„Sveikata nuo pirmo šaukšto" sužavėjo!

„Sveikata nuo pirmo šaukšto" sužavėjo!

16. Apr 2020, 16:05 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Gavusi savo prizą už velykinius receptus be galo apsidžiaugiau ir iškart puoliau vartyti ir skaityti. Aš apskritai manau, kad knyga yra pati geriausia dovana, o gera ir įdomi knyga juo labiau.
Knyga  "Sveikata nuo pirmo šaukšto" sužavėjo. Viskas pateikta sistemingai, įdomiai, ir su labai gražiomis, estetiškomis nuotraukomis.
"Sveikata nuo pirmo šaukšto" - tai išties puiki knyga, kuri turėtų būti kiekvienos šeimos namuose.  Ir ne šiaip būti, o būti skaitoma. Tai puikus įvadas į sveikesnę mitybą.

Čia paaiškinami pagrindiniai mitybos principai ir maisto poveikis mūsų sveikatai, nuotaikai ir išvaizdai.


Knygos skyriai suskirstyti į kelias dalis pagal amžiaus grupes. Kaip turėtų maitintis būsimoji mamytė, kokius mitybos principus ji turėtų skiepyti savo vaikams, kas yra svarbu paauglių racione, kaip derėtų maitintis brandžiame amžiuje ir apskritai, kas yra valgymo kultūra, maisto ruošimo kultūra, jei dar tiksliau. "Maisto ruoša - tai subtilus, kvepiantis menas"


Viskas moksliškai pagrindžiama ir paaiškinama net ląstelės lygmeniu. Kalbama apie maisto įtaką ligoms. Ypač vėžiui. Ir smagiausia tai, kad tai nėra keturių aukštų mokslinių keiksmažodžių konstrukcijos, supintos į ilgus dar painesnius sakinius. Na, žinote, tą sausą vadovėlinį stiliuką, kur jau po pirmo puslapio supranti, kad nieko nesupranti. Čia skaitymas neapsunksta ir nepasidaro nuobodus, net  ir perskaičius kelis protingesnius žodelius, kurių kasdien nenaudojame, ypač virtuvėje :)


Nukrypsiu į šoną. Neseniai perklausiau vieną puikią knygą "Vienos krūties istorija". Joje Erika Umbrasaitė - rašytoja ir žurnalistė - pasakoja savo ligos ir pasveikimo istoriją. Ji kalba apie tai, kas jai padėjo pasveikti. Be abejo, pirmiausia gydymas. Bet šalia to buvo palaikantys žmonės ( ir artimi, ir visai nepažįstami), humoras ir...  pakeisti mitybos įpročiai. Autorė mini, kad kai kurie produktai skatina vėžinių ląstelių atsiradimą ir dauginimąsi, ir labai svarbu vartoti kuo daugiau " žalio" maisto - daržovių. Tik toje knygoje apie tai kalbama tik tarp kitko, sakykim iš buitinės pusės. Autorė su humoru pasakoja, kad griebėsi šiaudo ir net kažkur perskaičiusi, kad chemoterapiją padeda ištverti ( pagerina kraują) juodieji ikrai, nepagailėjo pinigų ir valgė juos šaukštais...  Visgi, ten esmė buvo emocijos, savęs paieškos ir naujai atrasto gyvenimo džiaugsmo tema. Bet nenoriu tikėti, kad tam, kad atrastume gyvenimo džiaugsmą, reikia susirgti. Kūno liga gal ir gydo sielos ligas, bet o tai gal pabandykim išlaikyti sveikam kūne sveiką sielą ir be ligų ar  kitokių blogybių?
Knygoje "Sveikata nuo pirmo šaukšto" labai daug įdomios ir naudingos informacijos apie tai, kaip maisto produktai įtakoja mūsų sveikatą - ne tik vėžinius susirgimus, bet ir širdies ir kraujotakos, inkstų, kepenų ir kokias tik norit ligas, pradedant nuo paprasčiausių alergijų.
Kokį maistą randame ant savo stalo? Pusfabrikačiai, antibiotikais ir augimo hormonais prifarširuota mėsa, užteršta žuvis, apipurkštos chemija daržovės. Ir visa tai tikrai mums ne į naudą. Kaip šiuolaikinėje virtuvėje atrasti  kažką sveiko ir naudingo? Kaip nepasiduoti skubėjimui, vartojimui ir ryjimui?

čia man kilo klausimas, o kaip sužinoti, apdoroti vaisiai ar ne? O gal tiesiog niekada nekreipiau dėmesio?


Ir be abejo, receptai. Nesakyčiau, kad labai sudėtingi ar atimantys daugiau laiko nei įprasta maisto ruoša. Kai kurių produktų gal nėra mano spintelėse, bet juk galima pamėginti bent truputį priartėti prie sveikesnių patiekalų. Šiandien jau pradėsiu savo eksperimentus, palieku ir jums vieną labai paprastą receptą!

Skaičiau kai kuriuos skyrius garsiai. Vyras raukė nosį: "negi dabar pradėsiu visą tai gaminti? Juk taip išeina, kad nieko šiais laikais negalima valgyti, tik tavo kopūstų lapus ir kažkokias ten spindulines pupuoles". Taigi, kad galima! Reikia tik labiau paieškoti. Per vieną dieną aš nepakeisiu savo mitybos įpročių ir nepakeisiu šaldytuvo turinio, bet mažais žingsneliais, išbandant tai vieną, tai kitą receptą iš šios knygos, tikiu, kad atrasiu savo aukso viduriuką ir bent iš dalies pagerinsiu mūsų savijautą ir  sveikatą. Dievuliau, jei pakeisčiau tai pernakt, pati verkčiau graudžiom ašarom, nes mano kūnas patirtų stresą! Kaip tai, staigiai likti be mėgstamos vytintos dešrytės ar saldainio prie kavos. Na, gal nereikia apskritai taip drastiškai bėgti nuo vieno to saldainuko. Jei saikingai, manau aš juos paliksiu savo racione:D


Tačiau labiausiai noriu, kad sveikai maitintųsi mano vaikai. Juk jiems viskas tik prasideda ir nesinori, kad dėl mano klaidų paskui kentėtų jų sveikata. Ar pati rodau gerą pavyzdį? Tikrai ne. Nevengiu saldainių, bandelių, mėgstu pati kepti visokius saldėsius, kartais nusiperku traškučių ir net tos baisiosios kokakolos. Nes man tiesiog skanu. Tada, kada liūdna, kada atrodo, kad trūksta energijos - atrodo, kad visi šitie dalykai padeda. Bet jei ir padeda tai trumpam. Ir pati suprantu, kad tai tėra iliuzija. Nieko gero organizmas su tokiu maistu negauna. Ir laukdamasi valgiau nesąmonių, o pasakymą valgyti "už du" supratau tiesiogiai ( nes taip norėjau sau pateisinti besaikį valgymą), o juk kalba eina ne apie kiekį, o apie kokybę... 

O štai tokios knygos motyvuoja ir priverčia susimąstyti.  Knygyne ši knyga pristatoma taip:

"Kai žmogus išgirsta diagnozę apie jį užklupusią ligą, suklūsta: „Kodėl aš?“ Tikslaus atsakymo neduos nė vienas gydytojas. Viena iš galimų priežasčių – netaisyklingi mitybos įpročiai ir netinkamos maisto gaminimo tradicijos. Niekada ne per vėlu pradėti sveikai maitintis.
Šioje knygoje rasite gardžius ir paprastus subalansuotos mitybos ekspertės, akademijos „Pirmas šaukštas“ vadovės Ritos Šilenskienės receptus ir dviejų gydytojų – vaikų gastroenterologės Birutės Čijunskienės ir onkologės chemoterapeutės Editos Juodžbalienės – patarimus, kaip puoselėti sveikatą.
• Subalansuotos mitybos principai ir mažiems, ir dideliems.
• Samprata apie maisto poveikį kiekvienai kūno ląstelei.
• Originalūs ir paprasti receptai be cukraus ir gliuteno.
• Šeimos gidas po skonių ir spalvų pasaulį."

Taigi, knyga įdomi, graži, nuotraukos vilioja paragauti kažko naujo ir paeksperimentuoti iš sveikesnės skrandžiui perspektyvos, skatina susimąstyti apie savo gyvenimo kokybę ir tai, ar tinkamai rūpinamės savimi. Tokią knygą galima drąsiai dovanoti visiems, kas mėgsta sukiotis virtuvėje: tiek gaminti, tiek skaniai pavalgyti ?

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 16. Apr 2020, 19:09

Egle, sėdžiu, skaitau, kepu duoną su burokėliais ir morkomis 😀 ačiū labai MK už tokią dovaną!

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 16. Apr 2020, 18:22

Ačiū, kad daliniesi 😀

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 16. Apr 2020, 17:52

Aišku, jei rimtai niekada neatkreipiau dėmesio. O jei perku sveriamus, tai išvis nežinau, ką perku, taip išeina... plaudavau ir mirkydavau tik visada

floryte floryte 16. Apr 2020, 17:01

Mamatest, ant džiovintų vaisių, riešutų pakuočių būna parašyta, jei jie apdoroti sieros dioksidu(dirbtiniu konservantu, antioksidantu, kuris gali sukelti astmą, alergiją).