Paslaptis, kuri atsiranda ne kartą gimdžiusių moterų gyvenime

Paslaptis, kuri atsiranda ne kartą gimdžiusių moterų gyvenime

03. Dec 2013, 12:05 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Manoma, jog Lietuvoje gyvena 300 tūkst. moterų, kurias vargina vienoks ar kitoks šlapimo nelaikymas. Pasaulinė statistika teigia, kad šlapimo nelaiko kas 5-6 gimdžiusi moteris. Būtent nėštumas ir gimdymas tampa didžiausiu iššūkiu, su kuriuo neretai moterys nesugeba susidoroti.

Prireikia net penkerių metų, kol jos išdrįsta prisipažinti, kad turi šią problemą. 

Liga su socialiniu šleifu

Sveikatos žurnalistų asociacija ne pirmą kartą atkreipia dėmesį į sveikatos sutrikimą, kuris turi didelę įtaką socialiniam žmogaus gyvenimui, jo pasitikėjimui savimi, jo gyvenimo kokybei. „Sveikatos žurnalistų asociacija jau analizavo, kaip šlapinimosi sutrikimai veikia vyresnio amžiaus žmonių gyvenimą, kokią įtaką jie daro seksualiniams santykiams. Taip pat šiemet kėlėme klausimą dėl šlapimo sugėrimo gaminių kompensavimo sistemos neįgaliems asmenims ir turintiems lėtinius susirgimus. Ši tema visuomet išliks mūsų akiratyje, nes manome, jog jai skiriamas nepakankamas dėmesys ir ji yra virtusi susirgimu su socialiniu šleifu“, – rašoma Sveikatos žurnalistų asociacijos pranešime spaudai.

Būtent todėl Sveikatos žurnalistų asociacija kartu su daugiavaikių šeimų asociacija „Mes“ ir VšĮ „Inkocentras“ susitiko pasikalbėti apie gimdžiusių moterų paslaptis.

„Reikia pusmečio ar metų, kad atsistatytų dėl gimdymo pažeista lytinių organų, šlapinimosi ir tuštinimosi sistemos. Vadinamieji „pametinukai“ – tikras išbandymas moters organizmui. Jeigu moteris neskiria deramo dėmesio atsistatymui, jai gali tekti susidurti su nauju sveikatos išbandymu – šlapinimosi sutrikimais“, – sakė „Inkocentro“ vadovė gydytoja Jurga Misevičienė.

Kodėl tai išsivysto?

Yra trys ligos, kurios labiausiai paveikia žmogaus gyvenimo kokybę: Alzheimerio liga, insultas ir šlapimo nelaikymas. Pasak J. Misevičienės, šlapimo nelaikanti moteris susiduria su gausybe problemų – jai iškyla medicininiai, psichologiniai, socialiniai ir finansiniai sunkumai.

„Šlapimo nelaikymas tiesiogiai paveikia ir seksualinį gyvenimą. Jis gali pasireikšti orgazmo metu. Kai mes kalbame apie gimdžiusias moteris, kalbame apie didelius išbandymus: naujagimio priežiūra, nuovargis dėl neišsimiegojimo, prastėjantis seksualinis gyvenimas ar visiškas jo nebuvimas, augantis gėdos jausmas ir t. t. Viena iš trijų moterų niekada niekam nepasakoja apie savo šlapimo nelaikymą. Prireikia iki penkerių metų, kad 82 proc. moterų kreiptųsi į medikus. 11 proc. laukia net 10 metų“, – sakė gydytoja J. Misevičienė.

Nėštumas ir gimdymas silpnina raumenų tonusą, kuris ir taip silpsta metams bėgant. Pasak „Inkocentro“ vadovės, kas antra moteris po gimdymo nelaiko šlapimo. „Reikia maždaug pusmečio, kad atsistatytų raumenys, kad grįžtų buvęs tonusas. Kai kurioms atsistato ir per kelis mėnesius. Neatstatytas tonusas tik silpnės ir problema gilės. Blogai, kad moterys mano, jog šlapimo nelaikymas – tai reiškinys, kuris lyg ir turi būti po gimdymo. Jis gali būti, bet neturėtų. Reikia tą spręsti, o sprendimai tikrai nėra sudėtingi. Kelias dienas po gimdymo nevalingas ištekėjimas bus, jo neišvengsime, tačiau ilgainiui tai turi išnykti. Svarbiausia neapsileisti, nes paskui reikės rimtesnių sprendimų, gali prireikti net ir chirurginių operacijų“, – sakė „Inkocentro“ vadovė.

Pasak J. Misevičienės, ne šlapinimosi dažnis, o nevalingas išbėgimas yra rodiklis, kad yra šlapimo nelaikymas. „Jei kosint, juokiantis ar čiaudint norisi kryžiuoti kojas – tai yra pradžia, jau reikia galvoti, kaip sau padėti. Gimdymo traumos – tarpvietės kirpimas ar plyšimas – jis tiesiogiai sąlygoja šlapimo nelaikymo išsivystymą. Jei nėštumo metu nereikėjo kirpti, tada ir raumenys greičiau sugis. Prieš 15 metų buvo sprendimas visoms tarpvietę kirpti ir siūti. Paskui atėjo „mada“ leisti plyšti, nes plyšę audiniai geriau sugyja. Tačiau šlapimo nelaikymo išsivystymui visiškai nesvarbu, ar plyšo, ar kirpo, tai yra trauma ir ji gali prisidėti prie šlapimo nelaikymo išsivystymo“, – kalbėjo gydytoja.

Ar man tai yra?

Daktarė Rosita Aniulienė yra vienintelė medikė mūsų šalyje, kuri pabandė paskaičiuoti, kiek gi moterų galėtų turėti šlapimo nelaikymo problemą. LSMUL Kauno klinikų gydytoja apskaičiavo, kad iš 15 tūkst. per metus besikreipusių moterų 15 proc. nelaikė šlapimo

Šlapimo nelaikymu vadinamas dažnas šlapinimasis dieną (daugiau nei 8 kartus), naktinis šlapinimasis, skausmingas šlapinimasis, šlapimo nesulaikymas, šlapimo ištekėjimas kosint ar čiaudint. „Jei jūs jaučiate nors vieną skundą, jau verta susirūpinti ir ieškoti sprendimų“, – sakė J. Misevičienė.

Visi šlapimo nelaikymai skirstomi į kelias rūšis. Dažniausiai būna įtampos šlapimo nelaikymas, jis pasireiškia 49 proc. atvejų. Pagimdžiusios moterys patiria būtent šį šlapimo nelaikymą. 22 proc. atvejų būna skubos šlapimo nelaikymas.

Sprendimai, ką daryti

Pagimdžiusioms moterims „Inkocentro“ atstovės rekomenduoja kasdien atlikti vadinamuosius Kėgelio pratimus. „Reikia sutraukti ir atleisti makšties raumenis. Dešimt kartų sutraukite ir atleiskite. Ir pakartokite tai tris kartus per dieną.

Plačiau: vlmedicina.lt

DĖMESIO! Gruodžio 11 d. 9.30 val. Vilniaus visuomenės sveikatos biure Polocko g. 12, Užupyje vyks paskaita moterims apie šlapimo nelaikymo problemas. Paskaitą skaitys VšĮ „Inkocentras“ vadovė Jurga Misevičienė. Daugiau informacijos tel.: 8 5 271 1244,  el. p.: kristina.auglyte@vvsb.lt