Sporto trenerė ir sveikos mitybos specialistė Laura Panavė neslepia: ,,Esu nepatogi mama''

Sporto trenerė ir sveikos mitybos specialistė Laura Panavė neslepia: ,,Esu nepatogi mama''

Laura Panavė yra itin aktyvi mama, moterų fitneso trenerė, sveikos mitybos specialistė, sportininkė ir atletė bei būsima dietistė. Be viso to šiuo metu ji laukiasi antrojo vaikelio ir vis dar itin aktyviai sportuoja bei motyvuoja kitas mamas, moteris taip pat skirti laiko ir dėmesio ne tik vaikams, bet ir sportui. Tad apie sportą nėštumo metu, pasiruošimą vaikelio gimimui bei buvimą ,,nepatogia'' mama šiandien kalbamės su Laura Panave. 

  • Laura, šiuo metu laukiatės antrojo vaikelio, koks šis nėštumas lyginant su pirmuoju?

Ačiū, dabar jau kiek jis gali būti malonus ir džiuginantis. Lyginat pirmąjį ir antrąjį mano nėštumus, tai šio pradžia buvo kur kas sunkesnė nemaža puokšte nėštuminių simptomų. Mane lydėjo (6-14 savaitė) ne tik kiekvieno ryto pykinimas ir unitazo apsikabinimas iki prakaito, aš turėjau 37,7 temperatūrą, kuri mane tikrai vargino, nes krėtė ir šaltis, kaitino karštis, aš ištisai norėjau miego, užmigdavau vos atsigulus. Tai iš tiesų neramino, tad dariausi visus tyrimus, kokie tik įmanoma – sveika ir besilaukianti, tiesiog mano kūnas taip reagavo į nėštumą.

  • Toksikozė nekankina?

Su pirmu kankino 7- 12 savaitę, bet nebuvo labai baisu, na o antrojo nėštumo metu, 6-14 savaitė buvo itin sunki, dabar tik rytinis gana lengvas pykinimas, būna, pasitaiko ir dieną. Daug kas klausė, kaip su tuo kovojau, tad galiu pasakyti, jog praktiškai nevalgiau, nes organizmas nieko nepriėmė, o rytus palengvindavo bananas arba juoda duona su sūriu.

  • Galbūt jau žinote kas gims?

Taip, gydytoja patikino, kad laukiamės mergaitės, tad sulauksime moteriškosios lyties pagausėjimo savo šeimoje. Džiugesys apėmęs mus visus, nes ir sūnus Arijus, paklausus, ko laukia, sako - mergaitės.

  • Vardą jau išrinkote?

Čia sunkioji dalis. Kelis variantus turime - tiek mano, tiek vyro parinktas vardas labai panašūs, tad žiūrėsime, kaip čia gausis. Renkant vardą, asmeniškai man - tai didelė atsakomybė, mat labai norisi, kad patiktų ne tik tėvams, o ir vaikas būtų su juo laimingas.

  • O kaip kraitelis, ar jau suruoštas?

Į ligoninę – taip, nes po pirmojo kiek ankstyvesnio gimdymo dabar jau nerimauju, kad vėl naktį netikėtai nubėgus vandenims – bėgsiu susikrauti lagamino. Viskas buvo gerai, gimė 37,5 savaičių sūnus, išnešiotas ir sveikas, bet netikėtai. Dabar juokinga prisiminti, tuomet buvome labai išsigandę. Namuose dar trūksta lovytės, visa kita jau yra. Tiesa, su pirmu vaiku, atrodė, kad visko reikia, dabar visko gerokai mažiau, ne veltui sakoma, kad patirtis ateina su laiku, imi, ko iš tiesų reikės, o ne mamiškai imi viską su ,,galbūt prireiks” (šypsosi - red. past).

  •  Kokie daiktai, ruošiantis vaikelio gimimui, Jums svarbiausi?

Pirmu numeriu - tai vežimukas, nes esam sportuojantys ir labai aktyvūs, tad šis pirkinys yra labai svarbus, turi atitikti mūsų poreikius. Toliau, žinoma, lovytė, kurią būtų patogu prijungti prie mano lovos, sauskelnės, marliukas, termometras, žinoma, tik medvilniniai ir draugiški drabužėliai kūdikio odelei, bei keletas tepaliukų skausmui malšinti žindymo pradžioje ir odelės sudirgimams.

  • O kokie daiktai Jums visai nepasiteisino, auginant pirmagimį Arijų?

-Migdukai, kurie yra nepaprastai gražūs, tačiau mums netiko nė vienas, marliukas buvo viskas, ko reikia.

-Taip pat ir čiulptukai - Arijus užaugo be jų. Gimdykloje akušerė ir sesutė pabandė duoti, tačiau mažylis spjovė lauk ir aš daugiau nebedaviau, puikiai susitvarkėme ir be jų.

-Perteklius vieno dydžio rūbelių. Kūdikis labai greitai auga, tad užtenka turėti kelis pakaitinius, o kiti jau turi būti didesni.

-Kojinytės ir tapukai, kurie labai gražūs, bet dažnai smunka nuo judrių kojyčių.

-Mažai naudojau ir vystymo stalą, šiam kartui pasiėmiau tik nešiojamą vystymo gultuką.

  • Vyresnėlis jau laukia naujo šeimos nario?

Labai! Aš kartais neatsistebiu jo meile mano pilvukui, kiek Arijus turi švelnumo ir rūpestingumo, koks atidus, kaip glaudžiasi ir deda rankytę, kai pamato judesius. Laukia sesės, pasakoja, kaip stūms vežimuką, kaip darys tą ir aną. Nėštumo metu esu labai jautri, tad visi tokie dalykai labai graudina, bet tai nepaprasta laimė.

  • O kas buvo pirmasis, sužinojęs šią džiugią žinią?

Vyras. Iš tiesų, tai jis apie abu nėštumus sužinojo pirmasis ir aš neturėjau progos padaryti jam staigmenos, nes nusprendus turėti vaikų, jis nuolat klausė, kada mano dienos ir gal jau perkame testą, tad kur čia ką nuslėpsi.

  •  Negaliu nepastebėti, jog viso šio nėštumo metu esate itin aktyvi, kaip Jums tai pavyksta?

Sportas ir judesys mane lydi jau virš 13 metų. Tai ir mano darbas, ir gyvenimo būdas, organizmas įpratęs ir aktyvumas yra man būtinas, kad jausčiausi gerai, būčiau energinga. Žinoma, nėštumas - visiškai išskirtinis laikotarpis, tad aš reguliariai, kas 3-4 savaites lankausi pas gydytoją, atidžiai stebiu savo kūną ir kaip jis reaguoja ir mano fizinę veiklą.

  • Sportuojant save ribojate ar pratimus tiesiog palengvinate ir pritaikote, kad tiktų nėštumo metu?

Nėštumo metu sumažinau savo krūvį, nes sportas laukiantis, tai ne kūno linijų skulptas ar savo esamos figūros gerinimas, tai palaikymas fizinės veiklos, raumenukų tonuso ir sveikatinimo balansas. Žinoma, ką gali sporto klube ar namuose sportuojanti besilaukianti moteris – individualu, todėl reikia būtinai atkreipti dėmesį, ką sako daktarė ir ką gali Jūsų kūnas. Aš jau daug metų sportuoju, tad man ir didesnis krūvis yra įprasta, ir kūnas nepatiria šoko, aš įsikraunu energija ir puikia savijauta.

  • Kokias sporto šakas rekomenduotumėte rinktis nėščiosioms?

Kaip minėjau, tai labai individualu. Moteriai, kuri niekada nesportavo, tačiau nėštumo metu užsimanė tai daryti, yra nerekomenduojami jokie sunkūs svareliai (arba išvis jokie svareliai) ir jokia sunkesnė fizinė apkrova, nes jos kūnas nėra susipažinęs su tokiu krūviu, o dabar besilaukiant galima daugiau pakenkti nei padaryti gero. Ką daryti? Yra nėštukių baseinas, nėštukių joga, tempimo pratimai ar visiškai lengvos, neilgos ir be jokių svorių ar su minimaliais nėštukių treniruotės su specialisto priežiūra. Moteriai, kuri sportavo iki nėštumo ir viskas einasi puikiai, fizinė veikla galima ir su svoriais (jeigu su jais sportavo iki tol), tačiau viskas daroma labai savęs klausant ir, žinoma, neforsuojant (neperspaudžiant). Sportas neturi būti per sunkus, vistik šis periodas turi kitų prioritetų.

  • Visgi, kaip nepersistengti? Ar prieš sportuojant nėštumo metu reikia pasitarti su gydytoju?

Būtina pasitarti su prižiūrinčiu gydytoju, nes sportuoti visada suspėsime, o mūsų tikslas – saugus ir sveikas nėštumas. Gydytoja vizito metu atlikdama ekoskopą mato visą esamą padėtį ir situaciją, pakonsultuoja, ką galima ir ko ne. Žinoma, viskas priklauso nuo mūsų pačių, tačiau būtina klausyti specialisto ir savo kūno, jei iki tol kažko nedarėte – nerizikuokite, ateis ir Jūsų laikas.

  • Esate ne tik mama, bet ir tinklaraštininkė, keliautoja, šiuo metu aktyviai keliaujate po Lietuvą - kokias vietas jau spėjote pamėgti su šeima, kur rekomenduotumėte apsilankyti dar šą vasarą?

Mano vyras pastebėjo, kad abu nėštumai mane paverčia keliauninke, man norisi daug eiti, būti, matyti. Kalbu apie 12 kilometrų ėjimo, bet kaip jau su nemažu pilveliu - tai tikrai puikus dienos rezultatas. Klaipėdos apylinkėse, netoli Palangos esančiame HBH yra vaikų žaidimų aikštelė viduje ir lauke, taip pat mažas zoo parkelis, kuriame galima pamaitinti gyvūnėlius, daug laipynių ir vaikštynių.

Už kelių kilometrų nuo HBH yra ,,BOOM” parkas, kuriame ir restoranas, ir vaikų žaidimų aikštelė, vandens pramogos ir  kitos aktyvios veiklos. Panašaus lietuviško stiliaus ir patieklų asortimentas yra prie Kretingos esančiame ,,Vienkemyje” - ten rasite ir lamą, ir ožkytę, ir daug mažų namelių su laipynėmis vaikams. Toliau - "Gamtos Perlas” su savo safari parku, esantis Karklėje. Norintiems vandens pramogų, kiek toliau pavažiavus – Dreverna, čia ir nakvynė, ir laiveliai, ir apžvalgos bokštas, nedidelis paplūdimys pasideginti, gražios apylinkės pasivaikščioti. Na, o Kintuose esantis restoranas turi gražią aplinką ir vėl gi – žaidimų aikšteles vaikams.

Jau antrus metus iš eilės judėsime į Pakruojo dvarą. Tai nepaprastai graži vieta pasivaikščioti, gėlių kompozicijos ant kiekvieno kampo, vykstantys renginukai, senovinės mašinos, įdomi istorija, žirgai ir didelės erdvės mažųjų energijai iškrauti. Plungės dvaras bei Palangos Gintaro muziejus – taip pat įspūdingi statiniai, tiesa, vaikams gali būti kiek nuobodu, čia daugiau tėveliams pasidomėti istorija. Dar mūsų planas - aplankyti lamų ūkį, esantį Šiauliuose, bei labirintų parką. Vis akcentuoju maitinimosi įstaigas ir jų turimas vietas vaikų aktyvumui, nes mano apklausos parodė – dauguma šeimų ieško tokių vietų. Lietuva tokia graži ir tiek daug ką joje galima pamatyti, bet tas laikas taip bėga, man norisi dar daug kur suspėti iki rudens. 

  • Pati save įvardinote ,,nepatogi mama‘‘ - kodėl?

Taip, šis savęs įvardinimas labai dažnai susilaukia klausimų. Esu veikli, pozityvi mama, sportininkė, trenerė, tad dažnai rašau motyvuojančius, neretai ir kandžius tekstus. Labai mėgstu tiesą, nebijau rodyti sportiško kūno, mano fotosesijos yra su apatiniais ir sportinės, visada motyvuoju, dirbu, mokausi, turiu galybę veiklų ir esu iš tiesų pozityvi moteris.

Visa tai motyvuoja ir įkvepia daug moterų, ačiū Joms už atgalinį ryšį, tačiau yra dalis, kuri visada kritikuoja ir moko, ką gali ir ko negali mama. Man vis pabrėžia - "Tu juk jau mama'', čia ir išsiskiria suvokimas. Dažnai neįtelpu į susiformavusius senus standartus, kalbu garsiai, reiškiuosi garsiai, todėl tampu tokia ne visai patogi, nes už tiesą ir šiais laikas vis dar pykstama.

Dabar laukiuosi, o mano gyvenimo būdas ir tempas, kiek jau leidžia nėštumas – mažai kinta. Aš sportuoju, mano mityba yra subalansuota ir svoris didėja nedaug, bet abi su mažyle esame sveikos. Dalinuosi daug kuo ir kalbu apie dalykus, kurie ne visada patinka, tačiau kalbėti būtina, nes žmogus turi tobulėti, atsimerkti ir suprasti. Iš ko kyla pyktis? Žmogus, girdėdamas tam tikras teorijas, jas pritaiko sau arba pajaučia, kad tai, kas sakoma, yra jam artima, o kas mėgsta kritiką?

  • O kokia yra ta "patogi mama‘‘?

Tai tokia mama, kuri be savo nuostabaus mamos statuso yra dar ir žmona savo vyrui, ir draugė, ir gal būt puiki verslininkė ar veikli moteris, sportininkė ar modelis. Tai mama, kuri myli savo vaikus, nepamiršta savo vyro, nes šeima - ne tik mama ir vaikas, ten yra ir tėtis, kuris svarbus kaip ir visi kiti šeimos nariai. Tai moteris, kuri skiria laiko sau, myli save teisingai, nes pradėjus nuo savęs – viskas keičiasi. Būti mama - tai dovana, tačiau mama yra ir moteris. Ta mama gali būti seksuali sau ir savo vyrui, gali būti puiki verslininkė, gali turėti gražų kūną, nuostabią charizmą, gali rengtis patraukliau, gali dirbti daug ir būti tarp žmonių - ir ji vis tiek gali būti nuostabi mama savo vaikams.

Prisiminkime posakį "atrodai kaip negimdžiusi”, tai, nebijosiu pasakyti - sovietinis mąstymas, nes gimdžiusi, panašu, turi būti labai pavargusi, su tuo lizdu ant galvos, turinti vis dar papildomų kilogramų po nėštumo, neturinti laiko sau, įsisukusi į savo rutiną ir kalbanti tik apie vaikus. Ne, aš neteisiu mamų, kurios pagimdžiuios turi odos pertekliaus ar daugiau kilogramų, gyvenime būna visaip ir visos mes skirtingos, tačiau dauguma atvejų daug ko galima išvengti, o čia vėl ,,nepatogi mama” kalba.  Aš taip pat turiu strijų, tačiau tai manęs neįkiša į komforto zoną, aš visada tobulėju, puoselėju savo kūną ir stengiuosi dėl savo sveikatos tiek fiziškai, tiek dvasiškai.

Nereikia pykti dėl kitokios nuomonės ar tikros tiesos, jeigu kiekviena pradėtų nuo savęs, galbūt ir nebūtų mano ,,nepatogios mamos”, tačiau tokios kelionės trunka ilgai, o aš turiu dar daug ką nuveikti.

  • Palinkėjimas skaitytojams

Linkiu kiekvienai mamai atrasti save, turėti harmoniją su savimi ir supančiu pasauliu. Visos mes pavargstame ir visas "užknisa” ta rutina, bet dažnai mes pačios leidžiame sau taip jaustis ir pačios nebemokame išlipti iš savo pačių sukurtų pančių. Nėra gėda pavargti būnant mama, nėra gėda norėti laiko sau, norėti pabūti vienai ar pabūti su vyru dviese. Nėra blogai daug dirbti ir siekti daugiau bei geriau. Be visų nuovargių, darbų ir tikslų moteris gali būti nuostabi mama. Mes mokame viską, tik reikia paskatos, reikia palaikymo, todėl džiaugiuosi visomis, kurios mane išgirsta.

Moterų bendruomenė – tai tokia magija, kuri augina žiedus ir leidžia jiems skleistis. Būkite tie žiedai, skleiskitės, jūs viską galite ir viską darote gerai, net kai ir esate JAU MAMA.