Rudens smaguriams – greitai paruošiamos užtepėlės iš cukinijų, baklažanų ir moliūgų

Rudens smaguriams – greitai paruošiamos užtepėlės iš cukinijų, baklažanų ir moliūgų

24. Oct 2017, 10:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Klasikinė britų popietė neįsivaizduojama be arbatėlės su gardžiu pyragu, o kokia būtų tradicinė lietuviška popietės arbatėlė? Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen įsitikinusi, kad desertas – nėra būtinas ingredientas, todėl siūlo atrasti naują skonį ir išmėginti įvairiausių skonių užtepėlės. Tai – lengvas, greitas ir skanus maistas, kuris tiks ne tik patiems išalkus, bet ir netikėtiems svečiams užsukus. 

Su šaukštu aplink pasaulį – populiarieji baklažanai

Šiandien baklažanai populiarūs visame pasaulyje, ypač Prancūzijoje, Bulgarijoje, Viduržemio jūros ir Kaukazo šalių virtuvėse. Senovės tautos – graikai ir romėnai – taip pat žinojo baklažanus, tačiau egzistavo prietaras, kad jie gali privesti prie beprotystės, todėl baklažanai buvo vadinami „beprotybės obuoliais“.

Šias rudens daržoves lietuviai mėgsta dėl to, kad jos yra nebrangios, itin greitai paruošiamos ir nekaloringos. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad baklažanų skonis geriausiai atsiskleidžia tada, kai jie yra jauni ir švieži. 

„Šios daržovės tinka įvairiausiems patiekalams, o jų minkštimas dera praktiškai su viskuo. Baklažanus galima kepti ant grotelių, troškinti, virti, įdaryti, naudoti troškiniuose ar apkepuose su kitomis daržovėmis – jų naudojimo būdas labai platus. Apkepą iš baklažanų ir maltos mėsos – musaką – nacionaliniu patiekalu laiko graikai ir turkai, o prancūzai be baklažanų neįsivaizduoja tradicinio troškinio ratatujos“, – pasakoja A. Rasmussen.

20171024105635-81026.jpg

Baklažanų ir pomidorų užtepėlė

Jums reikės:

2 vnt. baklažanų

2 vnt. pomidorų 

2 vnt. saldžiųjų paprikų

1 vnt. svogūno 

Druskos

Juodųjų maltų pipirų

Žiupsnelio mairūnų 

Gaminimas:

Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels ir nuimkite nuo ugnies. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele. Skanaus!

Moliūgas – vitaminų lobynas

Moliūgai – tikra vitaminų bomba ir maistas visapusei sveikatai. Atkeliavę į Lietuvą iš tolimosios Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje. A. Rasmussen pastebi, kad moliūgai – itin naudinga daržovė, nes jį galima suvartoti visą – tiek minkštimą, tiek sėklas, tiek ir žievę. 

„Išlaisvinkite kulinarinę fantaziją ir išbandykite daugybę sveikų ir skanių patiekalų – troškinių, sriubų, košių, įvairiausių salotų ir užtepėlių. Beje, moliūgai tinka ir desertams – pyragams, uogienėms ir tyrėms gaminti. Iš jų galima spausti net sultis, kurios gaunasi itin pikantiško skonio. Moliūgas turi tikrai daug naudingų savybių ir jį verta įsitraukti į savo valgiaraštį“, – įsitikinusi A. Rasmussen, kuri toliau pateikia moliūgų ir raudonųjų paprikų užtepėlės receptą. 

Jums reikės: 

300 g moliūgo

2 vnt. paprikų

3 skiltelių česnako

1 v. š. aliejaus

1 a. š. citrinos sulčių

Žiupsnelio džiūvėsėlių

Žiupsnelio paprikos

Žiupsnelio cukraus

Druskos

Pipirų 

Raudonėlių

Gaminimas:

Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite ir sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite karštoje orkaitėje apie 20 minučių. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų. Paruoštą užtepėlę patiekite ant stalo. Skanaus!

Naujas žvilgsnis į cukinijas

A. Rasmussen sako, kad cukinijas laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, nes tuomet jos naudingąsias savybes išsaugo beveik visus metus. 

„Cukinijas geriausia valgyti žalias, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šias daržoves gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jų kepti naudojant riebalus“, – pataria prekybos tinklo IKI maisto ekspertė ir dalinasi cukinijų ir sezamų užtepėlės receptu.

Jums reikės:

1 vidutinio dydžio cukinijos

1 v. š citrinos sulčių

1 v. š.  sezamų pastos

2 skiltelių česnako

Žiupsnelio druskos

Pipirų

Gaminimas:

Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į 2200C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių ją apverskite ir patikrinkite ar cukinija dar ne minkšta. Jai suminkštėjus, cukiniją atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Tuomet susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite gautą užtepėlė ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis. Skanaus!