PILNAMETIS BAJORAS

PILNAMETIS BAJORAS

03. May 2017, 12:55 JurgaMi JurgaMi

Praėjusi savaitė mūsų PILNAMEČIUI buvo labai turininga. Visų pirma, jis visą savaitę  praleido su sese, kuriai, netikėtai, prasidėjo alergija :(  Lyg ir niekam mūsų didžioji sesė nebuvo alergiška, kai vieną rytą nubudo raudonais skruostais. Pirma mintis - virusas ir aukšta temperatūra, tačiau temperatūra buvo normali, tik skruostai degė. Vėliau alergija apėmė rankas ir klubus. Žodžiu, taip jau būna visada, kai reikalų per akis, nutinka kažkas visiškai neplanuoto :(
O reikalai tai ohoho kokie ‼ Muzikos mokyklą lankanti sesė, trečiadienį turėjo dainuoti Mamų dienos šventėje ‼ Taigi, kartu su PILNAMEČIU pirmadienį ir antradienį lydėjome sesutę į repeticijas. Repeticijų metu PILNAMETIS elgėsi nedrausmingai, vis šūkaudavo ar dainuodavo savo dainelę, todėl buvo nuspręsta jo į Mamų dienos koncertą nesivesti ir suteikti progą maloniai praleisti laiką senelių kompanijoje ;) O sesutė, nors ir raudonais skruostukais, padovanojo nuostabią dainą ‼

20170503121208-76679.jpg

Beveik kiekvieną praėjusios savaitės dieną, turėjome skubėti ir sesę lydėti ir į ,,Želmenėlių" kolektyvo repeticijas. Sesės lankomas liaudės šokių ansamblis intensyviai ruošėsi Tarptautinio Prano Stepulio kamerinių liaudies instrumentinės muzikos ansamblių festivalio koncerto atidarymui. 

20170503122246-26790.jpg

PILNAMEČIO sesutė labai laukė šio debiuto, todėl pareigingai lankė repeticijas, o mes su PILNAMEČIU  pareigingai lydėdavome :) O repeticijų teko pareigingai sutvarkyti  tautinius rūbelius: skalbti, balinti, krakmolyti, lyginti, trumpinti sijoną, marškinių rankoves, raukti prijuostę, siaurinti liemenę. Visa laimė, kad sesutė užimdavo mūsų PILNAMETĮ žaidimais ir pramogomis, nes niekaip su šią užduotimi nebūčiau susitvarkiusi per dvi dienas.

20170503122738-57682.jpg

Visą įvykių pilną savaitę vainikavo savaitgalio kelionė į giminės (PILNAMEČIO tėtuko) susitikimą. Į ,,Ąžuolų slėnio" kaimo turizmo sodybą susirinko Šiaurės Lietuvos Darbutų giminės atstovai. 

20170503123102-29117.jpg

Nors internete esančios nuotraukos žadėjo patrauklų savaitgalį, realybėje aplinka ir pati sodyba atrodė labai slogiai. Visą laimė, kad susirinkę giminės ir artimieji rodė begalinį dėmesį vieni kitiems, pažindinosi, vaišinosi, linksminosi ir neleido liūdėti dėl šaltos salės ar prasto aptarnavimo. Rašau tai dėl to, kad renkantis vietą vasaros poilsiui su mažyliais (iki keturių metų) neapsiriktumėte, nes ši vieta tikrai tam nepritaikyta.

Sodyboje susirinko virš 50 giminės, įvairių šakų atstovų:

20170503124335-28737.jpg
Suaugusiems ir didiesiems vaikams šis susitikimas tikrai patiko. Sužinojome, kad giminės vardas yra kilęs nuo Darbutų piliakalnio vietovardžio, kuris yra tarp Ariogalos ir Betygalos (Raseinių r.). Ši giminė mena dar Stepono Batoro laikus. Darbutų pavardė Žemaičių žemės aktuose pirmą kartą paminėta 1584-aisiais metais. Urbono sūnus Povilas Darbutavičius teismui paskundęs senelį Vaitiekų Darbutavičių „dėl teisingumo stokos dalijant turtą“ :)

Giminės moterims labiausiai patiko pasakojimo dalis, teigianti, kad iš Vilniaus teismo žurnalinio nutarimo kopijos matyti, kad Jurgis Derbutas 1795 m. įrašytas į sąrašus bajorystės titului gauti. Laukė „neilgai“,– Viešpats caras malonę suteikė tik po... 58-erių metų,– 1853 m. Jurgis Darbutas įrašytas į bajorų padermės pirmąją knygą. Patvirtintas Darbutų giminės herbas. Raudoname skyde trys balti horizontalūs tašai. Virš šalmo puodelis, kuriame matosi pusė tupinčio šuniuko – sergėtojo, ištikimybės simbolio. 

Sužinojusi, kad ištekėjau už bajoro, linksmai juokiausi, kad į šventę atvažiavau kaip prasčiokė, o išvažiuoju - bajorienė, o mūsų vaikai  - bajoraičiai :)

Tiesa, visos savaitės metu neapleidome PILNAMEČIO įgūdžių lavinimo: mokėmės vaikščioti su batukais, gerti iš puodelio. Ką galiu pasakyti, gerti vandenį iš puodelio, PILNAMEČIUI visai nesisekė, nes vietoj traukimo į burną, PILNAMETIS vandenį pūsdavo ir burbuliuodavo :) Tačiau kefyras - visai kitas reikalas, jo taip lengvai nepapūsi, o ir pro šoną ne taip greitai nubėga, žodžiu - pavyko ‼

20170503125026-44247.jpg

Nors ir mažais žingsneliais, svarbiausia - judame į priekį ‼