Gražią šypseną gali padėti sukurti dantų implantai

13. Jan 2015, 12:15 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Odontologijos klinikų tinklo „Dantų priežiūros centras“ vadovas ir implantuojantis gydytojas Simonas Bankauskas pasakoja apie dantų implantaciją, kuri netekusiems dantų suteikia galimybę susigrąžinti komfortišką gyvenimą su dantimis.  

Kas yra implantacija? 

Implantacija visame pasaulyje yra vieno ar kelių dantų atkūrimo metodas. Į paciento žandikaulį įsriegiamas titano implantas, atstojantis dirbtinę danties šaknį, ant kurio vėliau tvirtinamas dirbtinis dantis. Yra keletas implantavimo metodikų, todėl svarbu kiekvienam pacientui, atsižvelgiant į kitų jo dantų bei žandikaulio būklę, surasti būtent jam tinkamiausią gydymo metodą. 

Implantacija pacientams suteikia unikalią galimybę praradus savus dantis su dirbtiniais jaustis it su tikrais. 

Kokios implantavimo metodikos taikomos „Dantų priežiūros centre“? 

Savo klinikose taikome keletą skirtingų metodikų, atsižvelgdami į individualius paciento poreikius, burnos būklę. 

Vienmomentė implantacija yra pamėgta pacientų, kadangi jau po vieno apsilankymo mūsų klinikoje žmogus gali džiaugtis naujais dantimis. Mūsų specialistai vieno vizito metu pacientui įsriegia titano implantą ir ant jo uždeda laikiną danties vainikėlį. Šis vainikėlis atrodo kaip tikras dantis, o po kurio laiko pacientui pagaminamas ir uždedamas nuolatinis vainikėlis. 

Metodika „All on 4“ skirta praradusiems visus apatinio ar viršutinio žandikaulio dantis. Pacientui vietoje tradiciškai sriegiamų 6–8 implantų, įsukami tik 4. Ši metodika dažnai padeda išvengti sudėtingų žandikaulio kaulo priauginimo procedūrų, o chirurginė intervencija yra minimali. Taigi tokia implantacija trunka trumpiau ir jos kaštai mažesni. Kaip ir vienmomentės implantacijos metu, naudojant „All on 4“ metodiką, pacientui vieno apsilankymo metu įsriegiami 4 implantai ir ant jų tvirtinami protezai. 

„Dantų priežiūros centras“ pirmasis Lietuvoje pradėjo sriegti ilguosius implantus „Zygoma“. Tai itin pažangus implantacijos metodas, leidžiantis susigrąžinti dantis ir gerą kramtymo kokybę tiems, kurių viršutinis žandikaulis yra atrofavęsis ar kiti implantacijos metodai negali būti pritaikyti. 

Implantacija - sudėtinga procedūra. Kaip parenkate pacientui tinkamiausią implantacijos metodiką? 

Stengiamės žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis, kurios padėtų mums kuo geriau atlikti darbą. Skaitmeninės technologijos mums labai padeda diagnozuoti, planuoti gydymą, atlikti operacijas, gaminti dirbtinius dantis. Domėjimasis naujovėmis ir jų taikymas taip pat įpareigoja mūsų gydytojus nuolatos atnaujinti savo žinias, kelti kvalifikaciją kursuose ir seminaruose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 

„Dantų priežiūros centras“ turi kompiuterinį tomografą, suteikiantį galimybę matyti burnos ertmę 3D vaizdu ir įvairiais pjūviais, tai leidžia tiksliai įvertinti tikrąją paciento žandikaulio būklę, išmatuoti kaulo tankį ir suplanuoti galimus gydymo variantus. Tai informatyviausias ir tiksliausias būdas įvertinti paciento burnos ertmės, žandikaulio būklę. Būtent naudodamiesi kompiuteriniu tomografu mūsų specialistai neretai aptinka, kad paciento žandikaulyje pakanka kaulinio audinio dantų implantacijai, todėl sudėtingesnė audinio atstatymo operacija nėra reikalinga. Ne vieną pacientą tokia žinia pradžiuginome, nes jie buvo įsitikinę, kad sudėtingos operacijos neišvengs. 

Ar naujais dantimis kramtyti pacientai gali dar tą pačią dieną po implantacijos?

Taip, apie ką anksčiau tegalėjome pasvajoti, dabar tampa gyvenimo realybe. Nors gali atrodyti, kad implantacija yra labai sudėtinga ir skausminga, taip nėra. Iš gydytojo ji reikalauja daug žinių ir pasiruošimo, tačiau pacientui tai tėra minimali chirurginė intervencija, todėl po jos pacientas nejaučia didelio diskomforto, dažnai beveik nejaučia ir skausmo. O operacijos metu jam gali būti taikoma sedacija, kurią mūsų klinikose atlieka kvalifikuotas anesteziologas-reanimatologas. Sedacija naudojama slopinti sąmonę, todėl jautresni pacientai nurimsta, nebejunta įtampos, nuslopsta baimė. 

Kada pacientui vietoje laikinojo protezo dedamas nuolatinis? 

Prabėgus pusmečiui ar kiek daugiau laiko pacientui jau galima vietoje laikino vainikėlio, tilto ar protezo ant implantų tvirtinti nuolatinius. Nuolatinių protezų konstrukcijos aptariamos dar pirmojo susitikimo su gydytoju metu, o gaminami kiekvienam pacientui individualiai, atsižvelgiant į jo žandikaulio anatomiją, gydytojo rekomendacijas bei paties paciento pasirinkimą. 

Kaip atrodo gyvenimas po implantų pritaikymo? 

Dantų implantacija nekeičia įprasto gyvenimo ritmo, todėl pacientai, kuriems pritaikoma momentinė implantacija, dar tą pačią dieną gali grįžti į savo gyvenimo rutiną: dirbti, mokytis, pramogauti. 

Nemažiau svarbu ir tai, kad be jokio rūpesčio gali plačiai šypsotis, nes laikinas danties vainikas ant implanto atrodo kaip tikras savas dantis, niekas nė neįtartų, kad jis buvo atkurtas naudojant implantą. 

Skirtingai nei tikri dantys, implantai yra dirbtiniai, todėl žmogus gali pamiršti dantų skausmą, kuris netikėtai užklupęs žmogų išveda iš įprasto gyvenimo ritmo. Implantuoti dantys taip pat nėra jautrūs temperatūrų pokyčiams bei kitoms aplinkybėms, kurios veikia tikrų dantų būklę. 

Ar dantų implantai reikalauja specifinės priežiūros? 

Ant implantų pritvirtinti protezai reikalauja tokios pačios priežiūros, kokios reikia ir tikriems dantims. Norint, kad burna būtų švari ir iš jos nesklistų blogas kvapas, dantis reikia valyti su dantų pasta, naudoti dantų siūlus bei burnos skalavimo skystį. 

„Dantų priežiūros centras“ – odontologijos klinikų tinklas, teikiantis visas dantų gydymo, profilaktikos, protezavimo, implantacijos, chirurgijos paslaugas. Klinikų tinklas savo pacientams siūlo ne tik platų paslaugų asortimentą, bet ir inovatyvius gydymo būdus, todėl „Dantų priežiūros cenras“ investuoja į moderniausią įrangą ir į nuolatinį gydytojų kvalifikacijos kėlimą. „Dantų priežiūros centrą“ rasite Kaune, Jurbarke, Anyksčiuose, Raseiniuose bei Mažeikiuose.

20141216002554-63633.jpg

14. May 2015, 13:29

Tikrai naudinga informacija. Manau, tai aktualu žmonėms, kurie implantų vis dar prisibijo. Dar informacijos apie dantų implantus radau čia http://www.dantukuimplantai.lt/services-items/item/60-dantų-implantai