Susigrąžinkime energiją!!! Praktiški patarimai kaip jaustis žvalesne

Susigrąžinkime energiją!!! Praktiški patarimai kaip jaustis žvalesne

10. Apr 2014, 11:24 InetaBu InetaBu

Ar kada jaučiatės taip, kad ryte nubudus nepakeliate nei rankų, nei akys atsimerkia, o ką jau kalbėti apie bandymą išspręsti vieną ar kitą klausimą ar problemą? Stiprus nuovargis pasaulyje pasiekė jau epideminį lygį. Nekalbu apie chroniško nuovargio simptomą, bet apie nuovargį, kurį ne tam tikra liga, o didelė įtampa, prasta mityba, nemiga, nerimas... tad kaip padėti sau, kad nuovargis neužkluptų mūsų ir nenuvargintų?

Pirmiausia, būtina tinkamai išsimiegoti. Miegui skirkite 7-9 valandas. Reguliariai mankštinkitės, valgykite subalansuotą maistą, nevartokite alkoholio. Darbe dirbkite saikingai, nedirbkite papildomai namuose. Laikas po darbo turi būti skirtas šeimai, poilsiui ir atsipalaidavimui. Jei nuovargis nepraeina po poros savaičių – kreipkitės į gydytoją, pasidarykite kraujo tyrimus.

Kalbant apie visavertę mitybą , tai pirkinių sąraše pirmiausia turi atsirasti daug geležies turinčių produktų – kepenys (išskyrus jei esate nėščia), datulės, razinos, riešutai, kiaušiniai, žalios lapinės daržovės, sardinės. Kartu valgykite daug vitamino C turinčių produktų – pomidorų, apelsinų sulčių. Jokiu būdu nevartokite energetinių gėrimų, nes pasidarysite meškos paslaugą, nepadauginkite saldumynų, sumažinkite mėsos vartojimą, daugiau valgykite grūdinių produktų. Ypač svaru išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, o tai pasiseksite valgydami tam tikru metu, dažniau. Geriausia būtų valgyti kas 3-4 valandas, kad nepraalktumėte per daug.

Dienos valgiaraštis galėtų atrodyti štai taip:

Pusryčiai: 2 riekės juodos duonos su sūriu ar medumi + indelis jogurto ir puodelis kavos. / puodelis žalios arbatos ir piene virta avižinių dribsnių košė.

Priešpiečiai: puodelis arbatos su avižiniais sausainiais. / indelis natūralaus jogurto su sauja razinų, džiovintų abrikosų ir maltais migdolais.

Pietūs: lėkštė daržovių sriubos, liesos jautienos kepsnys su daržovių salotomis. / virta liesa mėsa su žalumynų padažu, 2 virtomis bulvėmis, brokoliu ar žiediniu kopūstu.

Pavakariai: puodelis arbatos su javinuku. / pieno ar kefyro koktelis su obuoliu ar bananu.

Vakarienė: daržovių salotos su skrebučiais.  / paukštienos maltinis, bandelė su sezamais ir lapinės salotos su aliejumi.

Dar vienas patarimas: jei atsikėlėte skaudančia galva, nekramtykite gumos, nes žandikauliams pastoviai judant skausmas tik stiprėja. Nevalgykite šokolado ir negerkite kakavos, nes šiuose produktuose yra tiramino, kuris stiprina įtampos sukeltą galvos skausmą.

Jei jaučiate nuovargį, Jums padėti gali ir vaistiniai augalai, o ypač – kininis ženšenis arba Sibiro ženšenis. Tačiau pasitarkite su gydytoju dėl preparato dozių, nes gali veikti per daug stimuliuojančiai.  Jei praktikuojate aromaterapiją, Jums puikiai padės rozmarinų, bazilikų, pipirmėčių, ciberžolių kvapai ir aliejai. Jų pilkite į vonią, masažo aliejus, losjonus, garintuvus. Rozmarinų ir bazilikų kvapų venkite jei laukiatės, o pipirmėčių – jei turite problemų su tulžies pūsle ar kepenimis.