Sveikus ūkio produktus į krepšelį valgytojai krauna internetu

Sveikus ūkio produktus į krepšelį valgytojai krauna internetu

29. Jun 2016, 09:57 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar bandėte užsisakyti produktų į namus internetu? Šia Ilzenbergo dvaro biodinaminiu būdu veikiančio ūkio paslauga besinaudojančios mamos džiaugiasi: nereikia gaišti laiko prekybos centruose ar blaškytis po ūkininkų turgelius, o šeima valgo tik natūralų sveiką maistą, užaugintą ir pagamintą be jokių dirbtinių priedų. 

Perka internetu ir sutaupo

Nors Ilzenbergo ūkio produkcija yra šiek tiek brangesnė nei maistas prekybos centruose ar ekologiškų prekių parduotuvėse (brangiau, nes be trąšų ir pesticidų užauginti sunkiau ir gaunamas derlius gerokai mažesnis!), galite būti tikri, kad perkant internetu pavyks sutaupyti. 

„Pirkdama internetu neprisikraunu nereikalingų smulkmenų, o ir vaikai „neiškaulija“, nei naujo šokoladuko, nei kramtomosios gumos. Tiesiog planuoju valgiaraštį, užsisakau ir gaunu šviežiausius produktus“, – pasakojo mama Silvija iš Kauno, auginanti dvejų ir penkerių metų berniukus. 

Kartą per savaitę produktų krepšelį užsisakanti Silvija prisipažįsta, jog labiausiai jai patinka, tai, kad iš ūkio atkeliauja švieži ir priklausomai nuo sezono besikeičiantys produktai ir sveiki pusgaminiai: ji gauna ir žalumynų, ir pieno produktų, ir mėsos, ir šviežio medaus, o kai žino, kad neturės laiko gaminti – virtinukų iš ūkyje pagamintos varškės. 

„Galiu būti rami, jei vaikai nustvers dar vieną pyrago gabalą ar sausainį – ūkio iškeptų saldumynų gali valgyti kiek tik širdis geidžia – konditerijos gaminiai nėra persaldinti ar „paskaninti“ dirbtiniais saldikliais, purikliais“, – aiškino sveika gyvensena besirūpinanti moteris.

20160629100306-30354.jpg

Viskas iš vienų rankų

Ilzenbergo dvaro biodinaminiais pagrindais veikiantis ūkis įsikūręs  500 metų menančioje ir  naujai technologiškai atstatytoje dvaro vietoje, Rokiškio rajone. Čia gerbiama istorija, laikomasi tradicijų, tačiau neatsiliekama nuo šiandienos. Kaip ir prieš šimtmečius dvaruose, ūkyje auginama biodinaminiu (natūraliuoju) būdu, visus darbus daro tie patys žmonės, kurių dauguma čia pat ir gyvena.

Šis ūkis savo valgytojams stengiasi pateikti viską iš vienų rankų - augina ir gamina didžiulę įvairovę maisto produktų. Čia veikia net aštuoni maisto gamybos cechai: pieninė-sūrinė, mėsos cechas, rūkymo cechas, malūnas ir birių produktų pakavimo cechas, medaus ir vaistažolių cechai, universali virtuvė ir pakavimo cechas.

Produktų sąrašą galima išvysti prisiregistravus interneto svetainėje ilzenbergas.lt. Tiesa, produktų įvairovė keičiasi kas savaitę. Jei ūkis pjauna avis, siūlo avienos, jei jautį – jautienos, jei užderėjo naujų daržovių – į krepšelį sukraus ir jų.

20160629100335-33865.jpg

Tikras produktų skonis

Ar prisimenate, kaip kvepia močiutės kaime pagamintas sviestas ir kokia skani grietinė? 

Dažnai tikrąjį produktų skonį nustelbia dirbtiniai priedai, todėl net nežinome, ką valgome iš tikrųjų.

Ilzenbergo dvaro ūkio produktai išsiskiria „tikru“ skoniu ir tikra išvaizda, kuri  ne visada gali būti tobula, nes priklauso ne tik nuo sezoniškumo, bet ir nuo juos liečiančio žmogaus rankų. Pavyzdžiui, kiekviena naujai iškepta duonos partija - vis kitokios išvaizdos bei truputį kitokio skonio. Mažytis akmenėlis duonoje ar susisluoksniavęs pienas – tai dar vienas įrodymas, kad čia dauguma darbų su meile atlieka ne automatizuota sistema, o žmogaus rankos, o maisto produktuose nėra jokių cheminių priedų, apgaulingai pagražinančių išvaizdą, konservuojančių ir leidžiančių produktams ilgiau išlikti šviežiems. 

Kai prekybos centruose parduodamų produktų etiketės mirga nuo dirbtinių priedų sąrašų, Ilzenbergo ūkio produktai išsiskiria natūralumu: be jokių skonio stipriklių ir purintojų, išvaizdos gerintojų, be puvimą stabdančių dujų ir kitų sintetinių priedų.  Tai natūralus derlius, kurį dovanoja gamta, augina ir apdoroja čia gyvenantis ir dirbantis žmogus. 

Visi ūkio  produktai laikomi, gaminami ir tiekiami valgytojams  laikantis ES nustatytų higienos normų. Valgytojai gauna ir sąskaitą, kurioje nurodomas tikslus produktų svoris ir kaina. 

20160629100412-23120.jpg

Rengia ekskursijas ir degustacijas

Ilzenbergo dvare ir čia įsikūrusiame unikaliame didžiausiame Baltijos šalyse  biodinaminiais pagrindais veikiančiame ūkyje rengiamos teatralizuotos ekskursijos „Prisilietimas prie dvariško gyvenimo“ – kelionės su gidu ir sveikų biodinaminiais pagrindais pagamintų produktų degustacijos ir pietūs. Lankytojų čia laukia pažintis su atgimstančiu dvaru ir jo ūkiu: žemdirbyste, gyvulininkyste, maisto gamyba. 

20160629100434-29703.jpg

Išsiruošę į ekskursiją pamatysite, kaip dvarvietė sugrįžo prie savo tikrųjų šaknų: čia auginama ir gaminama tik itin švari ir natūrali – be jokių cheminių trąšų ar dirbtinių priedų žemės ūkio produkcija, kaip sukraunami produktų krepšeliai, kurie iškeliauja į miestus valgytojams, degustacijos metu paragausite natūralių produktų – tokių, kokius valgė mūsų protėviai prieš šimtus metų – sveikų ir pagamintų su didele meile.

„Atvykite, palieskite, pamatykite, kaip auga ir dera, kaip ruošiame ir gaminame, pakuojame maisto produktus. Paragaukite, įvertinkite, siūlykite. Brangiausia yra tai, ką turime – užauginame, išpuoselėjame, valgome ir jums siūlome mes patys. Su meile ir didžiausiu rūpesčiu. Kad visi mes būtumėme ne tik sotūs, bet ir sveiki bei laimingi“, - kviečia Ilzenbergo dvaro biodinaminiais pagrindais veikiantis ūkis.

VASAROS SKONIAI: 4 savaitės tema - ATSIGAIVINKIME