Šv. Kūčių tradicijos, prietarai ir draudimai

Šv. Kūčių tradicijos, prietarai ir draudimai

20. Dec 2016, 22:48 Loreta_K Loreta_K

Šv. Kūčios jauki ir šilta šventė, apipinta įvairiomis paslaptimis, tradicijomis ir draudimais, priešingai nei Kalėdos – paprastos, ne tokios spindinčios ir be blizgučių.

 

Mūsų namuose ant šventinio Kūčių stalo visuomet būna dvylika patiekalų, mes tikime, kad norint būti sočiam ir, kad ateinančiais metais nieko netrūktų, Kūčių vakarienės metu būtina paragauti ant stalo patiektų visų dvylikos patiekalų.

Ant Kūčių stalo vienas svarbiausių patiekalų – senovinė Kūčia, ji gaminama iš žirnių, pupų, kviečių ir druskos. Nenorintiems kitąmet verkti patariama valgyti žirnių, pupų.

Po Kūčių grįžtančią saulę simbolizuoja apskriti, plokšti valgiai, tokie, kaip „Šaltanosiai su aguonų įdaru“. Aguonos ant Kūčių stalo reiškia būsimą gausų derlių.

Namuose kepti kūčiukai, kuriuos valgome su aguonų pienu ar spanguolių kisieliumi. Ar žinojote, kad spanguolės gali padėti apsisaugoti nuo priešų? Taip pat jei norite, kad ateinantys metai būtų turtingi ant šv. Kūčių stalo patiekite kuo daugiau skirtingų kisielių, nepamirškite ir tradicinio avižų kisieliaus.

Šiais metais, kepsime ir „Medaus pirštelius“, senovėje buvo tikima, kad kūčių vakarienės metu valgomas medus ateinančiais metais suteiks sveikatos.

Daugelis Kūčių vakarienės stalo neįsivaizduoja be žuvies ar silkės patiekalų. Žuvis vaišingumo simbolis. Ant Kūčių vakarienės stalo patiekite po keletą skirtingų jų patiekalų.

Nemėgstantiems žuvies patiekalų siūlome išsikepti senovinių auselių su aguonų,  raugintų kopūstų ar grybų įdaru.

Ant Kūčių stalo padėkite ir raudonskruosčių sodo obuolių, obuoliai vaisingumo simbolis. Juos galima patiekti ir keptus su spanguolėmis, bruknėmis ar razinomis. Taip pat nepamirškite ir riešutų.

 

Kūčios taip pat pilnos prietarų ir draudimų:

Jei Kūčių dieną su kuo nors susipyksi, pyksiesi visus metus.

Kūčių dieną negalima verkti, kitaip verksi visus metus.

Kūčių dieną negalima šluoti, antraip išluosite laimę iš namų.

Kas Kūčias greičiau pavalgys, tam ateinančiais metais darbai geriau seksis.

Buvo tikima, kad jei šeimininkė niekieno netrukdoma, ramiai paruoš Kūčių valgius, kiti metai bus ramūs ir laimingi.

Per Kūčias negalima leistis į ilgas keliones, nes gali susitikti su besiblaškančiomis mirusiųjų vėlėmis.

Kūčių naktį negalima palikti džiūstančių skalbinių, nes visi šių metų rūpesčiai ir vargai gali pereiti į kitus metus.

Senovėje, pasibaigus Kūčių vakarienei motina imdavo saują kviečių ir berdavo vaikams ant galvų: buvo tikima, kuris daugiau grūdų sugaus – gyvens turtingiau.

Senoviniai kūčių burtai su šiaudais:

Po Kūčių vakarienės, nežiūrėdami dešine ranka traukite iš po staltiesės vieną šiaudą: ilgas šiaudas reiškia ilgą ir laimingą gyvenimą, sulūžęs ir susirangęs – varganą lemtį, storas ir šakotas šiaudas – didelius turtus. Vedusieji iš šiaudo išvaizdos gali nuspėti ateinančių metų laimę: plonas šiaudas reiškia suplonėjusią, tusčią piniginę, o storas – turtingus metus, pilną piniginę.

Linkėjimai,


 

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 21. Dec 2016, 23:41

Labai šaunus aprašymas ! Va kai kas nors per Kūčias bandys trukdyti - sakysiu, kad neerzintų šeimininkės, jei gerų metų nori 😃

Vytulka Vytulka 20. Dec 2016, 23:28

Labai gražiai viską aprašėte. Auseles su įdarais mama visada verda aliejuje, neįsivaizduoju Kūčių be jų. Tik mes juos tiesiog pyragėliais vadinam 😀