios užuolaidos.
  2. Temperatūra kambaryje turėtų būti vėsi, oras – grynas. Tyrimų duomenimis, pastarasis ne tik didina miego kokybę, bet ir gerina odos atspalvį, saugo nuo senėjimo. Kvėpuojant grynu oru, plaučiai gauna daugiau deguonies. O šis yra svarbiausias ląstelėse vykstančios medžiagų apykaitos variklis.
  3. Jei vakarais sunku užmigti, ilgai vartotės lovoje, pabandykite prieš miegą atsipalaiduoti vonioje.
  4. Padėkite laikrodį taip, kad negalėtumėte matyti, kiek yra valandų, jei netyčia atsibusite vidury nakties. Tokiu būdu miego neišblaškys skaičiavimai, kiek dar galite miegoti.