Skysčių nauda ir pavojai mūsų organizmui

Skysčių nauda ir pavojai mūsų organizmui

17. Feb 2014, 11:01 InetaBu InetaBu

Saulutė šviečia, oro gaiva tiesiog svaigina, o jėgų absoliutus nulis. Nubudusios ryte kartais jaučiamės taip, tarsi rankas būtų sunku pakelti, akys nešvyti, veidukas pilkas... Kaip padėti savo organizmui ir kasdien jaustis vis geriau? Pakalbėkime apie vandens naudą, sultis ir kitus mūsų mėgstamus gėrimus.

70 % mūsų organizmo ląstelių ir mūsų kraujo sudaro vanduo, o mūsų smegenyse vandens net 90 %. Mūsų viso organizmo būklė priklauso nuo geriamo vandens kieko, kokybės, o kai geriame daug saldžių gėrimų, arbatos, kavos, alkoholinių gėrimų – mūsų organizmas išeikvoja daug bereikalingos energijos juos apdorojant.

Kyla klausimas, kaip gerti vandenį? Ogi pradėti reikia jau nuo ryto – tik nubudus išsiskalauti burną ir tada išgerti didelę stiklinę vandens, taip pažadinsime savo organizmą dienai. Atlikti tyrimai parodo, kad sveikiausia gerti šaltą vandenį, nedideliais gurkšneliais, ne tada, kai valgome, o prieš valgį bent 15-20 minučių arba 1 valandą po. Paprastai kalbant, dėl nuolatinio gėrimo valgant – trinka žarnyno veikla, pučia pilvukus.

Kaip visada, kyla dar vienas klausimas – kiek vandens per dieną turime išgerti? Visiems jau daug kartų girdėtas faktas, kad kiekis turėtų būti 2-2,5 litro vandens per dieną, tačiau iš tikrųjų, šis kiekis labai individualus. Gerti vandenį reikia tada, kai tik pajuntame troškulį ir negerti jo daug per vieną kartą. Taigi, čia labai tinka tibetiečių taisyklė : „Gerk vandens tiek, kiek reikalauja organizmas, nes jis visados susiras išeitį.“

O kaip mūsų mėgstamas gėrimas–arbata? Ji ir gali likti mūsų mėgiamiausia, jei vartojama saikingai – 1-2 puodeliai per dieną. Jei gersime tokiais kiekiais, ji bus naudingi mūsų kraujotakai, širdies raumens mitybai, mažins įtampą smegenyse. O jei norime maksimalaus gėrio savo kūnui – rinkimės žaliąją arbatą, kurioje, kaip žinia, turi net 80 būtinų mūsų organizmui elementų. Ji stiprina dantis, valo kraują ir odos poras. Tad, mielos moterys, ją gerdamos, greit pastebėsime švytinčią odą J tik būkite atsargios - žalioji arbata turi būti geriama silpna, kad nedirgintų virškinamojo trakto.

Juodoji arbata, dažniau mėgstama mūsų vyrukų, neturi didelės naudos sveikatai, nes turi rauginių medžiagų, kurios džiovina  virškinamąjį traktą.  O jei ją labai mėgstame, galime šiek tiek pagudrauti – užplikant įmesti  lauro lapelį. Bet kokią arbatą sveikiausia gerti šviežiai užplikytą, nes pastovėjusi sukaupia kenksmingų medžiagų. Prie itin sveikų arbatų galime išvardinti ir šias: aviečių, dilgėlių, mėtų, melisų, juodųjų serbentų lapų.

O kaip su cukrumi karštuosiuose gėrimuose? Juk vieni geriame visai be cukraus, kiti net negali nuryti gėrimo nepasaldinę. Taigi, cukrus pagerina arbatos savybes ir nedideli jo kiekiai (iki 2 arbatinių šaukštelių per dieną) mūsų organizmui yra netgi būtini. Tik reikia atminti, kad cukrus laikomas bemaž pavojingiausiu mūsų laikų produktu – jis išplauna iš organizmo kalcį ir kitus mikroelementus. Pateikiame receptą, kaip organizmui padėti susidraugauti su cukrumi: jį keiskime medumi, nerafinuotu ruduoju cukrumi ar uogiene.

Kitas būdas padėti savo organizmui – gerti augalų sultis. Taigi, apžvelkime, kokia jų nauda.

Burokėlių sultys naudingos kraujui, skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, padeda gydyti virškinamojo trakto, kraujotakos ligas, padeda inkstams, kepenims, šlapimo pūslei. Geriausias būdas vartoti šias sultis – gerti jas maišant su morkų sultimis santykiu 4 dalys morkų ir 1 dalis burokėlių sulčių. Per dieną negalima gerti daugiau nei 1 stiklinę.

Populiariosios morkų sultys gerina dantų, plaukų, nagų struktūrą, stiprina akis ir gerklę, didina organizmo atsparumą. Reguliariai geriant šias sultis sumažinamos odos egzemos, alergijos ar limfinės sistemos ligos, nes geriant šias sultis apsivalo mūsų organizmas. Baiminatės, kad oda šiek, tiek pageltonuos? Tai nutinka tada, kai organizmas užsiteršęs ir jam  baigus valytis, odos spalva įgys natūralų atspalvį. Taigi, viena stiklinė morkų sulčių per dieną – ir mūsų organizmas gaus būtinus vitaminus ir mikroelementus visai parai.

Pomidorų sultys turi savybių, slopinančių rūgimą ir puvimą mūsų žarnyne. Dėl kalio gausos jos gerina širdies veiklą, aktyvina medžiagų apykaitą ir padidina kraujo atsargas. Geriant po stiklinę per dieną, gausime pusę A ir C vitaminų paros normos.

Citrinų sultys turi daug vitamino C, šalina iš organizmo druskas. Geriant šias sultis – jaunėja mūsų kūnas dėl jose esančių fitoestrogeninių hormonų. Jei norime apsisaugoti nuo pavasarių peršalimų ir gripo epidemijų – turime jas prisiminti kasdien. Geriausia šias sultis  skiesti su vandeniu, didinant citrinų sulčių kiekį. Jei per rūgštu, įsidėkite šaukštelį medaus.

Taigi, rinkimės sveikesnius gėrimus, vartokime saikingai ir padėkime sau jaustis kuo geriau ir artėjantį pavasarį pasitiksime sveikesni ir žvalesni !!!