Reaqua 8 dienos laimės akimirka: giminės medis

Reaqua 8 dienos laimės akimirka: giminės medis

08. Dec 2014, 17:11 reaqua reaqua

Šis mano straipsnis bus ilgesnis už kitus, kadangi labai noriu jums papasakoti, kokį pomėgį aš turiu :) Tai genealogija.

Prasidėjo viskas kai dar maža buvau (gal 5-6 klasėje) ir mokykloje reikėjo pristatyti savo giminės medį. Dar dabar turiu juodraštinį variantą. Pamenu, kai klausinėjau močiučių savo kas, kada, kaip. Medį kūriau taip, kaip tuo metu supratau. 

Vėliau, jau universitete, vieną pusmetį studijavau paskaitą apie šeimą ir jos santykius. Tuomet ir vėl reikėjo parengti giminės medį. Mano medis jau buvo parengtas su kompiuterine programa ir darėsi vis didesnis. Kai įgyjau žinių, kas dar turi būti šeimos medyje, nusprendžiau dar labiau jį ištobulinti. Ir taip nuo pradžios, kai žmonių medyje buvo gal kokių 20-30, dabar jų yra 384! Yra įvairūs išlikę dokumentai (gimimo, krikšto liudijimai, mokyklos baigimo pažymėjimai, namo planai, palaidojimo vietos nuotraukos, kad ateities kartos žinotų).

Studijų metais šiuo pomėgiu užkrėčiau ir vyrą. Jis taip pat ta pačia programa parengė savo medį, surašydamas apie 230 žmonių. 

Kai atsiranda noro ir laiko vis sėdu prie savo medžio ir bandau vis patobulinti. Turiu būtinai per artimiausius 3 mėnesius susitikti su keliais senyvais žmonėmis, kurie galėtų man suteikti dar daugiau informacijos apie mano prosenelius. Nes žinau, kad laikas toks trapus ir visą gyvenimą gailėsiuosi, jei nepaklausiu ir nesužinosiu tokios svarbios man informacijos.

Dėl ko tai darau??? Man gera, man įdomu ... galbūt tai mano užduotis šioje žemėje (gal kiek keistokai skamba, bet kartais man taip atrodo :) ). 

Tikiuosi, kad mano vaikai ir anūkai manimi didžiuosis, skaitydami istorijas apie 4 kart prosenelius. Tikiuosi jiems bus įdomu paskaityti kuo jie vertėsi, peržiūrėti kokiais pažymiais mokėsi, kur gyveno, kokius namus statė, kuo vertėsi.

Dovydas turi jau beveik 600 žmonių savo giminės medį! Manau tai neįkainojama dovana jam.

Savaitgalį gavaui daug vertingų dokumentų, todėl kimbu į darbus ir pildau medį toliau ;) Tokia šiandien mano laimės akimirka ;)

reaqua reaqua 09. Dec 2014, 12:35

Bandžiau kelias programas, bet My Heritage man patiko labiausiai. Ji lietuvių kalba, daugybė funkcijų ir nėra būtina pirkti geresnę jo versiją, kol kas išsiverčiu su nemokama 😀
http://www.myheritage.lt/

09. Dec 2014, 09:33

Fantastika! O kokia programa kuriate šeimos medį?

floryte floryte 08. Dec 2014, 22:16

Tikrai brangi dovana sūnui. Šaunuolė mama😀

reaqua reaqua 08. Dec 2014, 19:21

sunkiausia pradžioje, kol visus apklausi, o vėliau informacija ieškoma archyve ar bažnyčiose... Mane visad pastumia pirmyn mintis, kad jei kada mano vaikas norės sužinoti apie savo prosenelius, to tikrai nebegalės padaryti, nes nebebus tų žmonių, kurie gali papasakoti. Todėl aš PRIVALAU tą padaryti DABAR, nes rytoj to žmogaus gali ir nebebūti...
ir dar labai svarbu pokalbius su žmonėmis įrašyti (telefonu ar diktafonu), kad jokia informacija nedingtų ir nepasimirštų.

Krisliukas Krisliukas 08. Dec 2014, 17:35

oho! va čia tai bent..
labai norėčiau sužinoti apie savo prosenelius..gaila,kad garbaus amžiaus žmonių nedaug telikę mūsų giminėj