Šviežios žuvys: kaip atskirti prekybos vietoje?

Šviežios žuvys: kaip atskirti prekybos vietoje?

16. Dec 2020, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Artėjant didžiosioms metų šventėms mintyse dėliojasi šventinio stalo vizija ir pildosi pirkinių sąrašas. Veikiausiai kiekvieno sąraše rastume ir žuvis. Juk žuvų patiekalai – vienas esminių švenčių akcentų. Deja, šventinę nuotaiką gerokai gali pagadinti netinkamai pasirinktos žuvys. Iš žuvų kiekvienas pirkėjas tikisi atitinkamų maistinių savybių ir, žinoma, gardaus skonio. Šis duetas – būdingas beveik visoms žuvims, bet tik šviežioms. Kaip prekybos vietoje neapsigauti?

Žuvys – vienas greičiausiai gendančių maisto produktų, todėl jų šviežumas itin svarbus. Deja, šviežumo problema dažnai išsprendžiama pasirinkus konservuotus, šaldytus, rūkytus ar sūdytus žuvų gaminius. Specialistai tikina, jog tai ne pats geriausias sprendimas. Patys maistingiausi ir gardžiausi patiekalai iš šviežių arba atvėsintų žuvų.

Kokias pasirinkti? Tai skonio reikalas, tačiau verta apsvarstyti apie Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas žuvis. Tokios žuvys kaip karpiai, amūrai, eršketai, plačiakakčiai ar lydekos nėra transportuojamos tūkstančius kilometrų, o prekybos vietose dažniausiai parduodamos šviežios arba atvėsintos, todėl jų kokybe abejoti reikėtų mažiausiai.Pavyzdžiui, iš jūros atvežta žuvis, kuri gali būti atšaldyta ir parduotuvėse parduodama ant ledo, tikėtina, jog nebebus tokia šviežia.

Žuvų kokybę vertinkite pagal produkto juslinius rodiklius

Retai žuvų skyriuje apsilankančiam pirkėjui gali susisukti galva, o ir kokybiškų žuvų paieška tapti tikru iššūkiu. Kaip neapsirikti ir grįžti namo su išties šviežiomis žuvimis? Viskas, ko reikia – žinoti esminius kokybiškų žuvų požymius. Anot maisto technologės Ramintos Bogušienės, žuvų produktų kokybę nusako jusliniai rodikliai – išvaizda, kvapas, spalva bei konsistencija. 

„Šviežių, tinkamai laikomų žuvų akys turi būti iškilios, skaidrios, drėgnos, apvalios, vyzdžiai juodi. Jei pastebėsite, jog žuvų akys apsiblaususios, sudžiūvusios ir įdubusios, verčiau pro tokias žuvis praeikite. Taip pat atkreipkite dėmesį į žiaunas. Jos neturi būti patamsėjusios, įgavusios raudonai rudos ar net juodos spalvos, išsipūtusios, pasidengusios gleivėmis, pradėjusios irti ar net dvokti. Tokie ženklai yra rimtas signalas, jog žuvys jau senokai pagautos ir tikrai ne pačios šviežiausios. Kokybiškų, neseniai pagautų žuvų žiaunos – ryškiai raudonos“, – tvirtina R. Bogušienė.

Maisto technologė drąsina pirkėjus nesidrovėti ir prekybos vietose patiems įsitikintižuvų šviežumu. Itin svarbu patikrinti žuvų elastingumą. Paspaudus pirštu žuvų išorinį paviršių duobutė turi atsistatyti. Šis požymis rodo, kad  raumenys yra standūs, neištižę, nesuglebę. Vertėtų atidžiai pažiūrėti, ar žuvys yra drėgnos bei blizgios. Tai ypatingai svarbu, jei ruošiamasi pirkti riebias žuvis. Lipnios gleivės ar po filė gabaliuku susikaupęs tirštas skystis nieko gero nežada. Tai netinkamai laikytų, užšaldytų ir vėl atšildytų žuvų požymiai.

Žuvų pelekai ir žvynai taip pat gali padėti išsirinkti žuvis. Jie turi būti sveiki, tvirti, drėgni. Tiesa, reikėtų atminti, kad vien tik šiuo kriterijumi negalima pasikliauti, nes kai kurių rūšių žuvų žvynai krenta vos palietus, o pelekai gali būti paplėšomi gaudymo bei transportavimo metu.

Atkreipkite dėmesį į žuvų laikymo sąlygas 

Nors ne visuomet paprasta pastebėti kiekvieną prekybos vietoje esančią detalę, tačiau žuvų skyriuje vertėtų būti budriems. Juk tinkamos žuvų laikymo sąlygos – vienas esminių kokybės garantų.  

Renkantis žuvis iš ledo vitrinos, derėtų atkreipti dėmesį į žuvų padengimą ledu. Atviros ledo vitrinos nėra šaldomos, todėl temperatūrą ir žuvų šviežumą užtikrina tik pakankamas ledo kiekis. Bent pusė žuvų paviršiaus turi būti padengtos ledu. Jeigu žuvis ant ledo laikoma inde, jis turi būti pilnai įkastas į ledą. Taip pat įsitikinkite, ar ledas aplink žuvis – švarus.  Tikėtina, jog ledas su priemaišomis bus pagamintas iš užteršto vandens arba prieš tai toje pačioje vietoje jau buvo laikytos kitos žuvys. Tai gali turėti įtakos žuvų kokybei. Jei ledas nekeičiamas, o vitrinos nuolatos papildomos naujomis žuvimis, tokiu būdu jos gali būti užteršiamos.

Vieną kartą įsidėmėjus visus kokybiškų žuvų požymius, veikiausiai pamiršite, ką reiškia grįžus namo nusivilti dėl išmestų į balą pinigų ar neskanaus patiekalo. Sugadintų ar pasenusių žuvų neišgelbės gardūs prieskoniai ar įmantrūs paruošimo metodai, o šviežių ir kokybiškų žuvų patiekalų skonis ir aromatas nustebins kiekvieną šeimos narį. Specialistai primena, jog žuvų patiekalai ne tik puikus pasirinkimas švenčių metu, bet ir kasdien. Rekomenduojama žuvis valgyti bent 2-3 kartus per savaitę.

Norinčius įgyti daugiau žinių apie žuvis, kviečiame registruotis į nemokamą online seminarą „Viskas apie žuvis“, kuris vyks Zoom platformoje gruodžio 22 d., 15 val. Būtina išankstinė registracija: https://forms.gle/KRpZ6Ba1r6KYhSuk6