Kaip teisingai kiaušinius laikyti? Ar galima vartoti įsikilusius kiaušinius? Ar reikia juos plauti?
Štai keletas mitybos specialistų patarimų:
-Virtus kiaušinius kambaryje galima laikyti ne ilgiau kaip dvi tris dienas, o šaldytuve - iki 5 parų.
-Nėra skirtumo - pirkti rudus ar baltus kiaušinius, nes jų maistinė vertė vienoda. Tiesiog rudame lukšte daugiau pigmentų.
-Nepatariama gerti žalių kiaušinių - didžiulė rizika susirgti salmonelioze. Todėl mitybos specialistai rekomenduoja kiaušinius valgyti virtus. Pasak jų, naudingesnis ir lengviau suvirškinamas minkštai (apie 3-4 minutes) virtas kiaušinis. Tiesa, jie pripažįsta, kad būtų tobula gauti neapdorotą nuo salmonelių apsaugotą kiaušinio baltymą.
-Kiaušinius plaukite tik prieš vartodami, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą (kiaušinių galiojimo laikas - 28 dienos). Svarbu gerai nusiplauti rankas, jei lietėte neplautus kiaušinius - išvengsite salmoneliozės pavojaus.
-Įskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min.). Mat į juos galėjo patekti įvairių mikrobų.
-Ant kiaušinių, parduodamų prekybos centruose, turi būti žymuo - skaičių ir raidžių seka. Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą, žymimą kodu 1, 2, 3 arba 0 (1 - vištos laikomos laisvai, t. y. gali vaikščioti lauke; 2 - paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos; 3 - vištos laikomos narveliuose; 0 - vištų auginamos ekologiškai). Raidės S, M, L, XL rodo kiaušinių dydį: S - maži, M - vidutiniai, L - dideli, XL - labai dideli kiaušiniai.
Šaltinis: Sveikatosradijas.lt